©  BELGA

AC Lyra organiseert eerste Memorial Marieke Vervoort: “Veel Lyra-atleten hebben een poster van Wielemie”

Zaterdag vindt in Lier de eerste Memorial Marieke Vervoort plaats. Een fantastisch eerbetoon voor rolstoelatlete Wielemie die aan een ongeneselijke spierziekte leed en op 22 oktober 2019 euthanasie pleegde.

AC Lyra is een club met een grote traditie in de G-sport en veel leden met een lichamelijke of een verstandelijke beperking. Elk jaar organiseert de club in oktober een meeting voor G-sporters, de MentaLyraLympics. De wedstrijd wordt nu omgedoopt tot de Memorial Marieke Vervoort. “Er komen enkele speciale dingen bij”, vertelt Katia Casteels van het G-team van AC Lyra. “Er is een VIP en er komt speciale aandacht voor de wheelers. Onze atleten kijken er heel hard naar uit omdat het een thuiswedstrijd is waar ze allemaal bij willen zijn. Van de 122 ingeschreven atleten zijn er 41 van AC Lyra. Voor hen blijft het een wedstrijd waarop ze goed willen presteren. Ze zijn nu vooral bezig met hun voorbereiding. Het besef dat de meeting in het teken van Wielemie staat, zal wel komen.”

Marieke Vervoort droeg het rood-witte truitje van AC Lyra vanaf 2011. “We hebben verschillende atleten die Marieke nog hebben gekend. Toen ze afscheid nam van de atletiek, deed ze dat op onze piste. Een moment waar velen nog mooie herinneringen aan koesteren. Veel atleten hebben een poster van haar in hun slaapkamer hangen.”

Er zal veel publiek komen. “Alle mensen die betrokken waren bij het leven van Marieke worden uitgenodigd in de VIP. Er zijn als apotheose enkele speciale reeksen voor wheelers voorzien. Het is een mooi begin. Het is een beetje spijtig dat we vlak na de Paralympics vallen. Veel paralympiërs, zoals Joyce Lefevre en Peter Genyn, hebben nu hun rustperiode of zijn met vakantie. Dat is ook logisch. Maar de komende jaren zullen ze nog wel van de partij zijn.”

(basp)