© ATV

K3 geeft infusen in kinderziekenhuis superkrachten: “Toverkracht om sneller te genezen”

Antwerpen -

Infusen voor de jonge patiëntjes van het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis worden voortaan toegediend door de helden van Studio 100. De baxters van de kinderen zijn ingepakt in dozen met bekende figuren op. “We vertellen hen dat K3 hen toverkrachten geeft”, zegt pedagogisch medewerker Enya Polfliet.

Rebecca Van Remoortere

De meisjes van K3, Bumba, Mega Mindy, Kabouter Plop,... zijn allemaal geland in het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. Met een klein beetje fantasie zorgen die superhelden van Studio 100 voor een toverformule in de baxters van de jonge patiëntjes daar.

De infusen van de patiëntjes zitten sinds kort verstopt in slimme dozen met de helden van de kinderen er op afgebeeld. De kinderen kiezen zelf welke baxterdoos het best bij hen past. Met die dozen wil ZNA het ziekenhuisverblijf wat aangenamer maken voor de allerjongsten.

En dat lijkt te lukken. Roumaisse is nog maar 3 jaar, maar herkent de meisjes van K3 toch al op de baxterdoos die naast haar bedje bengelt. Ze ligt al een paar dagen in het kinderziekenhuis met een longontsteking, maar is aan de beterhand. “Ze kent de liedjes van K3, dus is het leuk dat ze die meisjes nu ook in haar kamer kan zien. We nemen het doosje ook graag mee naar huis als herinnering”, vertelt de mama van Roumaisse.

Want dat kan. “We geven de kinderen de keuze om de doos mee naar huis te nemen. Dan hebben ze niet alleen een souvenir, maar kunnen ze het bijvoorbeeld ook mee naar school nemen om daar te vertellen over hun verblijf in het ziekenhuis. De dozen doen geen wonderen, maar ze helpen wel om het verblijf van de kinderen iets aangenamer te maken. Zo’n zak van een baxter ziet er vaak eng uit, zeker als er bloed in zit voor een transfusie. Nu wordt die zak bedekt. We vertellen de kinderen dat ze toverkrachten krijgen van hun helden en dat maakt het allemaal iets gemakkelijker”, zegt pedagogisch medewerker Enya Polfliet.

©  Victoriano Moreno

De baxterdozen zijn een primeur voor België. Het initiatief komt van de organisatie Ronde Tafel 25 Antwerpen, die zich inzet voor verschillende goede doelen. Ronde Tafel 25 ontwikkelde de dozen met de Studio 100-figuren samen met de Nederlandse partner Lovith en neemt de kosten op zich.

“Een van onze leden zag een tijd geleden een filmpje op YouTube van een Braziliaans kinderziekenhuis waar de baxter ingepakt zaten in dozen met Marvel-helden op. We hebben toen Disney aangeschreven om hetzelfde te doen, maar daar wilden ze hun figuren niet associëren met een ziekenhuis. Gelukkig zag Studio 100 wel in hoe ze hier de patiëntjes mee kunnen helpen en mogen we de figuren gratis gebruiken voor dit project”, zegt Jan Staelens, voorzitter van Ronde Tafel 25.

“Studies bij kinderen tonen het belang aan van een positieve insteek. Die positieve ingesteldheid maakt stoffen vrij die bijdragen aan de genezing. Door de baxterdozen zien de kinderen dat hun idool hen bijstaat in de strijd tegen hun ziekte. De aankleding van de kamers en gangen van ons kinderziekenhuis was al op maat van kinderen, met de baxterdozen maken we nu ook de toediening van de medicatie kindvriendelijker”, zegt dokter An Bael, medisch diensthoofd ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis.

De kinderen hebben keuze uit negen verschillende baxterdozen.

De kinderen hebben keuze uit negen verschillende baxterdozen. ©  Victoriano Moreno

Het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis kreeg 750 baxterdozen. Ronde Tafel 25 wil het initiatief nu ook verder verspreiden in andere Belgische ziekenhuizen.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio