© Simon Rosseel

‘In de ban van de Wattman’: voorstelling brengt oude voertuigen Trammuseum weer tot leven

Berchem -

Het Vlaams Tram- en Autobusmuseum heeft Antwerp Ghostwalk ingeschakeld om de geschiedenis van zijn trams weer tot leven te brengen. Antwerp Ghostwalk organiseert sinds 2007 vertelwandelingen in Antwerpen. In het Berchemse museum volgt het collectief de ziel van een oude wattman.

Elien Van Wynsberghe

Vele jaren al neemt Antwerp Ghostwalk Antwerpenaren en toeristen op sleeptouw door de stad. “In totaal werkten we dertien verschillende wandelingen uit”, vertelt Dirk Van Geel van het collectief. “De populairste is nog altijd onze Ghostwalk. Die organiseren we bijna wekelijks. Tijdens die avondwandeling brengen we de oude binnenstad tot leven via verhalen over geesten, spoken, moorden, sagen en legenden. Het is een fijne manier om mensen ’s avonds de stad te leren kennen. Al onze wandelingen houden het midden tussen (straat)theater en vertelling, en schommelen ergens tussen feit en fabel, tussen historiek en fantasie.”

Voor zijn jongste wandeling trekt het collectief naar het Vlaamse Tram- en Autobusmuseum op de Diksmuidelaan in Berchem. Dat museum herbergt een karrenvracht aan geschiedenis over historische trams en bussen. Alleen zijn maar weinig mensen bekend met het bestaan van het museum. Om daar verandering in te brengen, tikte het op de schouder van Antwerp Ghostwalk. “En wij zijn met plezier op hun vraag ingegaan”, zegt Dirk. “Het is een fantastisch decor, zo tussen al die oude voertuigen. Voor het eerst houden we dus een overdekte wandeling.”

© Jan Van der Perre

De voorstelling kreeg de naam In de ban van de Wattman. Wat we mogen verwachten? “Wel, tussen de vintage trams en bussen vinden we de ronddolende ziel van een oude wattman. Wanneer de avond valt, volgen we zijn spoor.” Het publiek volgt de vertellers van Antwerp Ghostwalk tussen en in de oude voertuigen die op hun beurt een glansrol krijgen. “Doordat de mensen in de trams zelf kunnen plaatsnemen, worden ze even echt terug gezogen in de tijd.”

Voor de voorstelling babbelden de verhalenvertellers met verschillende gepassioneerde vrijwilligers van het museum. “We geven een stukje historiek mee, maar laten vooral onze fantasie de vrije loop”, vertelt Dirk. Of hij zelf een band heeft met de oude voertuigen? “Ik ben de kleinzoon van een wattman”, glimlacht hij. “Verhalen van mijn grootvader heb ik niet. Maar ik heb wel nog het beeld van hem met zijn petje, zijn kabas en zijn ticketjes in mijn geheugen zitten. Ik heb ook altijd gezegd dat ik ooit iets wilde doen met trammeke 61. De tram die vroeger van Schoten naar Antwerpen reed. Want ik ben zelf van Schoten. Dankzij deze voorstelling komt dat er dus toch van.”

©  RR

‘In de ban van de Wattman’: op 1, 2, 9 en 16 oktober, 5 november en 3 december, telkens om 19.30u in het Vlaams Tram en Autobusmuseum, Diksmuidelaan 42, Berchem. Tickets: 15 euro. Info: www.ghostwalk.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners