©  BELGA

Beerschot niet het kneusje van Europa: ploeg uit Moldavië pakt 0 op 39

Met 2 op 30 bengelt Beerschot moederziel alleen laatste in de Jupiler Pro League. Ook in de grote Europese voetballanden wachten nog enkele staartploegen op hun allereerste zege van het seizoen. Het absolute kneusje van Europa vinden we terug in Moldavië waar FC Floresti met 0 op 39 aan het seizoen begonnen is.

Koen Frans

De Europese voetbalbond telt 55 landen waarin competitievoetbal gespeeld wordt. In zowat elke Europese eerste klasse zijn er nog ploegen die wachten op een eerste overwinning van het seizoen. In Engeland konden Southampton, Burnley, Newcastle en Norwich in de eerste zeven speeldagen niet één keer winnen. In Nederland staat PEC Zwolle alleen laatste met 1 op 24, in Frankrijk wachten Brest en Saint-Etienne (4 op 27) nog op een eerste driepunter. In de Duitse Bundesliga heeft Greuther Fürth 1 op 21, ook Arminia Bielefeld (4 op 21) kon nog niet winnen. In de Serie A wacht Cagliari nog op een eerste zege, de ex-club van Radja Nainggolan speelde drie keer gelijk en verloor vier keer (3 op 21). In LaLiga pakte rode lantaarn Getafe het voorbije weekend dan weer zijn eerste puntje van het seizoen, goed voor 1 op 24. Ook Levante kon nog niet winnen (4 op 24).

Deense en Moldavische club slechter dan Beerschot

De Jupiler Pro League is in tegenstelling tot de meeste Europese topcompetities al tien speeldagen ver waardoor het moeilijk vergelijken is. In de top-25 van Europese landen doet eigenlijk alleen het Deense Vejle Boldklub met 2 op 33 slechter dan Beerschot. In Roemenië heeft FC Academica Clinceni dan weer exact hetzelfde rapport als Beerschot: twee punten na tien speeldagen. Beerschot is dus lang niet de enige ploeg die dit seizoen nog niet kon winnen. Liefst 50 Europese eersteklassers zitten in hetzelfde schuitje als de Kielse Ratten.

Het absolute kneusje van Europa is FC Floresti uit Moldavië. Na 13 speeldagen pakte het nog geen enkel punt. Het scoorde in die dertien wedstrijden slechts zes keer en incasseerde al 38 tegengoals. Door hun betrokkenheid in een matchfixingschandaal moest de club na een sanctie van de Moldavische voetbalbond dit seizoen bovendien met zes minpunten aan het seizoen beginnen. Operatie redding wordt héél moeilijk voor het ploegje uit Transsylvanië. Ook het Armeense BKMA Jerevan (0 op 24), het Welshe Cefn Druids (0 op 21), het Andorrese CE Carroi (0 op 9) en enkele ploegen uit de hoogste klasse in San Marino hebben dit seizoen nog geen enkel punt gepakt. Moraal van het verhaal: het kan dus altijd slechter.

MEER OVER K. Beerschot V.A.