©  Jan Van der Perre

Jobbeurs op de Bosuil: “Meer dan 2000 vacatures in Antwerpse haven”

Deurne -

In het Bosuilstadion in Deurne Noord vindt vandaag, woensdag, de tweede editie plaats van de Antwerpse Jobbeurs, een samenwerking tussen RAFC en Port of Antwerp. Zestig havenbedrijven zijn er aanwezig, naarstig op zoek naar nieuwe werkkrachten om de vele openstaande vacatures in te vullen. En dat zijn er heel wat, want er staan meer dan tweeduizend vacatures open bij de negenhonderd bedrijven die actief in de Antwerpse haven.

Jan Stassijns

“Een job vinden op de heilige grond van den Bosuil, dat kan niet anders dan voorbestemd zijn”, zegt Deurnenaar Niels Janssens (30), RAFC-supporter in hart en nieren. Al vijf jaar is hij op zoek naar een job. Een zoektocht die bemoeilijkt wordt door een medische aandoening, al geeft hij de hoop niet op. “Door mijn ziekte is het niet gemakkelijk iets te vinden, zegt hij. “Maar ik blijf proberen, daarom ben ik ook hier. Als het lukt, des te beter. Lukt het niet, heb ik het in ieder geval geprobeerd.”

Niels Janssens (30) 

Niels Janssens (30) ©  Jan Van der Perre

Niels zoekt een job in de logistiek, als magazijnmedewerker. “En dan zijn de Antwerpse havenbedrijven interessante werkgevers”, legt hij uit. “Er zijn heel veel vacatures en ik heb al een paar interessante gesprekken gehad. En dat alleen al, dat het terug fysiek kan plaatsvinden is een grote meerwaarde. In volle coronacrisis was een job zoeken er niet gemakkelijker op geworden.”

De Antwerpse Jobbeurs lokte in totaal 450 bezoekers naar het Bosuilstadion, waaronder ook Deurnenaar Saad Oon (36), die al twee jaar naar werk zoekt. “Achter de computer een job zoeken, was niet voor mij weggelegd”, zegt hij. “Soms krijg je antwoord op je mails, maar vaak ook niet. Het is veel minder persoonlijk. Face to face met de bedrijven in contact te komen, is veel beter.”

Saad Oon (36) 

Saad Oon (36) ©  Jan Van der Perre

Ook de leerlingen van het zevende jaar Logistiek van het GO! Atheneum Schoten kuieren rond op de jobbeurs. Zij zijn op zoek naar stageplaatsen en staan versteld van hoe enthousiast de aanwezige havenbedrijven zijn. “Wat een verschil met vorig jaar”, zegt Miriam Slot (19). “Toen zijn we ook op zoek gegaan naar een stageplek, maar dat verliep enorm moeizaam. We kregen toen ook vaak het antwoord dat ze toen geen stagairs aannamen of dat ze enkel met hun vaste studenten werkten. “

“En nu komen de bedrijven zelf naar ons toe”, vult Hamed Achmadi (19) aan. “En het aanbod hier op de jobbeurs is enorm. Dat had ik niet verwacht. Er staan hier zo veel verschillende bedrijven, uit verschillende sectoren met de meest uiteenlopende jobs en stageplaatsen.”

De zevendejaars Logistiek van het Atheneum Schoten: Miriam Slot (19), Senne De Bie (19), José Curbelo (20) en Hamed Achmadi (19) 

De zevendejaars Logistiek van het Atheneum Schoten: Miriam Slot (19), Senne De Bie (19), José Curbelo (20) en Hamed Achmadi (19) ©  Jan Van der Perre

Hun leerkracht Veronique Naessens kan dat beamen. “Het is alsof de wereld opnieuw open gaat”, zegt ze. “De zoektocht van onze leerlingen loopt bijzonder vlot. Voor bedrijven is het niet eenvoudig hun vacatures ingevuld te krijgen en wij hebben elk jaar een groep leerlingen die afstuderen met het profiel dat ze zoeken. Samenwerking is dan ook erg belangrijk.”

Veronique Naessens, leerkracht logistiek aan het Atheneum Schoten 

Veronique Naessens, leerkracht logistiek aan het Atheneum Schoten ©  Jan Van der Perre

Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) kwam ook een kijkje nemen. Zij benadrukt het belang van deze jobbeurs. “We hebben negenhonderd bedrijven in onze haven, samen goed voor meer dan tweeduizend openstaande vacatures”, weet De Ridder. “Daarnaast zijn er veel werkzoekenden en moeten we die twee dus met elkaar zien te matchen. Het is nog maar weinig gekend welke jobs er zijn in de haven. De meesten denken meteen aan de havenarbeiders. Die zijn uiteraard onmisbaar, maar er zijn zoveel meer functies, van laboranten en IT’ers, tot ingenieurs, chauffeurs, communicatiemedewerkers,... Wat je opleidingsniveau ook is, al de bedrijven hier aanwezig hebben wel een job die aansluit bij wat je zoekt.”

Antwerps havenschepen, Annick De Ridder (N-VA) 

Antwerps havenschepen, Annick De Ridder (N-VA) ©  Jan Van der Perre

En werken in de haven van Antwerpen wekt ook internationale interesse. De pas afgestudeerde, Italiaanse ingenieur Riccardo Ghimzelli (25), hoopt hier een job te vinden. “De Antwerpse haven is de tweede grootste van Europa”, vertelt hij. “Dat trekt me enorm aan en ik ben ook bereid daarvoor naar België te verhuizen. Al de grote bedrijven, die tot de internationale top behoren, zijn hier aanwezig. Dus je zou gek zijn om niet te komen kijken.”

Riccardo Ghimzelli uit Italië. 

Riccardo Ghimzelli uit Italië. ©  Jan Van der Perre

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio