Philippe en Ilse voor hun monument De Linde, in alle betekenissen van het woord. Straks zwaait horecapaus Mark Heyse ook hier de scepter.  

Philippe en Ilse voor hun monument De Linde, in alle betekenissen van het woord. Straks zwaait horecapaus Mark Heyse ook hier de scepter.  © JAA

Na 37 (!) jaar breekt nieuw hoofdstuk aan voor horecamonument: Ilse en Philippe dragen De Linde over aan eigenaar De Loteling

Schoten/Schilde -

Zonder dat Philippe De Craene en Ilse De Cleene het die dag zelf beseften, was 30 augustus jongstleden de allerlaatste openingsdag van De Linde. Het horecamonument, waarvoor het echtpaar liefst 37 jaar zorg heeft gedragen, komt in handen van ondernemer Mark Heyse. Die baat met onder meer De Loteling en Ago’s al meer restaurants uit in de regio en wil niet alleen de naam, maar ook het concept van De Linde veranderen.

Jan Auman

Restaurant De Linde is een bijzonder restaurant, gevestigd in een bijzonder gebouw. Ernest Wauters ontwierp het in de stijlvorm Nieuwe Zakelijkheid. In 1938 werd het opgetrokken op de hoek van de Botermelkbaan en Alice Nahonlei in Schoten-Koningshof. Bouwheer Hendrik Verlinden was chemicus gespecialiseerd in gisting en destijds technisch raadgever van de broeders van de abdij van Westmalle. Hij was het die het brouwproces van de tripel met nagisting in de jaren twintig van vorige eeuw op punt stelde. Zijn werk in Westmalle inspireerde hem om in Brasschaat ook zelf kloosterbier te brouwen die hij Witkap noemde.

De Linde kort na opening van het hotel eind jaren dertig van de vorige eeuw.

De Linde kort na opening van het hotel eind jaren dertig van de vorige eeuw. © RR

Lang voor Philippe De Craene en Ilse De Cleene de zaak in 1984 overnamen, deed De Linde dienst als hotel met twaalf gastenkamers. Die nostalgische sfeer leefde verder op oude postkaarten aan de muur. Ook culinair heeft De Linde altijd een eerder traditionele koers gevaren. “Gebakken zeetong, kreeft vers gevangen in de Oosterschelde, krokant gebakken kalfszwezeriken; voor deze en andere klassiekers uit de Fransek keuken kwamen de mensen van ver naar hier”, vertelt Philippe De Craene.

Snel beklonken

Philippe (62) en Ilse (59) waren al even aan het uitkijken naar een geschikte overnemer. Een overeenkomst met wat een onbetrouwbare Nederlander bleek te zijn, kon maar net op tijd verijdeld worden. De bekende horecaondernemer Mark Heyse, die de traditiezaak al kende als klant, hapte deze zomer onverwacht toe.

“Het gebeurde op 30 augustus, vlak voor onze reeds geplande vakantie. We hadden net nog de mensen van Rotary Club Antwerpen Noord bediend, één van de vaste gezelschappen die hier jaren trouw over de vloer zijn geweest”, doet Ilse het relaas van de ‘transfer’. “Plots kregen we bevestiging dat de ‘deal’ rond was. Een pak van ons hart. Mark kent de stiel en neemt bovendien onze zes personeelsleden over, waaronder chef-kok Guy Lauryssen met zijn echtgenote Karin Kupfer en onze zoon Robin.”

Ilse zegt dat de laatste twee jaar, als gevolg van corona en de werken op de Botermelkbaan, niet gemakkelijk zijn geweest. Samen met Philippe had ze zich ingesteld om toch nog een paar jaar door te gaan, maar zo komt plots een einde aan een hoofdstuk van 37 jaar.

Ilse toont het reservatieboek met de allerlaatste beschreven bladzijde: die van 30 augustus 2021.

Ilse toont het reservatieboek met de allerlaatste beschreven bladzijde: die van 30 augustus 2021. © JAA

Costa Blanca

“In Antwerpen is alleen Het Nieuwe Palinghuis bij de Voetgangerstunnel van mijn PIVA-studiegenoot Erik Haentjens nog een jaar langer zonder onderbreking bezig”, vermoedt Philippe. Wat de toekomst brengt voor hem en Ilse? Alvast niet snowboarden want Philippe brak zo drie jaar geleden zijn rug na een zware val. “Intussen is alles goed genezen en amuseer ik me op de racefiets. We kunnen eindelijk wat vaker aan de Spaanse Costa Blanca verblijven, waar we een huisje hebben. Aan de lieve reacties te zien, gunnen de klanten het ons wel. Al gaan ook wij hen missen natuurlijk. Onze wijnhandel De Lindeboom blijven we nog een tijdje runnen.”

De toekomst van gebouw De Linde, is niet helemaal duidelijk. Het blijft zeker een restaurant. Maar de nieuwe eigenaar zou alleszins de naam willen veranderen en voor de uitbating ook een andere concept in gedachten hebben dat complementair is met zijn andere succesvolle horecazaken in de Voorkempen. Wordt vervolgd binnen enkele maanden. ( jaa)

Vastgoed

Jobs in de regio