Lore tussen papa Tom en mama Eva. 

Lore tussen papa Tom en mama Eva. © Jan Brys

Team Lore start crowdfunding voor innowalk-toestel voor dochtertje met open rug

Brasschaat -

De nu 10-jarige Lore Hens uit Maria-ter-Heide werd totaal onverwacht geboren met een open ruggetje. Met een innowalk zou ze met de armen gestuurd kunnen stappen, maar dat toestel kost 27.000 euro en er is geen tegemoetkoming.

Onmiddellijk na de geboorte werd Lore twee keer kort na elkaar geopereerd. De ouders, Tom en Eva, waren uiteraard in paniek. “De dokters waren toen zeer pessimistisch. Lore zou nooit zelfstandig kunnen zitten. Ze ging dan naar de kinesitherapie en het zitten ging zeer vlot. Ze kon op de normale leeftijd gewoon zitten. Nadien volgden nog twee ingrepen. Het ruggenmerg kleefde makkelijk vast aan het littekenweefsel. Het waren pittige ingrepen”, legt papa Tom uit.

“Bij Lore stoppen de signalen in de onderrug. Dat maakt dat ze niet kan stappen. Ze heeft vaak spanningen in de benen. Daarvoor neemt ze medicatie. Om ’s nachts te kunnen slapen neemt ze valium in een zeer lage dosis. Voor die spanningen gaat ze ook vier keer per week naar de kine”, vervolgt mama Eva.

Lore in haar rolstoel.

Lore in haar rolstoel. © Jan Brys

Lore droomt ervan te kunnen stappen en dat blijkt nu te kunnen mits de aankoop van een innowalk. Met dat toestel kan ze motorisch gestuurde stapbewegingen maken. Ze gebruikt daarvoor de armen. Je kan het een beetje vergelijken met een crossfit-toestel in de fitnesscentra.

“Het toestel dat ze nu heeft zorgt er alleen voor dat ze kan staan, zonder meer. Bovendien is het voor ons altijd een hele klus om haar erin te hijsen. De innowalk heeft zeer veel voordelen. Het is goed voor de darmfunctie en voor de bloeddoorstroming. Dat is nu een groot probleem met als gevolg dat haar voetjes al vlug ijsklompjes worden. Er is een verdeler van deze innowalk. Het toestel kost 27.000 euro en er is geen enkele tegemoetkoming. Het is belangrijk dit toestel in huis te hebben, want bij een kinesist moet dat telkens aan de specifieke situatie van de patiënt worden aangepast. Dat vergt heel wat instellingen. Daarom starten we nu deze crowdfunding. Via de Facebookpagina Team Lore kunnen de mensen de nodige info vinden”, zegt Tom.

Lore gaat naar school in GIBO Heide. Ze wordt daar prima opgevangen. De kinderen van haar klas helpen haar waar nodig. Zo krijgt de klas van Lore altijd les op de gelijkvloerse verdieping. (jbr)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio