De samentuin blijft voorlopig aan de Vinkeniersweg. 

De samentuin blijft voorlopig aan de Vinkeniersweg. © Samentuin Borsbeek

Verhuizing samentuin Vinkeniersweg in de wachtkamer door verhoogde PFOS-waarde

Borsbeek -

De geplande verhuizing van de samentuin aan de Vinkeniersweg in Borsbeek naar de site van het Tirolerhof gaat voorlopig niet door. Na het vaststellen van een verhoogde PFOS-waarde wil het gemeentebestuur een grondiger onderzoek.

Filip Spoelders

Voor dat onderzoek werd voorlopig één staal afgenomen in het bosje tussen de De Robianostraat en de locatie waar de samentuin op termijn zou moeten komen. “Het gaat inderdaad om één staal maar we kunnen niet uitmaken hoe ver deze verhoogde PFOS-waarde gaat en waar ze vandaan komt. Voor de duidelijkheid, de grond is wel geschikt als woongebied, waarbij een moestuin mogelijk is. De waarde is wel te hoog voor landbouwgebied. Gezien alle aandacht rond PFOS nemen we nu deze strenge beslissing om de verhuizing uit te stellen. We gaan eerst de grond verder laten onderzoeken met behulp van meerdere stalen”, verklaart schepen van Milieu Marian Lauwers (Iedereen Borsbeek).

Tirolerhof of andere locatie

De samentuin moet op termijn verdwijnen aan de Vinkeniersweg. “Fabioladorp plant er een nieuwbouwproject, maar die plannen worden momenteel nog opgemaakt. Daarom dat we aan een verhuizing richting Tirolerhof denken. We hebben de gebruikers van de samentuin bevraagd over hun toekomstplannen. Als een grote groep verder wil gaan, zullen we deze onder bepaalde voorwaarden naar het Tirolerhof laten verhuizen of een andere locatie voor hen zoeken. Dat hangt allemaal af van het verdere onderzoek. We kunnen beter nu streng genoeg zijn, omdat we toch een verantwoordelijkheid hebben wat de gebruikers van de tuin betreft.”

Voor de samentuin Cirkelhof aan het geboortebos zijn er geen problemen. Wanneer slechts een paar tuinders van de Vinkeniersweg willen doorgaan, is er nog altijd de optie dat zij aansluiten bij Cirkelhof.