© Victoriano Moreno

Tantines brengt tantes gerechten naar Turnhoutsebaan: van samosa tot Congolees stoofpotje

Borgerhout -

De Turnhoutsebaan is een snackbar rijker. Eentje met een menukaart die afwijkt van de doorsnee kebaphap. Tantines heet die nieuwkomer. Zaakvoerster is Sadjo Thiam (29). Voor haar gerechten haalt ze haar mosterd uit alle windstreken. En meer bepaald bij de vrouwen die over alle culturen heen families verbinden met hun kookkunsten.

Elien Van Wynsberghe

Tantines is het Franse meervoud voor ‘tante’. Die naam koos Sadjo Thiam niet zomaar. “In Sub-Saharaans Afrika heeft dat woord een bijzondere connotatie. Je spreekt een vrouw aan met ‘tante’ als je een zeker respect voor haar wil tonen”, vertelt ze. “In families over de hele wereld zijn het de tantes die samen koken wanneer de familie bij elkaar komt. Overal heb je tantines en wordt eten verbonden aan de vrouwen die het bereiden.” En het klinkt ook gewoon goed, lacht ze.

Afgelopen weekend opende Thiam Tantines op de Turnhoutsebaan 171. Het idee om een eigen snackbar te starten, gaat al langer mee. Drie jaar om precies te zijn. “Ik heb politieke wetenschappen gestudeerd. Toen ik mijn thesis indiende, dacht ik: ‘nu is het tijd voor iets anders’. Voor koken had ik toen niet zo veel tijd. Ik studeerde en werkte tegelijkertijd. Maar ik eet graag en ik hou ervan om te koken wat ik graag eet. Ook voor anderen.”

© Elisabeth Puglia

Zo ontstond het plan om zelf iets te beginnen. Twee jaar lang heeft ze allerlei gerechten uitgeprobeerd. “Vandaag heb ik een beperkte menukaart. De komende weken zal ik die verder uitbreiden.” Waar we onder meer uit kunnen kiezen? “Enerzijds uit snacks, anderzijds uit volwaardige gerechten.” Onder de noemer snacks vallen onder meer samosa’s, gebakken bananen, maniokfrietjes of een meatball sandwich waar ze een geheel eigen stempel op drukte. “Als maaltijd serveer ik onder meer mafé, dat is een gerecht uit Mali op basis van pindakaassaus. Een van mijn favorieten. Je kan ook gaan voor een Congolees geïnspireerd stoofpotje van cassavabladeren, dat zijn de bladeren van de maniokplant”, legt ze uit. Voor de meeste gerechten kunnen klanten ook kiezen tussen een vlees of een vegan variant. En alles is halal.

© Elisabeth Puglia

De menukaart van Tantines bundelt smaken van overal, zij het met een grote vertegenwoordiging van Sub-Saharaans Afrika, waar Thiams roots liggen. “Sommige gerechten heb ik niet vertaald omdat ik het fijn vind dat mensen ze onder de juiste naam leren kennen. Ntaba, bijvoorbeeld, is Lingala voor geitenvlees. Daar wordt in Sub-Saharaans Afrika veel mee gekookt. Hier vind je het nauwelijks. Het heeft ook de reputatie taai te zijn, maar dat klopt helemaal niet.”

Wie dat en veel meer wil ontdekken, weet dus waarnaartoe.

Tantines is open op donderdag en vrijdag vanaf 17u, zaterdag vanaf 13u en zondag vanaf 14u

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio