De werkers van Turnhout, Beerse en Oud-Turnhout bij de graafmachine waarmee ze een laag slib in het park van Prayon wegschrapen. © Peter Gevers 

De gemeentearbeiders van Beerse verwijderen gebroken glas en gezwollen binnendeuren. ©  Peter Gevers

1 / 2
thumbnail: De werkers van Turnhout, Beerse en Oud-Turnhout bij de graafmachine waarmee ze een laag slib in het park van Prayon wegschrapen. 
thumbnail: De gemeentearbeiders van Beerse verwijderen gebroken glas en gezwollen binnendeuren. 

Kempense gemeenten helpen bij heropbouw van Waalse dorpje Prayon: “Dat helpende gevoel, dat doet deugd”

Turnhout, Beerse, Vosselaar, Oud-Turnhout -

“Waar je ook kijkt, zie je modder en afval.” Dimitri Dabrowski werkt bij de gemeente Oud-Turnhout. Samen met collega’s van Turnhout en Beerse heeft hij deze week gewerkt in Prayon, het Waalse dorpje dat door overstromingen is geteisterd. “We hebben al veel gedaan, maar er zoveel meer te doen.”

Guy Van Nieuwenhuysen

Het verhaal is bekend: drie maanden geleden zwol de rivier de Vesder na hevige regenval zo sterk dat hele dorpen werden weggespoeld. Van over het hele land werd hulp aangeboden. Ook vanuit het regionaalstedelijk gebied Turnhout. De vzw 1000 Handen nam zich voor om één Waals dorpje te helpen bij de heropbouw. De actie 1 Dorp 1 Dag 1000 Handen bracht een zelden geziene golf van solidariteit op gang. De gemeentebesturen van Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar zegden hun steun toe. Bedrijven uit de Turnhoutse regio verzamelden middelen en zetten personeel in om het sportcentrum van Prayon, dat het kloppende hart van de gemeente is, weer op te lappen.

Gemeentediensten

De vzw 1000 Handen plant een grote actiedag in Prayon op zaterdag 16 oktober, maar bedrijven en gemeentediensten zijn er nu al aan de slag om deze dag voor te bereiden. Deze week is het aan de gemeentediensten van Turnhout, Oud-Turnhout en Beerse. “Kijk eens, er brandt weer licht in de sporthal”, wijst Guy Scheyltjens trots. Hij heeft de elektriciteit in de hal voorlopig weer aan de praat gekregen. De Oud-Turnhoutse collega’s zijn net gearriveerd en schieten meteen in actie. Steven Struyven, diensthoofd Openbare Werken van Vosselaar heeft zulke gedetailleerde takenlijst opgesteld, dat iedereen meteen weet wat hem te doen staat.

Zelfs in de besturingskast van het brandalarm is modder te vinden. © RR

Er staat hen veel te doen. Heel veel. “Op het einde van de dag kijken we naar wat we al hebben verricht, maar als we omkijken, zien we wat er nog moet gebeuren”, zegt Glenn Wuyts van de Turnhoutse ploeg. “Overal zie je afval en modder. Glenn toont ons een besturingsbord van het brandalarm. “Die kast was zogenaamd hermetisch afgesloten, maar kijk eens naar die laag modder die er nog in zit.”

Modder en afval

Het team van Turnhout had de taak om alle wc’s en douches in de sporthal weer gebruiksklaar te maken. De spoelbakken van de toiletten waren helemaal gevuld met modder. “In sommige toiletten hebben we de gyprocwanden moeten verwijderen, omdat die helemaal beschimmeld zijn.”

“De modder blijft ons achtervolgen.” ©  Peter Gevers

Guy toont ons een filmpje van het scheidsrechterslokaal. “Dat was sinds de overstroming niet meer open geweest. Via een roostertje in de deur was de modder erin gelopen. Een dikke laag versperde de toegang. We hebben de deur moeten openbreken.

Alle deuren moeten er trouwens uit. Dat is een taak voor het team van Beerse, dat ook alle gebroken glas heeft verwijderd. Davy Peeters en zijn collega’s leiden ons trots rond. “Vertel het niet verder, maar we hebben hier harder gewerkt dan we in onze eigen gemeente doen. Je komt hier niet heen om koffie te drinken.”

Gevoel van solidariteit

Die koffie hebben de mannen overigens wel gedronken. En iets anders ook, want de teams mochten samen in een hotel overnachten, om geen tijd te verliezen aan over en weer reizen. “We hebben gelachen en gezwansd. Het is de eerste keer dat we met teams van andere gemeenten samenwerken, maar dat gaat als vanzelf. De onderlinge solidariteit is groot. We komen immers allemaal hetzelfde doen.”

Werknemers van drie gemeentebesturen werken met veel plezier samen aan hetzelfde doel.  ©  Peter Gevers

Buiten, in het gemeentepark dat aan de sporthal grenst, staat een graafmachine van de gemeente Oud-Turnhout. “Die heeft de firma Elboka met een dieplader naar hier gebracht. Gratis”, benadrukt Semih Calis. “Met die machine schrapen we een dikke laag slib weg in het park. Je ziet aan de zitbanken hoe dik die laag is. De poten van de banken zie je nauwelijks nog. Naar het schijnt zou hier een petanquebaan onder zitten.”

Vrijwilligers gezocht

Volgende week gaan bedrijven uit de Turnhoutse regio belangeloos aan de slag in Prayon. Daarna ligt er nog heel wat werk voor vrijwilligers op de plank. Die zet de vzw 1000 Handen in op zaterdag 16 oktober.

“De firma Hansea stelt ons vijf autobussen ter beschikking”, zegt voorzitter Inge Jansen. “We kunnen dus 250 vrijwilligers vervoeren. Maar die hebben we nog niet. Ik ervaar meer moeite om ze te rekruteren dan ik had verwacht. Er is zo veel te doen en het nieuws over de overstromingen is wat naar de achtergrond geraakt. Maar er zijn nog veel helpende handen nodig om Prayon weer op te bouwen. Ik hoop dat we nog veel mensen vinden die met ons meegaan. Ze kunnen zich registreren op onze site. En wie verhinderd is, maar toch wil helpen, mag wat geld storten. We hebben nog veel geld nodig om onder andere ook nieuwe verwarmingsketels in de sporthal te kunnen plaatsen.”

Zonder woorden. ©  Peter Gevers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners