Brenda Casteleyn. ©  Victoriano Moreno

Berchemse komt met ‘wandelboek’ voor meer diepgang in gesprekken

“Het lijkt misschien een coronababy”, zegt Brenda Casteleyn (60), “iets dat tijdens de lockdown is gemaakt. Maar hier gaan jaren aan vooraf, want ik moest mij over mijn eigen remmingen zetten om een boek uit te brengen met de inzichten die ik heb vergaard.” Brenda is naast marktonderzoeker voor de stad Antwerpen ook socioloog en wetenschapsfilosoof en zij verzamelde voor ‘Hoe was je dag?’ vijftig inspirerende wandelingen voor meer diepgang in relaties.

Sylvia Mariën

Haar boek is geen wandelgids met uitgestippelde routes. Het maakt Brenda eigenlijk helemaal niet uit waar haar lezer wandelt of hoe ver, zelfs niet óf hij wandelt. De wandelingen zijn een míddel, stof geven tot diepgaande gesprekken haar doel. Daarvoor haalde ze inspiratie bij de psychologie en de filosofie, om tot vijftig kapstokken te komen om gesprekken aan op te hangen. Sommige wandelingen zijn aangewezen om te doen met iemand die je nog maar net kent, voor andere is toch al een sterkere vertrouwensband vereist.

Kwestie van de dagdagelijkse babbels af en toe te overstijgen. “Ik ben zelf iemand die graag in de diepte ga bij gesprekken, vooral met mijn man, op café. Maar hoewel we absoluut geen wandelaars zijn, gingen we tijdens de lockdown toch op pad om een aantal Antwerpse wijken te verkennen. Uit het niets die diepgang vinden, dat lukte niet. Maar met een leidraad bij het begin van onze wandeling - dat liep wel goed. Vandaar het idee voor het boek.”

Zo is er bijvoorbeeld de wandeling ‘creatieve starter’, om onze onbewuste associaties met een onderwerp te onderzoeken. Albert Einstein zei al: “Creativity is intelligence having fun.” Creativiteit ontstaat wanneer intelligentie en plezier samenkomen. Brenda suggereert dan: kies een onderwerp - bijvoorbeeld liefde, seksualiteit, familie of vakantie, en kijk tijdens de wandeling rond om dingen te vinden die je met dat onderwerp associeert. “Niet over nadenken, gewoon aangeven wat je onbewust aantrok. En dan elkaar vragen stellen daarover. Zoek een verklaring voor jouw associatie. Welke eigenschappen heeft de associatie die belangrijk zijn? Let op: als je partner bijvoorbeeld als associatie voor haar schoonmoeder een distel neemt, is de boodschap snel duidelijk. Als je conflicten liever uit de weg gaat, kun je in de keuze van het onderwerp best voorzichtig zijn. Dat geldt voor heel mijn boek: praten met diepgang kan dingen blootleggen die heel confronterend kunnen zijn. Zelfs met mijn man had ik het onlangs voor. Hij had een bepaalde keuze gemaakt, en bleek daar al jaren mee in zijn hoofd te zitten, zonder dat ik het wist. Maar dat vind ik juist het leuke eraan. Je moet wel openstaan voor onthullingen en verrassingen.”

Laat ons dat zelf eens proberen. We vertrekken bij Brenda thuis in Berchem en maken een wandeling in de buurt die zij ter kennismaking uitkiest. “Ik ga voor Friedrich Nietzsche”, zegt Casteleyn. “Ik vind hem interessant omdat hij filosofie doortrekt naar het dagelijkse leven. Hij raadt aan om de opvoeding die je kreeg wel te gebruiken als inspiratie, maar om toch je eigen pad te gaan en niet klakkeloos de kudde te volgen. Wees dus niet bang om normen en afspraken in twijfel te trekken en voor jezelf te beslissen wat nuttig is en wat niet.” Brenda’s wandeling heet in haar boek ‘In de pas lopen of uit de band springen’ - een manier om bepaalde gewoontes en normen bij elkaar te verkennen en eventueel in vraag te stellen.

“Waar woon je en waar wil je wonen?” begint ze. Ik ben opgegroeid in het Limburgse Haspengouw, maar om zelf iets op te bouwen, ligt Antwerpen mij toch beter. Dat heb ik alvast anders dan mijn ouders gedaan, die bleven waar ze zelf zijn grootgebracht. “Zijn er bepaalde gewoontes die je van hen hebt overgenomen?” Sinds ik zelf kinderen heb, zeker wel. Of het valt nu gewoon beter op - dat je automatisch de dingen doet zoals je ze zelf hebt ervaren.

Ontvang je graag mensen thuis of hou je ’t liever privé, vraagt Brenda ook. Hoe ga je om met familie? Ze vertelt ook over zichzelf, dat ze een huismus is, die nochtans wel graag reist, zeker naar verdere culturen. “Maar ik ben ook steeds blij om thuis te komen. Mijn man mist hier in Berchem wel eens een weids uitzicht, ik to-taal niet, ik leef in mijn hoofd.”

Verder in onze wandeling blijken we allebei geen ‘bucket list’ te hebben, al wil Brenda wel heel graag meemaken dat ze grootmoeder wordt. En ik kom te weten dat haar boek er niet zomaar ligt, dat het proces van jaren was om die stap te zetten. “Ik was een beetje een diplomaverzamelaar zonder meer. Toch had ik altijd al de behoefte om kennis en inzichten te delen, alleen durfde ik er niet mee naar buiten te komen. Een kwestie van zelfvertrouwen - zoals bij zovelen.” Daarom is haar eerste boek nog niet uitgebracht, dat zal nog volgen op dit tweede.

‘Hoe was je dag? - 50 inspirerende wandelingen voor meer diepgang in je relaties’ van dr. Brenda Casteleyn is uit bij Borgerhoff & Lamberigts, telt 192 blz. en kost 22,99 euro.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners