Door de natuur wandelen in de Edegemse Beekvallei. 

Door de natuur wandelen in de Edegemse Beekvallei. © Filip Spoelders

Antwerpse zuidrand toont zondag al zijn troeven

Zuidrand -

Tijdens de Zuidranddag zullen de bezoekers de regio tussen Antwerpen en Mechelen zondag in al zijn facetten kunnen ontdekken. Op meer dan tien locaties worden activiteiten rond natuur, erfgoed, streekgerechten, landbouw en cultuur georganiseerd.

Filip Spoelders

Van in Aartselaar tot in Vremde en van Borsbeek tot in Duffel, in tien gemeenten worden zondag de troeven van de zuidrand getoond aan het grote publiek.

“Als provincie brachten we de voorbije tien jaar verschillende partners samen binnen het project ‘Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’. Door een intense samenwerking slaagden we erin om trage wegen te openen en te ontharden, kwamen er natuurlijke speelplekken en bossen bij en werden nieuwe gebieden aangekocht om toegankelijk maken. Zo kan je wandelen in De Reukens in Aartselaar, in de Edegemse en in de Molenbeekvallei, op natuursafari gaan en doe-opdrachten volgen in Schapenhagen en Langbos in Kontich”, geeft gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) aan.

Kinderen leren meer over de boerderij bij Gasthuishoeve Boshoek.

Kinderen leren meer over de boerderij bij Gasthuishoeve Boshoek. © Filip Spoelders

Bart Seldeslachts, voorzitter van de Streekvereniging Zuidrand, vult het programma aan: “Met de Zuidranddag maken we de werking van de Streekvereniging zichtbaar in onze streek. Zo halen we in Aartselaar bijvoorbeeld een primeur binnen door alle reuzen uit de Zuidrand samen te brengen. In Kontich zetten we zowel de zuidrand als de Archeologiedagen in de kijker en in Hove kan je komen boerderleren op de Gasthuishoeve Boshoek. In Borsbeek tonen we in De Schuur dat cultuur, natuur en erfgoed elkaar kunnen vinden en versterken. In Hof ter Linden in Edegem kan je streekproducten proeven, ontdekken en kopen.”

Streekproducten

Wie van de zuidrand wil proeven, moet dus langs Hof ter Linden in Edegem gaan. Verschillende streekproducenten zoals Volders Bieren uit Waarloos, Amielo uit Boechout en vishandel Steloy uit Mortsel stellen er hun lokale creaties voor. Chef Steven Vanderstappen van restaurant de Ganzenpoel uit Kontich maakt er iets lekker mee.

Steven Vanderstappen gaat aan de slag met lokale producten.

Steven Vanderstappen gaat aan de slag met lokale producten. © Filip Spoelders

“Ik heb me altijd ingezet om de lokale producten uit onze regio te promoten. Maar het is ook belangrijk om aan te tonen wat je met deze ingrediënten kan bereiden. Daarom bereid ik twee gerechtjes voor: een vegetarisch met groenten uit Ranst en Boechout en een bereiding van varkenswangen met het Moemoe-bier van Bieren Volders”, zegt Vanderstappen.

Natuur en erfgoed

De partners van de zuidrand zetten uiteraard de open ruimte dichtbij de stad Antwerpen en het erfgoed centraal. In Boechout is het mogelijk om Den Steenen Molen te bezoeken en om een wandeling door de Molenbeekvallei te maken. “De Molenbeekvallei combineert natuur met geschiedenis. Het ongerepte natuurgebied staat bekend om zijn natte hooilanden die steeds minder voorkomen in Vlaanderen. Daarnaast hebben de Cisterciënzers er in de dertiende eeuw even hun Sint-Bernardusabdij gehad voor ze naar Hemiksem verhuisden. Waar nu de kapel van Don Bosco is, kwamen ook zij bidden”, blikt Fred Vanhaverbeke van Natuurpunt Land Van Reyen al vooruit op de wandeling die om 14 uur vertrekt.

De Zuidranddag duurt van 14 tot 18 uur. Het volledige programma lees je hier.

De Molenbeekvallei is gekend om zijn natte hooilanden.

De Molenbeekvallei is gekend om zijn natte hooilanden. © RR