© RTV

Kwetsbare jongeren doen ervaring op in streetart dankzij Geelse Beren

Geel -

Een oude loods van de vroegere bloemmolens in Geel-Ten Aard deed dienst als kunstatelier tijdens een graffitiworkshop voor zowat 25 kwetsbaren jongeren. Dat project kwam tot stand dankzij de Geelse Beren.

Hans Otten

Onder leiding van een volleerd graffitikunstenaar leert een groep tieners hoe ze met spuitbussen en sjablonen fraaie streetart kunnen maken. De ene jongere heeft er wat meer zin in dan de andere, maar eens ze op dreef geraken, verdiepen ze zich helemaal in het creatieve gebeuren. De straatkunstenaars in spe komen uit twee heel verschillende instellingen. Het gaat om de kinder- en jeugdafdelingen van het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis (OPZ) Geel en de instelling voor bijzondere jeugdzorg De Waaiburg. Deze twee groepen hebben elkaar voordien nooit ontmoet.

“Mag ik al mijn werken mee naar huis nemen?”, smeekt een jongedame tijdens de pauze. Ze weet goed dat ze er eentje uit mag kiezen om aan haar familie te tonen. “Oké, dan kies ik het beste eruit. En wat gaan jullie met de andere kunstwerkjes doen? Je gaat óns werk toch niet verkopen?”

De jongeren van de jeugdafdeling van het OPZ en van de instelling voor bijzondere jeugdzorg De Waaiburg leren met spuitbussen en sjablonen straatkunst te maken. 

Steven De Block moet letterlijk met de hand op het hart zweren dat dit niet de bedoeling is van deze artistieke workshop. “Het klinkt misschien raar, maar wij vinden het gewoon leuk om dingen te organiseren waar andere mensen gelukkig van worden”, legt hij haar uit. “Over anderhalve week organiseren wij zo een loopevenement met dezelfde insteek. We lopen zelf graag en willen daarom andere lopers een keer goed verwennen.”

Geelse Beer Run

Steven De Block richtte in 2019 samen met Bart Vermeiren, Bruno Van Houtte en Veerle Vijverman de vzw Geelse Beren op. Daarmee wilde het kwartet een duidelijke vorm geven aan de verschillende projecten die ze opzetten, hoewel ze telkens onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zo vindt na een jaar onderbreking op 17 oktober de vierde editie van de Geelse Beer Run plaats. Dat loopgebeuren vertrekt dit keer niet vanuit Holven, maar uit dezelfde Bloemfabriek waar woensdag de graffitiworkshop plaatsvindt.

“Net als vorige edities willen we lopers in de watten leggen, maar het tegelijkertijd huiselijk en gezellig houden. Daarom laten we maximaal 120 deelnemers toe, die kunnen kiezen tussen een kwart- en een halve marathon. Onderweg kunnen de lopers de innerlijke mens versterken met pannenkoeken, wafels en brooddeeg met Geels bier, na afloop krijgen ze een bord spaghetti en een biertje. We promoten daarbij nadrukkelijk alle Geelse bieren. Dat zijn er met De Lutte als nieuwkomer intussen al vijf, naast Vals Paterke, Zeunt, Vliet en onze Geelse Beer, die we die dag voorstellen.”

De vzw ontstond dankzij het succes van Geelse Beer Run. © RR

Eigen bier

Want de vzw brengt ook ieder jaar een eigen bier uit. De naam is telkens dezelfde, het bier telkens anders. “Vorig jaar hebben we onze duizend liter in twee maanden weten te verkopen, ondanks corona. We hopen ons Geelse Beer dit keer opnieuw in de Geelse cafés aan de man te brengen. We gaan vanaf volgend jaar overigens ons klassieke etiket vervangen door kunstwerken die de jongeren vandaag gemaakt hebben. Zo leeft de workshop toch weer voort.”

De inkomsten die de vzw verwerft dankzij de sponsoring van twintig lokale ondernemers voor de Beer Run en de verkoop van het eigen bier, gebruiken de Geelse Beren om socioculturele projecten op te zetten. Daarbij willen de initiatiefnemers vooral doelgroepen ondersteunen die anders onder de radar blijven. De workshops streetart van woensdag zijn zo gerealiseerd met de opbrengst van 2020, voor komend jaar staat al een ander project in de steigers.

De workshops streetart van woensdag is gerealiseerd met de opbrengst van 2020. ©  Hans Otten

“We doen mee aan De Kleine Parade, het cultuurproject van hogeschool Thomas More Geel en verschillende partners. Dat dompelt heel wat bevolkingsgroepen die anders nooit met kunst te maken krijgen, onder in een cultuurbad. Wij steunen een traject dat ‘People On Stage’ binnen De Kleine Parade uitzet voor een speciale doelgroep. Die jongeren volgen gedurende een langere periode workshops, om uiteindelijk een voorstelling op het podium te brengen. We willen dat mee sturen, zodat het echt iets van ons is. Al wat we doen, is zo van Geel door Geel en voor Geel.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio