Een van de jonge kickbokstalenten mag ‘sparren’ tegen Ernesto. Voor de meeste deelnemers is dit een ‘once in a lifetime’ ervaring. 

Een van de jonge kickbokstalenten mag ‘sparren’ tegen Ernesto. Voor de meeste deelnemers is dit een ‘once in a lifetime’ ervaring. © Jan Van der Perre

Kickbokslegende Ernesto Hoost geeft les in Edegem

Edegem -

Sporthal Kattenbroek kreeg zaterdag hoog bezoek over de vloer. Niemand minder dan de Nederlandse kickbokslegende Ernesto ‘Mr. Perfect’ Hoost was er te gast voor een uniek seminarie met zo’n 90 jonge en gevorderde talenten uit Vlaanderen en Brussel. Het initiatief ging uit van enkele gepassioneerde ouders.

Ernesto Hoost (56), vier keer K-1 wereldkampioen, is in het wereldje een ware legende. Hoewel de jongere generatie hem niet heeft weten vechten, geldt hij voor velen onder hen nog altijd als een van de grootste voorbeelden en wordt er enorm naar deze kampioen opgekeken. Voor het aanstormend talent was het zaterdag dan ook een ‘once in a lifetime’ ervaring.

Het kickboksseminarie werd op poten gezet door een aantal ouders. “Via de club Perfect Team in Deurne zijn we naar mekaar toegegroeid”, vertelt Nasim Tesoudali, een van de initiatiefnemers. “Tijdens het bijwonen van de trainingen zijn we met elkaar aan de praat geraakt en van daaruit groeide het idee om onze kinderen, buiten de normale trainingsuren van de club, nog beter te ondersteunen. Zo organiseerden we al een aantal multi-club trainingsmomenten.”

Tips delen met het jonge talent.

Tips delen met het jonge talent. © Jan Van der Perre

Trainen onder het toeziend oog van Ernesto.

Trainen onder het toeziend oog van Ernesto. © Jan Van der Perre

“De kinderen leren niet alleen andere technieken en trainingsmethodes maar door samen te trainen met andere clubs worden er ook vriendschapsbanden gesmeed en is er meer respect voor wat iedereen doet. We bouwen op die manier ook mee aan het diversiteitsverhaal. Iedereen is hier gelijk.”

“Bedoeling is daarin nog voort te groeien met bijvoorbeeld meerdaagse en buitenlandse kampen. Daarbij gaan we altijd op zoek naar topcoaches. We zijn dan ook enorm blij en vereerd dat Mr. Perfect Ernesto graag op onze uitnodiging inging. Hij is een groot kampioen, maar heel down to earth, wat perfect bij onze filosofie aansluit.”

Amine El Boujadaini.

Amine El Boujadaini. © Jan Van der Perre

Vanuit kickboksclub Champions Gym in Boom kwamen ze met vijf naar Edegem afgezakt. “Deze unieke kans wilden we niet laten liggen”, glunderen Amine El Boujadaini (17) en Ahmed Tahmaoui (22). ”Als je zijn kampen ziet op YouTube weet je al genoeg. Hij wordt niet voor niets Mr. Perfect genoemd. Qua techniek betekent dit een grote meerwaarde. Ieder heeft z’n eigen stijl en zo leer je weer nieuwe dingen bij die je in je club niet direct meekrijgt.”

Coach Ben Dandois.

Coach Ben Dandois. © Jan Van der Perre

Ook voor de trainers is het een extra ervaring. “Ik sta al 24 jaar in de ring, maar ook voor mij is dit heel leerrijk”, zegt hun coach Imad El Mountahi. “Dat kan je dan ook weer integreren in je eigen trainingen. Het is ook ideaal om technieken aan te scherpen die je niet elke dag gebruikt”, voegt Ben Dandois van Perfect Team eraan toe.

Eerste kamp

Voor Nasims dochter Ambar (10) ‘The Fighting Ambrosia’ was het allemaal nog extra spannend want ze stond zaterdag aan de vooravond van haar allereerste kamp in Nederland. “Ik heb eerst een aantal jaren taekwondo gedaan, maar was daar wat op uitgekeken. Er waren ook niet zoveel meisjes. Nu vormen we met een tiental meisjes een grote groep vriendinnen en dat is heel fijn. Door met kickboksen te beginnen, heb ik ook meer zelfvertrouwen gekregen. Ik hoop dat Ernesto mij straks voor mijn wedstrijd nog wat tips kan geven om goed mijn dekking te houden, want dat is mijn grootste werkpunt.”

Ambar Tesoudali.

Ambar Tesoudali. © Jan Van der Perre

Met een brede smile sloeg kickbokslegende Mr. Perfect Ernesto al het jeugdige enthousiasme gade en wijdde hij hen graag in in zijn ‘geheimen’. “Ik vind het sowieso heel leuk om mijn technieken en manier van trainen aan anderen te laten zien en door te geven om zo onze sport mee uit te dragen en het niveau op te krikken”, zegt de imposante kampioen.” Daarvoor heb ik al zowat heel wereld afgereisd. Eerder was ik al wel eens in België te gast, maar dat is al een hele tijd geleden. Ik ging dan ook graag op deze uitnodiging in.”

Of hij nog een ultieme tip heeft? “Geef niet te snel op en leer omgaan met tegenslagen. Ook bij mij liep het niet altijd goed, ik ben zelf ook wel een paar keer KO geslagen. Geduld hebben, heel veel trainen en als je een droom hebt, probeer die dan te verwezenlijken.”

Bart Roggeman