Het herdenkingshoekje op de school van Daniel. 

Het herdenkingshoekje op de school van Daniel. ©  Joren De Weerdt

Verdachte van moord op Daniel (9) in Broechem wordt als volwassene berecht

Ranst, Antwerpen -

De jeugdrechter heeft Fahmi A.A. uit handen gegeven. Hij is een van de verdachten van de moord op de 9-jarige Daniel in het asielcentrum in Broechem. A.A. zal als volwassene worden berecht. Hij zit opnieuw in de cel.

Fahmi A.A. ,vandaag 20, was op het moment van de gijzeling en moord op de 9-jarige Daniel El Alali in het asielcentrum in Broechem (Ranst) in april 2019 nog net 17. Het duurde twee jaar voor hij de onderzoeksrechter van zijn minderjarigheid kon overtuigen. In mei bewezen Libanese documenten dat hij op het moment van de feiten nog niet meerderjarig was. De onderzoeksrechter liet Fahmi vrij, waarop de jeugdrechter hem meteen in een instelling plaatste.

LEES OOK: Verdachte van moord in asielcentrum op Daniel (9) blijkt toch minderjarig en wil niet als volwassene berecht worden

Dinsdagmiddag werd de moordverdachte uit handen gegeven door de jeugdrechter. “De jeugdrechter heeft geoordeeld dat de maatregelen van jeugdbescherming niet meer adequaat zijn”, legt persrechter Luc Versteylen uit. “Alleen volwassen strafrecht is hier aangewezen.”

Fahmi A.A. had zich tegen de uithandengeving verzet omdat er volgens hem nog wel maatregelen met slaagkans waren. “Ik zal het vonnis eerst bestuderen en zal nadien met mijn cliënt beslissen of er beroep wordt aangetekend tegen de uithandengeving”, reageert zijn advocaat Bart De Schrijver.

Fahmi A.A. werd na de uitspraak opnieuw voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die plaatste hem onder aanhoudingsmandaat. Hij zal worden opgesloten in het Detentiecentrum in de gevangenis van Beveren. “Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer”, zegt het parket.

(sare)