Burgemeester Kristof Joos, korpschef Jan Van de Vreken en burgemeester Koen Van den Heuvel zijn blij met de iLost-toepassing in hun gemeenten.  

Burgemeester Kristof Joos, korpschef Jan Van de Vreken en burgemeester Koen Van den Heuvel zijn blij met de iLost-toepassing in hun gemeenten.  © rr

Vlaamse primeur: alle gevonden voorwerpen in Bornem en Puurs-Sint-Amands zijn voortaan terug te vinden op één website

Klein-Brabant -

Wie iets is kwijtgeraakt in de gemeente Bornem of Puurs-Sint-Amands, kan dat misschien terugvinden via iLost. In die databank vind je voortaan alle voorwerpen die werden binnengebracht bij de lokale politie Klein-Brabant en een aantal gemeentelijke diensten. Het gaat hier om een primeur in Vlaanderen.

Guy Delforge

Wie iets kwijtraakt, staat niet zelden voor een tijdrovende zoektocht met veel gebel en gemail naar allerlei instanties. “We willen het de mensen veel gemakkelijker maken”, zegt Koen Van den Heuvel (CD&V), burgemeester van Puurs-Sint-Amands. “Voortaan kun je van thuis uit één webpagina doorzoeken met alle voorwerpen die geregistreerd werden in onze gemeente, in Bornem of bij de lokale politie. Dit is een nieuwe stap in onze digitale dienstverlening voor de burger.”

Voor het iLost-project sloegen de lokale politie Klein-Brabant en de gemeenten Bornem en Puurs-Sint-Amands de handen in elkaar. “Het is voor onze inwoners nu veel gemakkelijker om over de gemeentegrenzen heen te kijken”, zegt burgemeester Kristof Joos (N-VA) van Bornem. “Hoe ruimer de regio, hoe groter de kans om je verloren voorwerp snel en eenvoudig terug te vinden. iLost moet de uitgelezen plek worden voor wie iets is verloren. We zijn de eerste gemeenten in Vlaanderen die deze handige toepassing voor gevonden voorwerpen lanceren. Daar mogen we toch wel fier op zijn.”

Verschillende locaties

Het systeem zelf is van een Nederlands bedrijf dat al een paar jaar actief is en ondertussen meer dan 200.000 ‘happy losers’ telt: mensen die dankzij iLost hun verloren spullen hebben teruggekregen. “De mensen kunnen zelf kiezen waar ze iets komen afgeven”, zegt korpschef Jan Van de Vreken van de lokale politie Klein-Brabant. “Dat kan bij ons in het commissariaat en op verschillende locaties in Puurs-Sint-Amands en Bornem, bijvoorbeeld in beide gemeentehuizen of in de bibliotheken. Wij registreren het voorwerp in de databank en zorgen ervoor dat het bij de rechtmatige eigenaar terechtkomt wanneer die zich meldt.”

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio