Liesbeth Spruyt en Dries Vinck in Fabriek 61, voor een canvas van Studio Spruyt. 

Liesbeth Spruyt en Dries Vinck in Fabriek 61, voor een canvas van Studio Spruyt. ©  Nattida-Jayne Kanychalao

Vroegere pralinefabriek helemaal klaar voor verhuur als evenementenruimte

Ranst -

Web- en grafisch vormgever Dries Vinck en hedendaags kunstenares Liesbeth Spruyt kochten in 2017 het oude pralinefabriekje Chocolaterie G. Vanderhaegen in de Schawijkstraat in Ranst. Corona stak wat stokken in de wielen, maar vanaf deze maand verhuurt het jonge stel het gelijkvloers van ‘Fabriek 61’ als eventlocatie voor privéfeesten en bedrijven voor compacte groepen. “De interesse is groot, wat super fijn is”, zeggen Dries en Liesje.

Kristin Matthyssen

Dries Vinck en conceptueel kunstenares Liesje zijn estheten. Als we ‘ja’ antwoorden op de vraag ’koffie?’, komt er niet gewoon een Ikea-mok op tafel met een Senseo-slobber. Nee, we krijgen een kopje met speciale in Antwerpen gebrande koffie en een gestileerd gouden lepeltje, daarnaast een al even mooie suikerpot. Geen half werk hier.

In de lounge van Fabriek 61. 

In de lounge van Fabriek 61. ©  Nattida-Jayne Kanychalao

Het mag niet verbazen dat de verbouwing van de voormalige vakantiewoning en pralinefabriek een huzarenstukje is geworden. In de Schawijkstraat in Ranst staan veel panden uit de vorige eeuw met gevels die een bescherming als monument verdienen. Veel huizen dragen een naam. Zo heette het huidige Fabriek 61 vroeger Villa Joanna. Maar Dries en Liesje vonden dat Fabriek 61 beter bij hun concept aanleunt, en zo moet je al zeker niet meer naar het huisnummer zoeken.

Fabriek 61. 

Fabriek 61. ©  Frederik Beyens

Het was hun schoonzus die hen had getipt dat het gebouw te koop stond. “We komen uit Wommelgem maar woonden toen in Antwerpen”, vertelt Liesje, die als conceptueel kunstenares canvassen maakt die steeds groter werden zodat ze ze niet meer langs de wenteltrap naar boven kreeg. “We waren bij de bezichtiging meteen onder de indruk van de ruimte. De industriële look waar vroeger de pralines en chocomousse werden gemaakt, sprak ons aan. We stripten de oude plafonds en lieten de originele poutrel zandstralen. Tegelijk bewaarden we in de voorste kamers de oude charmes, zodat je toch een huiselijk gevoel krijgt.”

De diepe tuin waarin enkele oude loofbomen staan, werd heraangeplant, zodat gasten bij mooi weer buiten kunnen genieten. Het concept van Fabriek 61 is dat ze het hele gelijkvloers inclusief de tuin verhuren. Op de witte muren komen de kunstwerken van Liesbeth en haar Studio Spruyt mooi tot hun recht. Ze bepalen mee de sfeer. “We ontvingen al wat fotoshoots en bedrijfsevents, maar vanaf deze maand mikken we dus ook op gasten die Fabriek 61 willen huren voor private dinings, seminaries, thema-dagen, workshops of lezingen.”

Tafelen in de vroegere pralinefabriek G. Vanderhaegen. 

Tafelen in de vroegere pralinefabriek G. Vanderhaegen. ©   Nattida-Jayne Kanychalao

De open keuken met groot eiland kijkt uit op de tuin. “Wij werken op maat van de klant. Voor wie een walking diner wil organiseren, hebben we staantafels. Wie met zijn familie in een huiselijke setting wil dineren, kan aan de lange tafel plaatsnemen. We werken samen met straffe cateraars maar gasten mogen ook zelf een eigen cateraar aanbrengen. Omdat je de hele beneden huurt, heb je ook de beschikking over de loungeruimtes met makkelijke zetels en al het sanitair.”

Fabriek 61 fungeert meteen als kunstgalerie voor Studio Spruyt. Liesjes atelier is boven, net als Dries’ kantoor van Taurus & Eagle. “Maar we zitten hier zo graag in deze polyvalente ruimte dat we zelf vaak beneden werken.”

Dat ze nu met hun small gathering events kunnen starten, doet deugd, want corona stak even stokken in de wielen. “Maar we hebben nooit stilgezeten, want mijn werk als web- en grafisch vormgever liep door en Liesje bleef schilderen. Fabriek 61 doen wij er als extra bij, omdat wij graag gasten ontvangen.”

De zoete geur van de chocoladefabriek is al lang vervlogen. “Maar in de tuin hebben we oude bakelieten pralinemallen opgespit die binnen een plaatsje kregen als knipoog naar het verleden.”

Of er babyborrels en kleine communiefeestjes kunnen worden gegeven? “Dat kan, en zo staan er al ingepland. Maar je zit hier in Fabriek 61 met een concept met aandacht voor design en hedendaagse kunst. Het zou ook fijn zijn om specifiek dat publiek te bereiken dat dit als een meerwaarde ervaart.”

www.fabriek61.be en www.studiospruyt.com
De lounge. 

De lounge. ©  Nattida-Jayne Kanychalao