©  BELGA

KMI waarschuwt met code geel: felle rukwinden en regenbuien doorkruisen het weekend

Voor zo goed als het hele land geldt van zaterdagavond tot zondagnamiddag code geel voor wind en regen. In Henegouwen en Namen is dat zelfs code oranje voor regen. Enkel Luik blijft gespaard van zware regenval - daar worden geen grote problemen verwacht door de regen. Dat meldt het KMI. In de loop deze namiddag gaat het regenen over het westen en langzaamaan ook in het centrum. De maxima schommelen tussen 14 en 17 graden. De meestal matige zuidenwind wordt in de namiddag lokaal vrij krachtig met rukwinden tot 60 km/u.

dvtBron: Belga

Zaterdagnamiddag bereikt een zeer actief en golvend koufront ons land. Dat blijft tot en met zondag over ons land hangen, met veel neerslag. Het overgrote deel van die neerslag valt tussen zaterdagavond 20 uur en zondag 14 uur. In de meeste Vlaamse provincies wordt tussen 20 en 50 l/m² neerslag verwacht, in Namen en Henegouwen gaan de verwachtingen tot 65 l/m². Die regenzone brengt ook stevige wind met zich mee. Het KMI verwacht rukwinden tussen 70 en 90 km/uur.

Vanwege die aankondigingen heeft Leefmilieu Brussel beslist om de toegang van tuinen, parken, bossen en parkeerplaatsen in het Zoniënwoud zaterdag vanaf 20 uur te verbieden. Als de weersomstandigheden het mogelijk maken, zullen de parken zondag om 9 uur worden heropend.

Maandag is het wisselend bewolkt met vooral in de namiddag en ‘s avonds kans op een aantal buien. We halen maxima van 11 tot 17 graden bij een matige zuidenwind.

Dinsdagochtend is het nog overwegend droog met opklaringen. In de namiddag trekt een nieuwe en soms intense regenzone over ons land. We krijgen maxima van 10 tot 16 graden bij een matige tot soms vrij krachtige zuidenwind.

Woensdag valt er eerst nog regen bij tussenpozen, maar in de namiddag wordt het droger met nog steeds maxima tussen 10 en 16 graden. De wind is matig en later zwak uit oost tot zuidoost, krimpend naar noordoost.

Donderdag lijkt het volgens de huidige prognoses droog te blijven met bredere opklaringen. Lokaal kan het kwik klimmen tot 18 graden bij een zwakke tot matige wind uit oost tot noordoost.

Ook vrijdag blijft het mogelijk droog en zelfs vrij zonnig bij plaatselijke maxima tot 19 of 20 graden.

Vastgoed

Jobs in de regio