Aangeboden door JOBAT

Vraag naar technische profielen steeg begin dit jaar al met 25 procent

De arbeidsmarkt in de Antwerpse regio heeft zich na de corona- en lockdownperikelen snel hersteld. In het bijzonder in de industrie, waar het zwaartepunt ligt in de haven van Antwerpen. Dat blijkt onder meer uit de cijfers van de competentiebarometer van de Kamer van Koophandel Voka – Antwerpen-Waasland. Redenen voor dat snelle herstel zijn de vele geplande investeringen en de grote pensioneringsgolf de komende jaren.

William VisterinBron: Jobat.be

De competentiebarometer van Voka – Antwerpen-Waasland screent dagelijks het merendeel van de vacaturesites in de ruime regio. Niet alleen van VDAB dus, maar ook van interimkantoren en andere jobsites. Vandaag staan er in de regio Antwerpen-Waasland bijna 26.000 vacatures open.

“De evolutie van de arbeidsmarkt liep eigenlijk voor op het economisch herstel”, zegt Pieter Leuridan, communicatiemanager van Voka – Antwerpen-Waasland. “Bij het begin van de eerste lockdown vorig jaar zagen we een sterke afkoeling van de arbeidsmarkt. Dat had te maken met de wereldwijde handel die vertraagde na een periode van uitzonderlijke hoogconjunctuur. Maar de algemene personeelsbehoefte en de zware personeelstekorten die er pre-corona waren, zijn helemaal terug.”

Virtuele jobbeurs Retail & Logistiek

Met 75 knelpuntberoepen, waarvan 18 ‘zeer ernstige’ knelpuntberoepen, blijft de industrie de sector met het hoogste aantal moeilijk invulbare jobs. Van de 26.000 openstaande vacatures situeren er zich vandaag 6.700 in techniek en productie, dat is een op de vier. Met het zwaartepunt in het Antwerpse havengebied (Antwerpen, Zwijndrecht, Beveren, ...).

Investeringen en pensioengolf

“In onze eigen online competentiebarometer zagen we de vraag naar technische profielen – vooral onderhoudstechnici, productieoperatoren en ingenieurs – in januari al met 25 procent toenemen”, vertelt Pieter Leuridan. “De reden daarvoor ligt voor de hand. De komende jaren zitten er in de Antwerpse industrie voor miljarden aan investeringen in de pijplijn. Corona heeft die timing misschien een beetje vertraagd, maar die investeringen lopen gewoon door. Ook de enorme pensioneringsgolf die op ons afkomt – bijna een op de drie technici in onze regio moet in de komende jaren vervangen worden – is niet gestopt.”

“De technische vacatures zaten hierdoor sneller dan de niet-technische op hun normale niveau. Nog een andere vaststelling is dat we tijdens de zomermaanden voor het eerst een stijging van het totale aantal vacatures zagen, wat eveneens een aanwijzing is voor een snel herstel.”

Logistiek en transport

Ook in de sector logistiek en transport, die in de haven van Antwerpen een prominente rol speelt, staat het aantal vacatures op het hoogste peil in drie jaar. In juni van dit jaar werd een piek bereikt van 3.500 vacatures, die ook in de zomermaanden nagenoeg aanhield. Op de most wanted lijst zijn het nog altijd dezelfde profielen die bovenaan staan, zoals magazijnmedewerker, chauffeur en expediteur.

Om gericht in te spelen op die uitdagingen, heeft Voka – Antwerpen-Waasland een tijd geleden de website www.jobsindeindustrie.be gelanceerd. Deze website toont naast een overzicht van de soorten jobs in de industrie ook de meerwaarde die de sector te bieden heeft en geeft mensen de mogelijkheid om meteen te solliciteren.

Virtuele jobbeurs Retail & Logistiek

Bron: Jobat.be