Actiegroep Red onze Kleiputten bij eerder protest in het havengebied. 

Actiegroep Red onze Kleiputten bij eerder protest in het havengebied. © RR

Dossier opvulling Kleiputten Terhagen onontvankelijk verklaard

Terhagen, Boom -

De dienst Omgeving van de Vlaamse overheid stuurde het dossier voor de opvulling van Kleiputten Terhagen met Oosterweelgrond terug naar de provincie Antwerpen wegens onvolledig. Volgens projectmanager Kathleen Art zal dit slechts voor een kleine vertraging zorgen.

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) kondigde onlangs aan dat de omgevingsvergunningsaanvraag (OVA) voor de sanering van Kleiputten Terhagen was ingediend. Het was de bedoeling om dertig dagen later met het openbaar onderzoek te starten.

Maar de provincie en de Vlaamse Waterweg ontvingen deze week het bericht met tientallen opmerkingen over onvolledige tekeningen, ontbrekende delen en een onjuiste toepassing van de reglementen.

Frank Van Houtte van actiegroep Red onze Kleiputten reageert voorzichtig optimistisch. “Dit dossier heeft drie jaar werk en meer dan 2 miljoen euro belastinggeld gekost. Blijkbaar is één en ander ook voor de Vlaamse overheid niet juist. Hopelijk leidt dit uitstel tot afstel.”

Projectmanager Kathleen Art van de POM bevestigt het verhaal. “Blijkbaar zorgt de heisa rond de PFOS-vervuiling ervoor dat men extra voorzichtig is geworden. We planden nu reeds met het openbaar onderzoek te starten, om in het voorjaar van 2022 met de eigenlijke werken in Terhagen en Boom te kunnen beginnen. Deze tegenvaller zal echter maar een kleine vertraging opleveren.”

Infomoment blijft behouden

Het infomoment dat door de provincie voor geïnteresseerden was gepland, blijft op 11 en 12 oktober behouden. “Het is belangrijk omdat het over een omvangrijk dossier gaat en we graag hebben dat iedereen precies weet waar het om gaat”, aldus Kathleen Art. “Het gaat door in congrescentrum De Pitte in De Schorre in Boom. Om organisatorische redenen moeten geïnteresseerden hun komst wel vooraf melden.”

Het was de bedoeling dat geïnteresseerden het dossier nu reeds op het omgevingsloket van de provincie zou kunnen raadplegen. Maar omdat de Vlaamse overheid bijkomende vragen had, is dat niet mogelijk.

De actiegroep plant een nieuwe protestwandeling.

De actiegroep plant een nieuwe protestwandeling. © RR

Blijven protesteren

Ondertussen blijft actiegroep Red onze Kleiputten wel actief protesteren. Ze kondigen een protestwandeling aan op zondag 24 oktober om hun ongenoegen nogmaals kenbaar te maken.

Om 14u stappen ze van de Markt in Boom naar Terhagen (Rumst). Jef Wijckmans

contact@kleiputten.be, www.redonzekleiputten.be

MEER OVER

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio