Mark liet al eens een grote winterbar plaatsen op het terras.

Mark liet al eens een grote winterbar plaatsen op het terras. © Filip Spoelders

Uitbater De Schrans houdt er mee op na mislukte onderhandelingen met dekenij

Edegem -

Sinds zeven jaar is Mark Platukhin uitbater van taverne De Schrans aan de Molenveldlaan in Edegem. Samen met zijn familie laat hij het voormalige parochiecentrum naar de Sint-Jozefkerk bruisen om leven in de wijk te brengen. Maar nu de dekenale vzw als eigenaar van de gebouwen hem een nieuw contract voorlegt, lijkt zijn verhaal in De Schrans te stoppen.

Filip Spoelders, Saar Van Olmen

Enkele weken geleden kreeg Mark een nieuw contract voor de neus geschoven. Alleen is het voorstel niet haalbaar volgens de uitbater.

“We kregen plots een contract voorgeschoteld waarmee we onmogelijk verder kunnen gaan”, zegt Platukhin, die veel in de zaak en het terras investeerde. Zo wil de parochie bijvoorbeeld dat er huurders boven de zaal komen wonen. Dat maakt het moeilijk om feesten te organiseren. “De levensomstandigheden in het appartement boven de taverne zijn niet menselijk”, vult schoonvader Pedro aan. “Het is er niet deftig geïsoleerd.”

Ook zouden de uitbaters voor de energie en het water van heel de site moeten betalen. Iets waar ze zelf geen controle over hebben. De uitbaters zijn alleen verantwoordelijk voor de taverne en drie zaaltjes. “We begrijpen niet waarom het ons overkomt, iedereen is hier welkom, de zaken gaan goed en we hebben hier hard gewerkt, ook tijdens corona.”

Opzeg ingediend

Pastoor en voorzitter van de dekenale vzw, Tom Schellekens, hoopt dat er nog een oplossing komt. “Ik moet eerst melden dat Mark echt schitterend werk levert met De Schrans. We wilden maandag bij elkaar komen om verder te onderhandelen, maar hij meldde me dat zijn brief tot opzeg al was verzonden. Dit is jammer. Daarnaast heeft Mark aangegeven dat hij meer bij zijn kinderen wil zijn nu hij met zijn gezin niet meer boven de zaak woont. Dit moeten we natuurlijk ook respecteren.”

Volgens Schellekens zaten de onderhandelingen aanvankelijk nog goed. “Mark begreep dat we het contract moesten vernieuwen. We stellen een onwaarschijnlijk lage huur voor omdat het gebouw verouderd is. Ik denk dat hij slecht advies heeft gekregen want de onderhandelingen waren goed begonnen. We hebben geen enkele bedoeling om hem het leven moeilijk te maken. Onze doelen met het contract zijn om de uitbater een aanvaardbaar loon te laten verdienen, om een bruisende site voor de wijk te hebben en dat wij onze huurverplichtingen kunnen nakomen. Ik hoop dat hij verder wil onderhandelen want wij willen dat De Schrans in de toekomst een bruisende plek blijft voor de bewoners en de verenigingen.”

Burgemeester Koen Metsu (N-VA) trad al op als bemiddelaar. “Mark is de perfecte uitbater voor deze locatie. Hij heeft enorm geïnvesteerd in het terras en komt nu voor een voldongen feit te staan. De dekenale vzw heeft als kerntaak de parochiale werking en niet de commerciële.”

Steun klanten

Platukhin ziet in De Schrans meer dan enkel een taverne. Het is een ontmoetingsplaats met zeven biljartclubs. “Mensen komen hier samen om een babbeltje te doen. Ze voelen zich thuis. De klanten willen hun eigen centjes bijleggen zodat we toch zouden kunnen blijven. Wij wachten op een reactie van de pastoor.” Hij is van plan om de wettelijke opzegtermijn die tot het einde van het jaar loopt uit te doen. “We hebben geen andere keuze”, besluit hij. (fisp/svo)