© Jimi Claeys

Jong N-VA Edegem organiseert eerste gespreksavond in Hangar 27

Edegem -

De jongerenafdeling van N-VA Edegem bestaat nog maar enkele maanden. Maar voor hun allereerste lezing wist de organisatie toch al twee doorwinterde politici strikken. Koen Metsu en Theo Francken, respectievelijk burgemeesters van Edegem en Lubbeek en leden van de kamer, praatten dinsdagavond over veiligheid en jeugd. “We wilden het vandaag eens over een andere boeg gooien”, zegt Jimi Claeys, voorzitter van Jong N-VA.

“Sinds onze oprichting in mei was het vooral de bedoeling om lokale activiteiten te organiseren. Zo gingen we voor een opruimactie en konden studenten in Hof Ter Linden komen studeren. Nu vonden we dat het tijd was voor een avond rond politieke vorming.” Maar Claeys wou het daarbij niet bij de reguliere thema’s zoals veiligheid houden.

“Als je politici vaker in de media volgt, weet je ongeveer wel wat ze gaan zeggen over hun specialiteit. Daarom wilden we ook tijd vrijmaken voor wat luchtigere thema’s.” Zo hadden Metsu en Francken het over hun jeugd en hun punten op school. “Voor mij was het altijd eerste zit”, vertelt Metsu trots. Wanneer Francken countert door te vragen hoe het met de punten van de moderatoren gesteld is weten ze heel diplomatisch te antwoorden “dat dat wel meevalt”.

Die moderatoren zijn trouwens ook nog jong. “Jules Weyts, student journalistiek, is nog maar 18 en interviewt Theo Francken alsof het niets is”, vertelt Claeys al lachend. Julien De Wit is 21, en schreef een boek samen met Metsu. “Het leek echt alsof ze geen stress hadden op voorhand. Ik vind het dan ook super dat we hier die avond zelf hebben georganiseerd. Zo laten we zien dat je als jongere heel veel kan en dat we niet altijd hulp van bovenaf nodig hebben.”

Jimi Claeys 

Jimi Claeys ©  SVO

(SVO)