10 toptips voor deze week: reuzin bezoekt Antwerpen en literaire toppers in de Kempen

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, in Antwerpen en daarbuiten, alleen of met de kinderen.

Ilse Dewever

1. Kleine reuzin op komst


Op 8 en 9 oktober trekt Amal – een marionet van 3,5m die een jong Syrisch meisje voorstelt en zo alle ontheemde kinderen wereldwijd vertegenwoordigt – door Antwerpen. In juli startte Little Amal haar tocht van ruim 8.000 kilometer door Europa. Met als eindbestemming het Verenigd Koninkrijk werkt ze in elke stad waar ze stopt samen met lokale theatergezelschappen. De reuzin komt op 8 oktober om 18.30u aan op het Operaplein.

Een parade van kinderen en vliegers neemt haar op sleeptouw richting het Theaterplein. Daar krijgt ze dankzij het Red Star Line-museum een geluksbrenger die haar voor de rest van haar tocht kan sterken. Op 9 oktober ontmoet Little Amal De Reuskens van Borgerhout rond 16.15u tijdens het slot van de Reuzenstoet op het Moorkensplein. Daar zullen Reuzin, Kinnebaba, Dolfijn en Reus haar verwelkomen met de traditionele Reuskensdans. Tegen 17u vertrekt Little Amal over de Turnhoutsebaan naar het Laar voor een afscheidsfeest.

LEES OOK:

 

 ©  AFP

2. Streuvels als fotograaf


Op 3 oktober is het 150 jaar geleden dat schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) werd geboren. Met de nieuwe expo Oogen die kijken toont het Letterenhuis nog tot 31 december dat Streuvels niet alleen een getalenteerd schrijver was, maar ook een begenadigd fotograaf.

Via een grote selectie foto’s uit het Streuvelsarchief ontdekt de bezoeker de relatie tussen Streuvels’ literaire en fotografische werk. Omdat de Kortrijkzaan met zijn camera ook focust op zijn familie, bieden de foto’s een intieme inkijk in zijn leven. In dit verjaardagsweekend is de expo gratis te bezoeken (mits reservatie). Vroege bezoekers kunnen op 3 oktober smullen van een stukje perentaart en krijgen Streuvels’ favoriete recept mee naar huis.

 

 ©  BELGA

3. Joke Emmers voor kinderen


Aandachtige kijkers van Loslopend Wild zagen al dat Joke Emmers de cast van het humoristische Eén-programma heeft vervoegd, maar nu is ze vanaf 2 oktober ook live te zien in Mechelen. Bij figurentheater De Maan acteert ze in O O O, een voorstelling van Jef Van Gestel voor kinderen vanaf 9 jaar. Uitleggen hoe je je precies voelt kan moeilijk zijn. Daarom vertellen de vier acteurs in dit stuk het niet, maar laten ze het zien. Op een rond een platform gaan Joke Emmers, Roels Swanenberg, Lars Brinkman en Jonathan Linga op zoek naar wat ze voelen, maar niet altijd even goed in woorden kunnen uitdrukken. In diverse korte acts brengen ze een ode aan wat zich afspeelt in ons hoofd.

Joke Emmers. 

Joke Emmers. ©  Walter Saenen

4. ‘Dokter Ann’ op de planken


Toen Monika Van Lierde in 2020 de Eén-soap Thuis verliet, was dat voorpaginanieuws. De actrice was toen 25 jaar lang tijdens de vooravond op het scherm gepasseerd: eerst als dochter van Marianne (Leah Thys), de laatste jaren in de rol van dokter Ann. Vanaf 8 oktober acteert Van Lierde in het Fakkeltheater inhet stuk Wijn.

Deze wrange komedie van de Nederlandse cabaretier Philip Walkate wordt opgevoerd door Foe de Tejatre in een regie van Jan Van Looveren. Op een met wijn doordrenkte avond loopt alles net iets anders dan verwacht. Charles en Charlotte zijn uit elkaar gegroeid, Marja en Charlotte mogen elkaar niet en Charles heeft een wel heel bijzonder moment gekozen voor de wijnavond dit jaar.

 

 ©  rr

5. Bourgondisch oerverhaal


Als Bart Van Loo vertelt, dan moet je wel luisteren. Van zijn succesboek De Bourgondiërs gingen er al 250.000 exemplaren over de toonbank. Na een succesvolle podcast en een resem vertalingen, tot in het Chinees en Koreaans toe, trekt Van Loo nu op pad als verteller. Om de vraag ‘waar komen we vandaan’ te beantwoorden, neemt de Kempense auteur een duik in de Middeleeuwen.

Zijn relaas van de Bourgondiërs neemt ons op sleeptouw langs brandstapels en banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede. Eindpunt van deze historische rollercoaster is het ontstaan van de Lage Landen. De tournee trapt op 7 oktober af in de stad van Margareta van Oostenrijk, Mechelen.

Bart Van Loo. 

Bart Van Loo. © Geert Van de Velde

6. Literaire Kempen


De zanderige grond van de Kempen blijkt vruchtbare literaire bodem. Koen Peeters, Leen Huet, Leo Pleysier, Toon Horsten en Alicja Gescinska: allemaal zijn ze geworteld of neergestreken in de Kempen, en allemaal zijn ze vanavond in de Turnhoutse Warande te gast op een Kempische literaire avond. Voor het openingsfeest van de Turnhoutse bibliotheek tekenen op 3 oktober ook Stefan Hertmans en senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose in de Kuub present tijdens Overlezen. En CC ’t Schaliken in Herentals verwacht zondag hoog bezoek met acteur Dirk Roofthooft en literaire sensatie Marieke Lucas Rijneveld.

Marieke Lucas Rijneveld 

Marieke Lucas Rijneveld ©  AFP

7. David Hockney in Bozar


Kunstfans en -kenners kijken reikhalzend uit naar de dubbelexpo van David Hockney in Brussel. De eerste tentoonstelling David Hockney: werken uit de Tate Collectie, 1954-2017 neemt de bezoeker vanaf 8 oktober mee doorheen de lange carrière van de 84-jarige Britse kunstenaar.

Voor David Hockney: de komst van de lente, Normandië, 2020 legde de schilder op zijn iPad het ontluiken van de natuur vast tijdens de eerste lockdown in de lente van 2020. Met het meer dan 12 meter lange Bigger Trees Near Warter uit 2007 wordt ook Hockneys grootste werk in Bozar getoond.

David Hockney in zijn atelier in Normandië. 

David Hockney in zijn atelier in Normandië. © Jonathan Wilkinson

8. Lekker Antwerpen


Met speciale suggesties en proevertjes zetten meer dan honderd Antwerpse horecazaken dit weekend hun beste beentje voor tijdens Smaakmeesters. Op de Groenplaats, waar bezoekers ook het infopunt van dit festival vinden, geeft een tiental chef-koks gratis kookdemonstraties. In een container aan het MAS kunnen bezoekers een ‘blind tasting’ doen. Telkens twee deelnemers moeten raden wat ze proeven.

Nieuw dit jaar zijn een Kruidendoolhof op de Grote Markt en Bier Yoga op de Leopold de Waelplaats. Ook dit jaar kunnen bezoekers deelnemen aan culinaire wandelingen. Smaakmeesters valt samen met de maandelijkse winkelzondag, het Weekend van de Klant en Antwerp Fashion Weekend.

 

 ©  Patrick De Roo

9. Appeltje voor de dorst


  • Beerzel, Kalmthout
  • 8 tot 10 oktober
  • www.parkvanbeervelde.be, www.arboretumkalmthout.be, www.desapmobiel.be

Van 8 tot 10 oktober vinden in het Park van Beervelde de prestigieuze Tuindagen plaats, maar zondag kan je ook al plantenkwekers spotten tijdens de plantendag van het Arboretum Kalmthout, Je vindt er een scala aan bijzondere, nieuwe en zeldzame tuinplanten. Elk van de handelaars is specialist binnen zijn aangeboden assortiment. Aan hun standen geven ze ook praktische tips en tuinadvies. Op 6 oktober komt in het Arboretum ook nog de Sapmobiel langs. Wie een oogst heeft van minimum 70 kilo appels of peren, kan ze er laten persen. Wel vooraf inschrijven.

De Sapmobiel. 

De Sapmobiel. © Raf Vanmechelen

10. Graaf in het verleden


Opgravingen leggen letterlijk het verleden bloot. Tijdens de Archeologiedagen kan je van 8 tot 10 oktober diverse sites in Vlaanderen bezoeken. In het districtshuis van Deurne wordt op 10 oktober de ware toedracht onthuld achter een massagraf van honden dat in 2019 in het Rivierenhof werd ontdekt. Herentals vormt het start- en eindpunt van een fietstocht langs stadsversterkingen, motteburchten, kastelen en kloosters die getuigen van een wel- varend middeleeuws verleden. In het Antwerpse Felixatelier aanschouw je op 8 oktober 150 objecten die in de gracht van de Kipdorpsite werden teruggevonden. En museum Rupelklei in Terhagen toont hoe klei doorheen de eeuwen werd gedolven en getransporteerd.

In het districtshuis van Deurne wordt op 10 oktober de ware toedracht onthuld achter een massagraf van honden dat in 2019 in het Rivierenhof werd ontdekt.  

In het districtshuis van Deurne wordt op 10 oktober de ware toedracht onthuld achter een massagraf van honden dat in 2019 in het Rivierenhof werd ontdekt.  ©  Stefan Dewickere