Voor het bakhuis werd een vuur gestookt. ©  Danny Huygen

Samenwerking heemkring en smedersgilde geeft vonken en vuur

Ranst, Oelegem -

Insiders weten al langer dat de vrijwilligers van heemkundige kring De Brakken in Oelegem eigenhandig het raderwerk van de molen van Oelegem aan het herstellen zijn. Donderdag werd de medewerking ingeroepen van de ambachtelijke smedersgilde van België, wat voor vonken en vuur zorgde.

Kristin Matthyssen

Aan de nieuwe lantaarn van het klauwijzer die de loper van de molenstenen aandrijft, moesten nog twee gesmede ijzeren ringen aangebracht worden .

Dankzij Louis De Pooter, secretaris van de ambachtelijke smedersgilde van België, is dat donderdagavond gelukt.

Louis De Pooter van de smedersgilde, rechts en Jan Nys van de Brakken (links) passen de ring vooraleer hem warmgestookt over de olmen ringen te kloppen.  ©  Danny Huygen

Op het molenterrein werd een open vuur aangemaakt om de twee ringen roodgloeiend te stoken.

De brandweer was uit voorzorg door burgemeester Johan De Ryck ter plaatse geroepen. Toen de ringen roodgloeiend waren, werden ze met speciale tangen uit het vuur gelicht en over de twee olmen schijven van de lantaarn gelegd. Daarna werden ze onmiddellijk afgekoeld om ze vast te laten krimpen aan de houten schijven.

“Voor ons was dit een speciale dag omdat we hopen dat we deze job aan onze lantaarn pas binnen 50 jaar moeten overdoen”, zegt Johnny Van de Velde van De Brakken.

Na dit karwei werden de vele omstaanders vergast op een PowerPoint met uitleg van molenaar Luc Verachtert over het smeden van ringen en banden van karrenwielen door de eeuwen heen.

De ring wordt roodgloeiend gestookt. ©  Danny Huygen

De brandweer houdt in de achtergrond een oogje in het zeil. ©   Danny Huygen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio