Café Edelweiss is nog maar een paar weken open, maar Liesl moest al hard werken want de belangstelling is groot. 

Café Edelweiss is nog maar een paar weken open, maar Liesl moest al hard werken want de belangstelling is groot. © JAA

Piepjonge Liesl opent Edelweiss op Kerkplaats: mix tussen Vlaamse staminee en Tiroler après-skibar

Wommelgem -

Je kan eindelijk terug een pintje pakken op de Kerkplaats. Dat hebben de Wommelgemnaren te danken aan de piepjonge Liesl Remes. Zij opende Edelweiss, een horecazaak die het midden houdt tussen een Vlaams volkscafé en Tiroler après-skibar. “Met dank aan de Steinerschool in Lier”, gooit het meisje een bloemetje naar haar leerkrachten.

Jan Auman

Liesl (20) is een echte Wommelgemse. Maar dat Oostenrijk een belangrijke rol in haar leven zou spelen, stond in de sterren geschreven. “Ik ben inderdaad genoemd naar één van de kinderen Von Trapp uit de musical The Sound of Music, de oudste dochter meer bepaald”, bevestigt de uitbaatster.

Of ze even mooi kan zingen als de onlangs overleden actrice Charmian Carr, die de rol van Liesl in de film vertolkt, hebben we nog niet kunnen horen. Maar de Wommelgemse versie kan wel aardig pintjes tappen en lijkt in de wieg gelegd voor het beroep van waardin.

In de paar weken dat Edelweiss nu open is, heeft Liesl al heel wat fans rond zich verzameld. Dat ligt niet alleen aan de kwaliteiten en charmes van de uitbaatster. “De mensen zijn blij dat er op het belangrijkste plein van Wommelgem eindelijk terug een café te vinden is”, vertrouwt een stamgast me toe. “Ooit kon je op de Kerkplaats alleen al een flinke kroegentocht ondernemen. Maar sinds café ’t Centrum, dat donker kot dat hier vroeger gevestigd was, enkele jaren geleden de deuren sloot, bleef er geen één meer over.”

Het art-decopand op de Kerkplaats dat als Tiroler-café werd ingericht.

Het art-decopand op de Kerkplaats dat als Tiroler-café werd ingericht. © JAA

Bert Peeters, Vlaams Belang-boegbeeld in Wommelgem en bekend van café Den Eigen Heerd in de Welkomstraat, kocht het gebouw, waarin tot 1960 ook café De Ploeg zat. Liesl krijgt van hem de kans om hier haar meisjesdroom waar te maken.

“Ik ben Bert dankbaar, maar wil benadrukken dat dit geen politiek lokaal is. Welke overtuiging je ook hebt, iedereen is hier welkom. Gisteren heb ik met plezier iemand met een donkere huidsleur bediend”, vertelt Liesl met kleine oogjes want het was al bijna licht toen de laatste gasten maandagochtend vertrokken.

Liesl heeft duidelijk geen trauma overgehouden aan de voornaam die haar ouders hebben gekozen. “Kijk: hier staat al anderhalf jaar een edelweiss getatoeëerd”, toont de uitbaatster haar onderarm. “Ik ga zelf graag op vakantie naar Oostenrijk. Meestal naar Scheffau om te skiën en achteraf plezier te maken. Of om in de zomer in de bergen te wandelen.”

De Stammtisch is al vaak bezet geweest.

De Stammtisch is al vaak bezet geweest. © JAA

Weissbier

De koekoeksklok van café Edelweiss, niet uit Oostenrijk maar uit het Zwarte Woud.

De koekoeksklok van café Edelweiss, niet uit Oostenrijk maar uit het Zwarte Woud. © JAA

Om je thuis te voelen in Edelweiss, helpt het als je zelf een beetje van Alpencultuur houdt. Nee, Liesl draagt geen dirndl en naar het iconische Alpenplantje waarnaar haar Kneipe genoemd werd, is het ook vruchteloos zoeken. Maar het interieur ademt Tirol: veel hout, een Stammtisch, stenen bierpullen tegen de wand en zelfs een authentieke koekoeksklok bepalen de sfeer. Naast de Vlaamse pintjes, vind je op de kaart ook Erdinger Weissbier, Jägermeister en Almdudler. “Misschien hang ik binnenkort nog een paar ski’s aan de gevel”, mijmert Liesl.

De jonge uitbaatster wordt gecoacht door haar mama Pascale, die eerder zelf café hield in Antwerpen. De twee willen niets liever dan dat Edelweiss een vertrouwd adresje wordt in het dorp. “In goede verstandhouding met de andere café-uitbaters in de buurt”, steekt Liesl de hand uit. “In overleg met de collega’s hebben we de prijs voor een Stella trouwens ook op 2 euro gezet. Tof ook dat de burgemeester me kwam feliciteren met de opening.”

Ze is piepjong, maar pintjes tappen gaat Liesl al goed af.

Ze is piepjong, maar pintjes tappen gaat Liesl al goed af. © JAA

Steinerschool

Liesl is veel mensen dankbaar die ertoe bijdroegen dat haar Edelweiss zo snel lijkt open te bloeien: haar huisbaas Bert, mama Pascale, handige Hans die de toog ineen timmerde van deuren uit een oude Luikse bioscoop, vriendin Jony Jansen die het logo maakte en de Steinerschool in Lier, waar Liesl naar eigen zeggen zelf helemaal is opengebloeid.

“Liesl is een crème van een meid, met het hart op de juiste plaats en ze weet van aanpakken. Ik sta er niet van te kijken dat ze nu al haar eigen cafeetje heeft. Ik kom er binnenkort zeker op bezoek om een roséwijntje te drinken”, prijst leerkracht Ellen Mannaerts haar oud-leerling, die in juni jongstleden nog op de schoolbanken zat van het zevende jaar BSO.(jaa )

Café Edelweiss, Kerkplaats 3 in Wommelgem. Alle dagen open behalve dinsdag en woensdag.
Het door vriendin Jony Jansen ontworpen logo.

Het door vriendin Jony Jansen ontworpen logo. © Jony Jansen


 

 © JAA