Circusartiest Danny Ronaldo. 

Circusartiest Danny Ronaldo. © Dirk Vertommen

Circus Ronaldo viert 50ste verjaardag met circusfestival: “Voor het eerst zijn we allemaal samen thuis in Mechelen”

Mechelen -

Circus Ronaldo bestaat dit jaar vijftig jaar en dat moet gevierd worden. Tien dagen lang organiseert het circusgezelschap een reeks voorstellingen op de grindparking aan De Nekker in hun thuisstad Mechelen. Er zijn ook concerten en opvoeringen van jong aanstormend circustalent.

Stijn Van de Sande

Circusartiest Danny Ronaldo blikt met plezier terug op de rijke geschiedenis van Circus Ronaldo. “Het verhaal van Circus Ronaldo begint eigenlijk bijna honderd jaar geleden, wanneer een jongen van huis wegloopt om zich aan te sluiten bij een circus”, zegt hij. “Hij wordt verliefd op een theaterspeelster en samen richten ze een gezelschap op. Ze brengen een mengvorm van circus en theater, een concept waar we tot op de dag van vandaag aan vasthouden.”

De crisis in de jaren dertig en de Tweede Wereldoorlog legden een bom onder de circuswereld. “Plots waren er geen voorstellingen meer en ook na de oorlog kwam alles maar moeizaam weer op gang. De familieleden zwermden uit over verschillende gezelschappen. Tot mijn vader Johnny Ronaldo in 1971 zijn eigen gezelschap oprichtte. Eerst was dat onder de naam Circus Ricardo, maar al snel werd er voor Ronaldo gekozen.”

Eigen koers

In de afgelopen vijftig jaar koos de familie er resoluut voor om een eigen koers te varen. “In de jaren tachtig begon men de circussen te commercialiseren, zoals in Bassie en Adriaan”, zegt Danny. “Die richting wilden we absoluut niet opgaan. We zijn teruggegaan naar de basis: theater. We wilden ons focussen op de puurheid van het spel in plaats van op opgeklopte show. Het creëren van verwondering en het oproepen van emoties vonden we daarbij enorm belangrijk. Dat vinden we trouwens nog steeds.”

De familie hield vast aan hun eigen concept en dat bleek succesvol. “De laatste jaren groeiden we enorm hard”, klinkt het. “Er kwamen heel wat artiesten en woonwagens bij. Daarnaast hebben we een cinema en extra tenten. Daardoor zijn we soms met drie voorstellingen tegelijkertijd op tournee. We spelen ook steeds meer in het buitenland. We gingen zelfs al naar Australië en Nieuw-Zeeland. Groter moet het wel niet meer worden. Het moet behapbaar blijven en we zijn in de eerste plaats artiesten. We willen voorstellingen creëren in plaats van een bedrijf te managen.”

Circusdorp

Al die artiesten, tenten, wagens en ander materiaal staan momenteel opgesteld in een groot circusdorp op de grindparking aan De Nekker in Mechelen. Daar viert het circus de komende dagen haar vijftigste verjaardag. “Het is de allereerste keer dat alles samen opgesteld staat”, zegt Danny Ronaldo. “Dat is niet alleen voor de bezoekers uniek, maar ook voor ons. Sommige artiesten leren elkaar zelfs nu pas kennen, omdat ze altijd apart op rondreis zijn.”

Nog tot en met 17 oktober is het circusdorp het decor voor tal van voorstellingen. “Het is een groot circusfestival waar we een mix aan voorstellingen brengen”, klinkt het. “We spelen nieuwe voorstellingen, maar ook gekende shows. Daarnaast zijn er ook kleinere acts tussen de voorstellingen door en geven we een podium aan jong talent. Het gaat om Mechelse artiesten die bij Circolito hun eerste stapjes hebben gezet. Zij zijn de toekomst van de circuskunst en we hopen dan ook dat ze op een groot publiek kunnen rekenen.”

Thuis

Dat het feest voor de vijftigste verjaardag in Mechelen gevierd wordt, is geen toeval. “Het zou raar geweest zijn om het in een andere stad te organiseren”, zegt Danny. “Het circus is onlosmakelijk verbonden met Mechelen en met deelgemeente Muizen. Mechelen is onze thuis. Hier willen we onze verjaardag vieren en ons klaarstomen voor nog heel veel mooie jaren.”

Tickets kopen kan via de website van het Cultuurcentrum, daar vind je ook de volledige programmatie. Een deel van de voorstellingen is inmiddels uitverkocht.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio