© ATV

De Lijn kan geen busvervoer inzetten, dus halen leerkrachten De Leerexpert zelf hun leerlingen thuis op

Luchtbal -

Leerkrachten van De Leerexpert, een stedelijke basisschool buitengewoon onderwijs op de Luchtbal, zijn vrijdag zelf hun leerlingen thuis gaan ophalen. De Lijn liet deze week weten geen busvervoer te kunnen inzetten. “Nochtans hebben we alles op tijd aangevraagd”, zegt directeur Katrien Vandenbril. “En ze geven geen perspectief voor de rest van het schooljaar.”

Jan Stassijns

Op de Luchtbal opende vrijdag twee nieuwe vestigingsplaatsen van De Leerexpert, een stedelijke school voor buitengewoon onderwijs. Door het nijpende capaciteitstekort in het buitengewoon onderwijs, stelden het Stedelijk Onderwijs en de stad Antwerpen alles in het werk om in de bestaande scholen extra stoeltjes bij te zetten. Niet evident in scholen waar ze al jaren tegen hun limiet aanlopen en al zeker niet voor leerlingen die extra zorgnoden hebben.

Aan het begin van de zomervakantie besliste het Stedelijke Onderwijs om twee nieuwe vestigingsplaatsen van de Leerexpert te openen. Ze konden terecht in de gebouwen van de stedelijke basisschool Optimist in de Montrealstraat.

Na de nodige verbouwingswerken en de zoektocht naar leerkrachten was het vrijdag dan eindelijk zover: de eerste schooldag voor 26 kinderen met een verstandelijke beperking, waarvan dertien kleuters. Alles was in gereedheid gebracht om de leerlingen te ontvangen, maar deze week kwam er een kink in de kabel.

Oplossing

“De Lijn liet ons woensdag laten weten dat ze geen busvervoer konden inzetten, ook al hebben we dat op tijd aangevraagd”, zegt Katrien Vandenbril, directeur van De Leerexpert Columbiastraat, waar de twee nieuwe vestigingsplaatsen onder vallen. “Onze leerlingen komen uit Groot-Antwerpen en hebben specifieke zorgnoden. Ze zijn niet zelfstandig genoeg om zelf naar school te komen. Het is De Lijn die, zoals wettelijk voorzien, moet instaan voor het vervoer. En wij verwachten dus ook dat ze met een oplossing komen. Wij zijn er voor de kinderen en wij hopen dat De Lijn er ook voor ons is.“

En dus moesten het schoolbestuur en de leerkrachten zelf naar een oplossing zoeken. “Voor negentien kinderen hebben we een oplossing gevonden, door het busvervoer naar de andere scholen te reorganiseren”, zegt Vandenbril. “Die bussen moeten nu omrijden en zitten in overcapaciteit, wat zeker niet ideaal is.”

Voor de overige zeven leerlingen zijn niet alleen de ouders, maar ook de leerkrachten en kinderverzorgsters zelf in de bres gesprongen. Vrijdagochtend gingen ze hun leerlingen zelf ophalen. Nathalie Vanhauwaert is één van hen. Van bij haar thuis in Wilrijk maakte ze een omweg naar Hoboken om zo door te rijden naar de Luchtbal. “We maken daar de kinderen én hun ouders heel gelukkig mee”, zegt Nathalie. “Dus dan doen we dat met veel plezier. Ik vind het belangrijk dat deze kinderen hun eerste schooldag kunnen meemaken. Maar dit is geen oplossing, natuurlijk.”

Bij De Lijn wordt gezocht naar een oplossing en gekeken of er grotere bussen ter beschikking zijn of bestaande ritten gereorganiseerd kunnen worden zodat alle kinderen tijdig op school geraken.

©  jas

Nathalie Vanhauwaert. 

Nathalie Vanhauwaert. ©  jas

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio