Marc Herremans met zijn dochter bij de opening van de revalidatieweide. De ezeltjes lopen er vrij rond en zijn uiterst aaibaar.

Marc Herremans met zijn dochter bij de opening van de revalidatieweide. De ezeltjes lopen er vrij rond en zijn uiterst aaibaar. © Elke Lamens

Marc Herremans opent revalidatieweide: “Geen levenslange lockdown meer voor kinderen met beperking”

Wuustwezel -

Revalideren in de gezonde buitenlucht kan voortaan op de Athletes for Hope-weide aan de Achterbrug in Wuustwezel. Marc Herremans opende de weide waarmee hij kinderen met fysieke of mentale beperkingen van tussen de ziekenhuismuren en revalidatiecentra wil halen. Alle activiteiten zijn overigens gratis.

“Kinderen met een fysieke en mentale beperking, spierziekten, het syndroom van Down, autisme en zware ziektebeelden staan in vele gevallen voor een levenslange lockdown. Hun leven speelt zich vooral af tussen de vier muren van revalidatiecentra en ziekenhuizen”, stelt initiatiefnemer Marc Herremans.

Om hier verandering in te brengen, heeft hij de revalidatieweide ingericht. “Hier kunnen in hoofdzaak kinderen met een beperking genieten van de connectie tussen natuur en dier. Hier zijn ze even niet meer die patiënt, maar genieten ze volop van de vrijheid. Van kinderen met autisme is bijvoorbeeld geweten dat ze goed connecteren met dieren. Hier kunnen ze terecht voor therapie met minipaardjes en -ezeltjes.”

Therapie met minipaardjes en -ezeltjes voor kinderen met autisme.

Therapie met minipaardjes en -ezeltjes voor kinderen met autisme. © Elke Lamens

Maar niet alleen kinderen zijn welkom. “We werken samen met de vzw Primavera uit Merksem die hier een dag per week komt met ouderen met een beperking. Ook de school Berkenbeek komt naar hier. Het is ook een plaats waar kinderen van de lagere school buiten les kunnen volgen”, weet Herremans.

Staprobot

Herremans kocht ook een staprobot aan. “Zo kunnen kinderen met verlamming stappen tussen de paardjes en ezeltjes.” De 10-jarige Sete uit Loenhout beleeft er veel plezier aan. “Het is hier veel leuker dan binnen. De ezeltjes zijn mijn vrienden geworden. Die kan ik aaien en knuffelen”, vertelt hij al glunderend.

Sete (10) stapt voor de tweede keer met de staprobot in de revalidatieweide.

Sete (10) stapt voor de tweede keer met de staprobot in de revalidatieweide. © Elke Lamens

Het is de tweede keer dat hij de staprobot gebruikt om zijn beenspieren aan te sterken. “Dankzij de staprobot ondervindt hij geen druk op zijn rug bij het stappen”, legt zijn mama Mireille Vorsselmans uit. “Sete is geboren met de ziekte van Gorhan, een zeldzame ziekte van het lymfevaatsysteem, en aantasting van de ruggenwervel.”

Sete op stap tussen de ezeltjes die intussen zijn vrienden zijn geworden.

Sete op stap tussen de ezeltjes die intussen zijn vrienden zijn geworden. © RR

“Zolang hij niet volgroeid is, moet hij elk jaar onder het mes om zijn rug rechtop te houden. Er zitten ijzeren staven van zijn nek tot zijn zitvlak. Zijn rug groeit niet vanzelf en moet dus uitgetrokken worden. Op elke operatie volgt revalidatie. De staprobot is een van de hulpmiddelen. Dat het hier in de natuur kan is fijn, want nu kan ook zijn zus mee en met de paardjes spelen.”

Kracht van Marc

Marc Herremans plant verder nog avontuur-, boerderij-, natuur- en fotozoektochten. “Stuk voor stuk zijn het leuke routes waar we beweging en connectie met natuur en landbouw creëren”, legt hij uit. “Het allerbelangrijkste is dat we alle mogelijke obstakels wegnemen. Vaak zijn er niet alleen mentale of fysieke problemen, maar ook financiële. Vandaar dat er een andersvalide toilet aanwezig is en dat alle activiteiten die we aanbieden volledig gratis zijn”, benadrukt Herremans.

Met zijn revalidatieweide promoot Marc Herremans het revalideren in de buitenlucht.

Met zijn revalidatieweide promoot Marc Herremans het revalideren in de buitenlucht. © Elke Lamens

Daarvoor wordt een aantal activiteiten georganiseerd. Zopas was er de cyclocross in Wuustwezel, op 14 mei is er de Marathon for Hope en er volgen nog een gala in het casino van Knokke-Heist en een loopevenement. “Dat is de kracht van Marc”, prijst burgemeester Dieter Wouters (CD&V) het initiatief. “Hij heeft de ongelooflijke gave om mensen te motiveren. Hij heeft een idee en krijgt iedereen, ook de gemeente, mee om eraan te werken.”

De Athletes for Hope-weide vind je aan de Achterbrug in Wuustwezel.

De Athletes for Hope-weide vind je aan de Achterbrug in Wuustwezel. © Elke Lamens

“Dit is een plaats van hoop voor iedereen. Voor wie revalideert, maar ook voor wie er gewoon passeert. Deze plaats straalt uit dat opgeven geen optie is, Marc is daar het levende bewijs van.” ella

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio