Barbara Moreels en Linda Jambers 

Barbara Moreels en Linda Jambers ©  SVO

Spaanse vereniging uit Antwerpen ABIA viert 90-jarig bestaan

Edegem -

De Asociación Belgo-Ibero-Americana, een vereniging voor geïnteresseerden in de Spaanstalige cultuur en samenleving, bestaat negentig jaar. Dat moest gevierd worden. Na de coronaperiode konden de leden woensdag opnieuw samenkomen in hun vertrouwde De Schrans in Edegem. “Vandaag spelen drie Spaanse masterstudenten van het conservatorium van Antwerpen een Spaans repertoire”, zegt Barbara Moreels, voorzitster van de vereniging.

Saar Van Olmen

“De ABIA is ontstaan in 1931”, vertelt Moreels. “Antwerpen had toen een groot consulair korps van Spaanstalige landen omwille van de haven. De diplomaten wilden in die tijd een sociaal cultureel leven opbouwen in het Spaans en richtten daarom de vereniging op.” De ABIA was in het begin vooral economisch gericht, maar dat werden al snel in culturele activiteiten. “Het was de allereerste plek in Antwerpen waar je Spaans kon studeren”, zegt Moreels. “De cursussen aan de universiteit zijn pas later gekomen.”

Volgens Moreels was de coronaperiode de allereerste keer dat er geen bijeenkomsten zijn doorgegaan. “De leden bleven zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog samenkomen in de Boerentoren”, zegt ze. De consulaten zijn intussen verplaatst naar Brussel, maar de vereniging hield stand in Antwerpen. “Wij organiseren nog steeds elke woensdagavond een activiteit.”

De ABIA toen het werd opgericht 

De ABIA toen het werd opgericht ©  ABIA

Overal in Antwerpen

Alleen spreken de Spaanstalige liefhebbers niet meer af in de Boerentoren, maar in De Schrans in Edegem. “We zijn hier toevallig op gebotst toen we op zoek waren naar een zaal”, vertelt Christiane Derks, vice-voorzitster van de ABIA. “Maar we hebben eigenlijk zowat overal in de stad gezeten. Zoals in het gebouw op de Meir waar nu de C&A is, daar was vroeger cinema Roxy. Die cinema had een prachtige gaanderij waar wij plaats hadden voor een bibliotheek. Alleen werd dat gebouw afgebroken en moesten we uitwijken naar een hotel op De Keyserlei.”

“Voor ons was het een geluk dat we na een paar andere opties De Schrans hebben gevonden. Hier hebben we toegang tot een zaaltje en kunnen we gerust ons ding doen. Het is ook een voordeel dat Pedro, de schoonvader van de uitbater Mark Platukhin, een Spanjaard is.”

Los Amigos de Talía

“Tijdens onze bijeenkomsten proberen wij een zo gevarieerd mogelijk programma aan te bieden”, zegt Moreels. Iets waar ze trouwens enorm veel tijd in pompt. “Zo kwamen er al professoren van de Universiteit Antwerpen over de vloer, maar komt ook de ambassadeur van Costa Rica langs eind oktober, ter ere van de 200-jarige onafhankelijkheid van tal van landen in Zuid-Amerika.” De mensen komen hier niet alleen om een voordracht te bekijken, maar ook om na te praten in het Spaans. “Vroeger moest wie er in het Nederlands of Frans aan tafel sprak zelfs 5 frank in een potje stoppen, daar kochten we dan op het einde van het jaar een fles wijn mee.”

De liefhebbers praten niet alleen Spaans, ze spelen ook nog eens toneel. Vice-voorzitter Derks, speelde in 1955 geleden het allereerste stuk mee van het toneelgezelschap. “Ik studeerde toen nog maar een jaar Spaans, maar kon nog geen volledige zin in elkaar boksen. Gelukkig had ik een goed geheugen. Na de voorstellingen merkte ik dat ik mijn tekst kon gebruiken in de vereniging, gewoon door het elke keer te herhalen.”

Archieffoto van het theatergezelschap 

Archieffoto van het theatergezelschap ©  ABIA

Jornada

Voor de dames betekent de vereniging vooral een samenkomst van een groep vrienden. “Ik ben trouwens het eerste product van de ABIA”, vertelt Moreels. “Mijn ouders hebben elkaar hier leren kennen.” Momenteel hebben ze zo’n 50 leden. “Het zijn vooral Belgen met interesse in de cultuur”, zegt Moreels. “Maar we proberen steeds wel oorspronkelijk Spaanstaligen uit te nodigen om iets te komen voorstellen.”

Om het 90-jarig bestaan te vieren, organiseert de ABIA op zaterdag 16 oktober de Jornada, een jaarlijkse conferentie waar de Spaanse cultuur wordt gevierd. Daarvoor komen twaalf verenigingen, uit België en Nederland naar het hartje van Antwerpen. “De inschrijvingen staan nog zondag 10 oktober open”, zegt Linda Jambers, lid van het bestuur. Het was een heel geregel, maar de organisatie is blij dat ze opnieuw hun medeleden mogen ontvangen. “We kijken er echt naar uit,” vertelt Moreels. “En we hopen dat er nog veel meer geïnteresseerden zullen langskomen.”

Meer informatie over de Jornada en de ABIA vind je op abia.be. Je kan je nog tot zondag 10 oktober voor de Jornada inschrijven via deze link.