Het Kontichse bedrijf Expect Me laat gasten zelf kiezen in welke hotelkamer ze slapen. Klanten kunnen vooraf de kamers op de computer bekijken. — © rr
Nieuw concept van Kontichs bedrijf: kies zelf de hotelkamer waarin je slaapt
De Kontichse start-up Expect Me maakt software waarmee hotelgasten vanaf november zelf kunnen kiezen in welke kamer ze slapen. Het bedrijf krijgt van de Vlaamse overheid een subsidie van 50.000 euro, net als zeventien andere bedrijven in de provincie Antwerpen.
Expect Me is het geesteskind van Roeland Verhamme (30). “Mijn idee voor dit bedrijf startte met een rondreis door Italië”, zegt hij. “We hadden een kamer geboekt met uitzicht op zee, maar kregen in de plaats daarvan het uitzicht op een boom. Als ik het grondplan van het hotel op voorhand had kunnen zien, zou ik een andere kamer hebben gekozen.”
Roeland nam informaticaspecialist Frank Smits en manager Jeroen Vaassen in de arm. Zijn bedrijf Expect Me heeft nu een softwaresysteem klaar waarmee hotels aan de slag kunnen gaan. “Vanaf november beginnen we met proefprojecten”, zegt Roeland. “We mogen dit systeem bij negen hotels uitproberen. Twee ervan zijn in België: een in Antwerpen en een in Brussel. De andere zeven bevinden zich in het buitenland, van Europa tot Dubai en Thailand. We concentreren ons op grotere hotels met minstens honderd kamers.”
Hotel bepaalt of kosten worden doorgerekend
Wat moet een klant precies doen om zijn hotelkamer te boeken? “Je boekt eerst gewoon een kamertype, bijvoorbeeld een tweepersoonskamer of een suite, en je kunt bijvoorbeeld ook aanduiden of je een kamer wilt bij de lift of niet”, zegt Roeland. “Als je reservatie is gemaakt, ontvang je een aparte mail of sms met de uitnodiging om je kamer te kiezen. Je krijgt dan een grondplan van het hotel en kunt de kamers ook zien, zowel van binnen als het uitzicht dat je vanuit het raam hebt. Op basis daarvan kies je een kamer. Hotels die onze dienst aanbieden, betalen ons een bedrag dat afhangt van het aantal kamers dat klanten via ons systeem bij hen hebben geboekt. Het is aan de hotels zelf om te bepalen of ze die extra kosten doorrekenen aan de klant.”
Roeland Verhamme. — © rr
Het is nog niet duidelijk welke hotels meedoen met het proefproject. Maar de Vlaamse regering gelooft alleszins in deze start-up. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) geeft een subsidie van 50.000 euro aan Expect Me.
50.000 euro
In heel Vlaanderen krijgen 57 start-ups, waarvan zeventien in de provincie Antwerpen, een subsidie van 50.000 euro. Daardoor vloeit er bijna 3 miljoen euro belastinggeld naar innovatieve startende ondernemingen. Meer dan de helft van de gesteunde bedrijven komt uit de gezondheidssector en de informatica. “Innoveren is en blijft het uitgangspunt om onze economie te laten groeien”, zegt minister Crevits. “Het creëert niet alleen jobs, maar versnelt ook de ingang van nieuwe technologieën, diensten of producten in ons dagelijks leven. Daarom geven we starters een extra duwtje in de rug.”
De start-ups die steun krijgen, zijn maximaal drie jaar oud, hebben volgens de Vlaamse overheid een sterk economisch potentieel en willen in de nabije toekomst elk minimaal vijf voltijdse werknemers aanwerven.
Hoofdpunten
Paul Gheysens richt zich “met kwaad oog” naar burgemeester De Wever en (de zaakwaarnemer van) Mintjes: “Het stadionprobleem móét worden opgelost”
LIVE. IN BEELD. Ongeziene sfeer en unieke taferelen op Antwerpviering
Op ontbijt met kampioenenmaker Mark van Bommel: “De elf individuen misschien niet, maar onze ploeg was wel de beste”
Mooie woorden van De Wever voor Toby Alderweireld, Paul Gheysens en echtgenote Ria Vandoorne