Niels, Rob en Geertjan Geuens zijn de zaakvoerders van Limar. 

Niels, Rob en Geertjan Geuens zijn de zaakvoerders van Limar. © Bert De Deken 

Pralinefabrikant Limar doet het zo goed dat de bouw van een nieuwe fabriek noodzakelijk wordt. 

Pralinefabrikant Limar doet het zo goed dat de bouw van een nieuwe fabriek noodzakelijk wordt. ©  Bert De Deken

1 / 2
thumbnail: Niels, Rob en Geertjan Geuens zijn de zaakvoerders van Limar. 
thumbnail: Pralinefabrikant Limar doet het zo goed dat de bouw van een nieuwe fabriek noodzakelijk wordt. 

Limar bouwt grootste pralinefabriek van de Kempen

Turnhout -

Pralinefabrikant Limar produceert tot zestig ton pralines per week. Meer is in de huidige vestiging in de Muizenvenstraat in Turnhout niet mogelijk. Na tien jaar plant de familie Geuens daarom de bouw van alweer een nieuwe fabriek. De bouw ervan start volgend jaar, op de Veedijk.

Guy Van Nieuwenhuysen

“Ik weet het, dit is zot”, lacht zaakvoerder Rob Geuens. “Meer zelfs, je zou het kapitaalvernietiging kunnen noemen. Eigenlijk is onze fabriek hier nog gloednieuw. In 2010 zijn we hier begonnen te produceren. We dachten dat we hier voor het leven zouden zitten. Maar we zijn zo sterk gegroeid, dat deze fabriek alweer te klein is. Voor ons was de enige optie om elders een nieuwe fabriek te bouwen.”

Limar was oorspronkelijk geen Kempens bedrijf, en de familie Geuens had niets met chocolade. “Mijn vader was eigenaar van supermarkten in Baarle-Nassau”, vertelt Rob Geuens. “De bekende supermarkt Bruurs was van hem. Limar was een kleine chocoladeproducent in Sint-Pauwels, die aan Bruurs leverde. In 1983 ging dat bedrijfje failliet. Mijn vader besliste daarop om het over te kopen en zelf chocolade te maken. Vanaf de eerste dag stond ik aan het hoofd van dat chocoladebedrijfje.”

Limar maakt uitsluitend pralines, die het uitvoert naar veertig landen. 

Limar maakt uitsluitend pralines, die het uitvoert naar veertig landen. ©   Bert De Deken

Een jaar later verhuisde Rob Limar naar Turnhout, in een pand op de Steenweg op Gierle waar voorheen Leysen Speelgoed was gevestigd. Limar produceerde de zogenaamde zeevruchten. “In 2009 begon de bouw van de fabriek in de Muizenvenstraat. Nadat we waren verhuisd, konden we meer produceren, maar gingen we ook meer verkopen. De omzet verdubbelde. We voeren pralines uit naar veertig landen. De zeevruchten zijn nog maar een klein deel van ons gamma. Maar nu zitten we aan onze limiet, zelfs na een lichte terugval in de verkoop vanwege corona.”

Grootste pralinefabriek

“Hier hebben we geleerd dat een groei nog mogelijk is als we meer kunnen produceren. We willen de grootste pralinefabriek van de Kempen worden. Daarom bouwen we een nieuw bedrijf dat 12.000 m² groot is en zelfs later nog 3.000 m² kan uitbreiden. Het wordt een bedrijf in twee lagen, met de productie op de bovenverdieping en de verpakkingsafdeling op de benedenverdieping.”

Zo zal de nieuwe fabriek eruitzien. 

Zo zal de nieuwe fabriek eruitzien. ©  Bert De Deken

Veel ondernemers zouden deze stap niet durven zetten. Rob en zijn zonen Niels en Geertjan, die de dagelijkse leiding van het bedrijf in handen hebben, wel. “Een risico? We weten waar we mee bezig zijn. Ondernemen is risico’s nemen. Wij staan er in ons land niet meer bij stil, maar Belgische chocolade blijft een sterk merk. Het blijft een ongelooflijke hype. De Zwitsers en de Fransen maken ook chocolade, maar wij hebben de kennis om die nog lekkerder te maken tegen een concurrentiële prijs.”

Limar produceert geen chocoladerepen of holgoed. Alleen pralines rollen hier van de band. “We zijn gespecialiseerd in de fijne decoratie van die pralines. Dat lijkt eenvoudiger dan het is. We maken seizoensproducten, omdat supermarkten met hun aanbod ook steeds vaker op de seizoenen inspelen. Hoeveel verschillende producten we maken, is niet te tellen. Vaak zijn het afgeleiden van dezelfde vorm. Zo hebben we naar aanleiding van Koningsdag in Nederland voor een grote klant pralines gemaakt in de vorm van een kroontje, maar dan met een oranje vulling.”

Veel producten worden nog met de hand verpakt. 

Veel producten worden nog met de hand verpakt. ©  Bert De Deken

Werkgelegenheid

Limar heeft ruim zestig werknemers in dienst. “Daarnaast werken er zo’n veertig uitzendkrachten. We besteden veel werk uit aan zogenaamde co-packers. Dat zijn onder andere de maatwerkbedrijven A-Kwadraat in Turnhout en Lidwina in Mol. In die bedrijven werken nog eens zo’n 250 mensen voor ons. Zelf vinden we nog nauwelijks personeel. Zelfs geen ongeschoolde arbeiders meer. Daarom besteden we steeds meer inpakwerk uit. In de nieuwe fabriek plannen we ook een ruimte waar mensen met een beperking kunnen komen werken. We hebben dat al eens gedaan met bewoners van Muylenberg. Dat was een succes, maar hier hebben we voor hen geen plaats meer.”

De bouw van de nieuwe fabriek start in het voorjaar van 2022. De verhuizing gebeurt in diverse stappen, zodat de klanten er niets van merken. Tegen het einde van 2023 zou de volledige productie naar de Veedijk verhuisd moeten zijn. Vanaf dan is opnieuw the sky the limit. Of zoals Rob Geuens het ietwat filosofisch verwoordt: “Wanneer je kan groeien, groei je.”

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio