© atv

Buurtwerk Posthof gaat verspilling van brood tegen met De Broodwinner

Berchem -

Brood staat in de top drie van voedsel dat in Vlaanderen het meest wordt weggegooid. Met ‘De Broodwinner’ probeert Buurtwerk Posthof een antwoord te bieden op die verspilling. Oud brood wordt via een machine -de Broodwinner- vermalen tot broodmeel. Met dat meel worden koeken en andere gerechten bereid. Ondertussen stapten ook andere buurtwerkingen mee in het verhaal.

Elien Van Wynsberghe

Buurtwerk Posthof is een ontmoetingscentrum in Berchem dat laagdrempelige diensten organiseert voor buurtbewoners en kwetsbaren mensen in de wijk. Denk aan kinderopvang, een poetsdienst of het aanbieden van goedkope en gezonde maaltijden in haar restaurant Bistro P. De buurtwerking stelt ook een vijftigtal kwetsbare mensen tewerk.

Voor het jongste project van de vzw, De Broodwinner, haalde Posthof zijn mosterd in Frankrijk. “Regelmatig gaan we op zoek naar nieuwe mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan”, vertelt Annelies Boelens van Posthof. “Zo halen we onder meer eten op bij supermarkten in de buurt waarmee we dan voedselpakketten maken voor mensen die het kunnen gebruiken. Vaak krijgen we heel veel brood mee, meer dan we kunnen gebruiken.” Naast supermarkten kampen ook veel bakkers dagelijks met grote overschotten en belandt brood eveneens bij Vlaamse huishoudens geregeld in de vuilnisbak.

“We kwamen te weten dat in Frankrijk verschillende bakkers een machine gebruiken om oud brood te vermalen tot broodmeel om opnieuw mee te bakken. In België is die machine maar weinig gekend. We weten dat er op één plaats in Brussel en op één plaats in Wallonië mee gewerkt wordt.”

Machine delen

Dankzij subsidies via de oproep ‘Sociaal Ondernemen en Innovatie’ kon Posthof zo’n Broodwinner aankopen. Kostprijs: zo’n 1.400 euro. Bij verschillende bakkers in de buurt vroeg Posthof of ze het zagen zitten om oud brood te vermalen en het meel te gebruiken voor nieuwe producten. “Drie bakkers zijn meteen op de kar gesprongen”, vertelt Boelens.

Vervolgens overtuigde Posthof andere Antwerpse buurtwerkingen en sociale centra om mee in het verhaal te stappen. “De Kompaan en ’t Werkhuys in Borgerhout bieden de Broodwinner sinds september aan.” De machine reist nu tussen de verschillende buurthuizen, sociale centra en bakkerijen via een deelsysteem. “Mensen uit de buurt kunnen op hun beurt hun eigen brood meebrengen en het dan ter plaatse laten vermalen tot broodmeel om dat vervolgens weer mee naar huis te nemen om het in hun eigen keuken opnieuw te gebruiken”, legt Boelens uit.

Annelies Boelens

Annelies Boelens © Dirk Kerstens

Koeken voor koffiebars

Om gebruikers van De Broodwinner een handje te helpen, werkte Posthof een boekje met recepten uit waarin het broodmeel verwerkt kan worden. “Denk aan quiche, appelcrumble, speculaas of crackers.” En om de cirkel helemaal rond te maken is Posthof zelf aan het bakken geslagen met het broodmeel dat het recupereert. “Daar maken we koeken mee die we verkopen aan koffiebars in Berchem en Antwerpen. We bakken nu elke week Broodwinner-koeken voor Kornél, Cabagine, Host, Bar Just en Bakkerij Goeiemorgen.” De koekjes en zakjes broodmeel worden ook in Posthof zelf verkocht.

Posthof hoopt met dit initiatief het gebruik van de Broodwinner bekender te maken. “Voor ons draait het vooral om bewustmaking en het verspreiden van het gebruik. Hoe meer mensen hier weet van hebben, hoe meer ermee aan de slag kan worden gegaan. Hopelijk komen we dan op het punt dat je altijd wel ergens een broodwinner weet staan die je kan gebruiken.”

De koekjes en zakjes broodmeel worden onder meer in Posthof verkocht.

De koekjes en zakjes broodmeel worden onder meer in Posthof verkocht. © Dirk Kerstens

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio