De politie gaat bromfietsers ook in de toekomst blijven controleren. Vaak weten bromfietsers niet dat ze niet verzekerd zijn als ze bij een ongeval betrokken raken. 

De politie gaat bromfietsers ook in de toekomst blijven controleren. Vaak weten bromfietsers niet dat ze niet verzekerd zijn als ze bij een ongeval betrokken raken. ©  RR

Politie controleert zestien bromfietsen: veertien ervan zijn opgedreven

Bornem, Puurs-Sint-Amands -

De lokale politie Klein-Brabant heeft de voorbije maand zestien bromfietsers aan de kant gezet om na te gaan of alles in orde was met hun tweewielers. Opvallend was dat veertien bromfietsen sneller reden dan toegestaan en dus via verschillende systemen opgedreven waren.

Ook in augustus waren er al controles op mogelijk opgedreven bromfietsen in Bornem en Puurs-Sint-Amands. “Als we augustus en september samentellen, komen we zelfs aan 21 in beslag genomen bromfietsen. Vooral september was opvallend: van de zestien bromfietsen die werden gecontroleerd, bleken er maar twee niet te zijn opgedreven”, zegt Elke Wauters van de lokale politie Klein-Brabant.

De controles vonden plaats in schoolomgevingen, maar werden ook uitgevoerd op plaatsen die door inwoners werden doorgegeven. “Bij de controles kijken we niet alleen de technische eisen van de bromfiets na, maar letten onze mensen ook op bijvoorbeeld een onaangepaste rijstijl en de mogelijke geluidshinder die de bromfiets veroorzaakt. Dat zijn zaken die voor overlast kunnen zorgen bij buurtbewoners en voorbijgangers.”

De lokale politie Klein-Brabant zet tijdens de actie motorrijders in om de bromfietsen te onderscheppen en om te voorkomen dat ze zich aan een controle kunnen onttrekken. “Ook onze interventieploegen voeren controles uit. Ook in de toekomst blijven regelmatig bromfietscontroles uitgevoerd worden.”

Niet verzekerd

De politie neemt opgedreven bromfietsen een tijdje in beslag. Nadien moet een erkende bromfietsdealer de tweewieler regulariseren en pas na goedkeuring mag de bromfiets weer de weg op. De politie waarschuwt er ook voor dat een opgedreven bromfiets niet meer geldig verzekerd is. Wie dus met een opgedreven bromfiets bij een ongeval betrokken raakt, riskeert zelf op te draaien voor de kosten. Kosten die vaak hoog kunnen oplopen, zeker als er gewonden vallen. tdk

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio