Gerrit Lekeu van Frituur Put aan zijn nieuw kraam op het Douaneplein. “We hopen dat onze klanten ons volgen”, zegt hij. © Sven Van Haezendonck 

Een van de modernste frietkoten van het land opent in Mechelen: “Het is een pareltje!”

Mechelen -

De frietkotcultuur in ons land gaat een nieuw tijdperk in. Een van de modernste frietkoten van het land is voortaan te bewonderen op het Douaneplein in Mechelen. Daar openen Gerrit Lekeu (47) van Frituur Put en zijn team nog deze maand een volledig nieuw kraam.

Sven Van Haezendonck

Put is een monument in de Dijlestad. Meer dan vijftig jaar geleden begon grootvader Rik frieten te verkopen in een kraam aan de Plaisancebrug. “Dat was in 1969. Hij had daar ook café Routier”, zegt kleinzoon Gerrit. Van daar trok de familie naar de Leuvensesteenweg, waar moeder Monique (70) het gele goud bakte. Zoon Gerrit was amper 12 toen hij al meehielp in de zaak. Zo’n 35 jaar geleden verhuisde het kraam naar de Zandpoortvest.

Emotioneel moment

Daar moest Frituur Put uiteindelijk weg voor de uitbreiding van de Thomas More hogeschool. Twee weken geleden ging het kraam er dicht. “Dat was voor mij een heel emotioneel moment. Ik heb een traantje gelaten, want in dat kraam heb ik de stiel geleerd”, vertelt Gerrit. Maar ondertussen begint hij samen met zijn echtgenote Petra Bottu (46) aan een nieuw hoofdstuk. “We hopen dat onze klanten ons volgen”, zegt Gerrit.

Het nieuwe kraam ter plaatse krijgen, was millimeterwerk. © Sven Van Haezendonck

Vol spanning stonden ze woensdagavond 29 september een uitzonderlijk transport op te wachten. Net voor middernacht arriveerde vanuit een atelier in Kortrijk een gloednieuw kraam. Voor het transportbedrijf was het letterlijk millimeterwerk om via de parallelweg van de N15 op het Douaneplein te geraken. Donderdagochtend 30 september is de nieuwbouw met een kraan op zijn plaats gehesen.

Hedendaags ontwerp

“We zijn blij dat we van de stad nog een plekje hebben gekregen om een frietkot te plaatsen”, zegt Petra. Dat plekje ligt aan fuifzaal De Loods, vlak bij het nieuwe kruispunt van de tangent met de N15. “Wij wilden hier niet zomaar iets neerpoten. Het moest een hedendaags ontwerp worden dat past bij de omgeving. Het is een pareltje. Het is nog beter dan ik hoopte. Ik had alleen maar een ontwerp gezien en dat zorgde toch voor stress. Als ik nu het resultaat zie, ben ik echt blij”, vertelt Petra.

Gerrit Lekeu en zijn trouwe medewerker Kurt Grimmer in de nieuwe frituur.  ©  Sven Van Haezendonck

Het koppel sprak architect Kurt Vandamme van Mica Interieurs aan om een frituur te ontwerpen. In samenwerking met schrijnwerkers bouwde hij voor de Mechelse frituristen als het ware een klein huisje. “Het is een houtskeletbouw die wij afwerkten met panelen uit volkern”, zegt hij. Vandamme specialiseerde zich in interieurs voor cafés en frituren. “Ik vind het vooral geestig om frietkoten te ontwerpen. Het is een hele rompslomp om daar een vergunning voor te krijgen. Als je dan eentje rondkrijgt, moet je daar een kunstwerkje van maken”, legt de architect uit.

Een van de eerste met groendak

“Het is een grote frituur met meer comfort voor de klant en voor ons. Ze is veel ruimtelijker en we hebben binnen ook een beetje plek om te zitten. Buiten beschikken we over een terras. Het is een zware investering, maar het belangrijkste voor mij is dat ik in een frietkot kan blijven. Het is ook een van de eerste met een groendak”, legt Gerrit uit. “Ik hoop dat de mensen het even mooi en tof vinden als wij”, zegt Petra.

Normaal wilde het koppel de nieuwe frituur op donderdag 7 oktober openen, maar dat is uitgesteld naar woensdag 13 oktober.

“We hebben hier veel meer ruimte”, zegt Gerrit.  ©  Sven Van Haezendonck

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio