Herman, Maria en Hildegarde bij de dozen vol hulpgoederen. 

Herman, Maria en Hildegarde bij de dozen vol hulpgoederen. © kma 

‘Hulpsinterklaas’ Herman en echtgenote Hildegarde brengen dit weekend vier auto’s vol hulpgoederen naar Pepinster

“Mijn hart was gebroken, we hebben alletwee gehuild”

Zandhoven -

“De inwoners van Zandhoven hebben het hart op de juiste plaats”, ondervond Hildegarde De Jongh de voorbije weken. Haar hulpinzameling voor de slachtoffers van de overstromingen in Pepinster die nog tot en met woensdag loopt, zorgt al voor een bomvolle garage en inkomhal.

Kristin Matthyssen

6 december is nog heel ver weg. Maar Herman Janssens, in Zandhoven ook bekend als de hulpsint, schiet al in actie. Voorlopig kan hij zijn garage niet meer betreden. Echtgenote Hildegarde De Jongh staat tussen de bananendozen in haar deuropening om de gulle gevers te ontvangen. Het koppel kreeg hulp van overbuurvrouw Maria Geluykens (95) om alle binnengebrachte kleding op te vouwen.

Zaterdag vertrekken Hildegarde, Herman en vrienden met vier volle auto’s richting Pepinster, waar ze volgens afspraak tussen 14u en 16u aan de kerk hun ingezamelde elektro, winterjassen, sjaals, mutsen, donsdekens, kinderkleding, laarzen en schoenen zullen overhandigen. Als kerstliefhebster maakte Hildegarde ook pakjes van juwelen en neemt ze kerststallen, kunstkerstbomen en vier dozen feestkleding mee. “Zodat die slachtoffers daar ook kunnen schitteren”, zegt ze. “Alle spullen zijn nog impeccable”, zegt Hildegarde, terwijl ze net gezegd heeft dat ze geen Frans spreekt. “Ja, alleen Antwerps Frans”, lacht ze. “Ter plekke heb ik me de hele tijd moeten behelpen met google translate op mijn telefoon. Maar het is gelukt. We verstonden elkaar!”, vertelt ze, terwijl ze een opgerolde plaid toont waar met een lintje een lief in het Frans geschreven kerstkaartje aan hangt.

De garage steekt vol. 

De garage steekt vol. ©  kma

Alles begon toen Herman en Hildegarde eind augustus van St-Vith naar bedevaartsoord Banneux wilden rijden. “We dachten eerst dat we niet door Pepinster konden passeren, maar uiteindelijk ging dat wel. Mijn hart was gebroken, we hebben allebei gehuild toen we daar doorreden.”

Herman en Hildegarde namen contact op met de lokale kerkgemeenschap en kregen te horen dat er vaste afhaalmomenten zijn van de parochie waar de getroffenen aan de kerk hulpgoederen kunnen ophalen. “Toen bleek dat onze inbreng zeker nog welkom was, hebben we niet getwijfeld.” Nog tot en met woensdag kan iedereen bij Hildegarde en Herman in de Driehoekstraat 140 in Zandhoven spullen komen afzetten. Er is nog nood aan goed werkende huishoudtoestellen, maar ook plaids, warme dekens, goede jassen en winterkleding zijn welkom.

Deze bordjes zullen op de hulpkaravaan hangen zaterdag. 

Deze bordjes zullen op de hulpkaravaan hangen zaterdag. ©  kma

Ook in Zoersel

Ook in buurgemeenten zoals in Zoersel blijven mensen zich inzetten voor de slachtoffers van de overstromingsramp in Wallonië. Zo rijden Ingrid Desmedt en Gert Bonnevalle uit de Hulsten in Zoersel nog steeds geregeld met hulpgoederen over-en-weer. Updates vind je op de website van zoersel.be en Facebook. Ook het gemeentebestuur van Zoersel ging al technische bijstand leveren en kon via de contacten van Ingrid en Gert een groenploeg inzetten in Nessonvaux aan de Vesder en in Angleur tussen de Ourthe en de Maas. Gemeentemedewerkers van Zoersel installeerden tijdens een weekend zelfs al een keuken van inwoners uit de Antwerpsedreef bij een getroffen gezin in Angleur.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio