Met VR kan je in Log!Ville nieuwe technologieën inzake logistiek gaan ontdekken. — © Joris Herregods
Uniek in Europa: Log!Ville is klaar om bedrijven logistiek toekomst in te loodsen
Op het Wetenschapspark in Niel heeft Log!Ville, het innovatie- en demonstratiecentrum voor de logistiek, maandag de deuren geopend. Met 2.500 vierkante meter aan innovatieve ideeën en oplossingen voor de logistiek is het uniek in Europa.
Vrachtwagens op waterstof, inventarisbeheer met drones, autonome mobiele magazijnrobots, smart city logistics,... Bedrijven vinden in Log!Ville allerlei innovatieve ideeën en oplossingen voor de organisatie van hun logistieke processen onder één dak. Sommige nog heel embryonaal en toekomstmuziek voor 2030-2040 of zelfs later, andere al meer ‘matuur’ en inzetbaar in de nabije toekomst.
“Gaat alles werkelijkheid worden? Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar het belangrijkste is mensen en bedrijven te stimuleren en overtuigen om nieuwe dingen te proberen en in te voeren”, vertellen Patrick Aertsen en Kurt Van Donink, die respectievelijk als algemeen directeur en voorzitter van de raad van bestuur van Log!Ville aan de slag gaan.
Het innovatie- en centrum bestaat uit drie zones. “Ten eerste hebben we een digitale belevingsruimte gecreëerd waar we concepten en ideeën voor de logistiek van de toekomst visualiseren aan de hand van een aantal opstellingen”, zegt Danny Van Himste, voorzitter van VIL, het logistieke innovatieplatform dat Log!Ville met de steun van Efro en POM Antwerpen realiseerde.
Een visuele voorstelling van ‘smart city logistics’. — © Joris Herregods
“Het betreft onder meer het digitaal product paspoort. Daarmee kunnen bijvoorbeeld onnodige transportbewegingen worden vermeden”, voegt algemeen directeur van VIL Liesbeth Geysels toe. “Een ander voorbeeld is smart city logistics om het hoofd te bieden aan de dichtslibbende steden waarbij er bijvoorbeeld wordt gewerkt met een logistiek consolidatiecentrum aan de rand van de stad om door middel van een buizensysteem goederen van en naar de stad te vervoeren. Dat systeem gaan ze in 2024 in Noord-West Londen al implementeren.”
Transport via een buizensysteem van de rand naar het centrum van de stad. — © Joris Herregods
“Naast de digitale belevingsruimte hebben we een live-demonstratieruimte waar we al meer ontwikkelde ideeën en oplossingen voorstellen zoals de inzet van drones in het magazijn”, gaat Van Himste voort. “Verschillende partners uit de bedrijfswereld tonen hier hoe ze daar mee omgaan. Een derde luik ten slotte bestaat uit ruimtes voor co-creatie waar we bedrijven willen samenbrengen om samen na te denken over de logistieke processen en ideeën uit te werken.”
Log!Ville is een mix van innovatie bij startups, scale-ups, grote ondernemingen en kennisinstellingen. Gelegen in de provincie Antwerpen beschikt het over twee antennes in de provincies West-Vlaanderen en Limburg. Meer dan 30 partners uit diverse sectoren en drie provincies zetten hun schouders eronder. Het is een open centrum dat voor iedereen toegankelijk is.
Vlaams viceminister-president Hilde Crevits en VIL-voorzitter Danny Van Himste onthullen de gedenkplaat voor de opening van Log!Ville. — © Joris Herregods
Vlaams viceminister-president (en voogdijminister) Hilde Crevits (CD&V) sprak haar bewondering uit. “Dit is een nieuwe landmark in het Antwerpse landschap. Al aan de buitenkant straalt het gebouw ambitie en innovatie uit. Nog te vaak spiegelen we ons aan wat ze in de ons omringende landen kunnen en doen, we kijken té weinig naar waar we in Vlaanderen zo goed in zijn. Die trots en ambitie moeten we nog meer tentoon spreiden en Log!Ville is daar een perfect voorbeeld van.”
Log!Ville vormt een nieuwe landmark in Niel. — © Joris Herregods
Bart Roggeman
Hoofdpunten
Parkendecreet blijft voor beroering zorgen: voor het eerst stemt Vlaams Parlementslid tégen eigen meerderheid
Zuhal Demir wil cruiseschepen aanpakken, N-VA-partijgenoot Koen Kennis: “Laat ze allemaal naar Antwerpen komen”
Beelden opgedoken van nasleep van vechtpartij tussen Brusselse agenten en jongeren na afvaart van Lesse
Paul Ibou, die talloze merken logo schonk, kiest voor euthanasie: “Ik hoop dat ik Liliane terugzie daarboven”