‘Nuff Said, vorige editie. 

‘Nuff Said, vorige editie. © Nisran Azouaghe

‘Nuff Said zoekt na 13 jaar nieuwe oorden op in De Studio

Antwerpen, Berchem -

Dertien jaar geleden zag ‘Nuff Said het licht in ccBE, het Berchemse cultuurcentrum dat vandaag de naam Corso draagt. Ondertussen is het comedy- en muziekconcept uitgegroeid tot een vast begrip dat ook buiten de stadsgrenzen navolging heeft gekregen. Omdat ‘Nuff Said in ccBE uit zijn voegen begon te barsten, koos het vanaf dit seizoen voor een nieuw onderkomen: De Studio op het Mechelseplein.

Elien Van Wynsberghe

‘Nuff Said is het geesteskind van Antwerpenaar Mourad Bekkour. Het is een maandelijks wederkerende show waar comedy, spoken word, poëzie, jazz en hiphop elkaar ontmoeten en waar diversiteit een vanzelfsprekendheid is. De affiches zijn elke keer weer een blend van lokale en internationale artiesten, van mainstream en underground.

“We zijn destijds begonnen in de vestiaireruimte van ccBE”, glimlacht Bekkour. “Die plek is door ons uitgebouwd tot een echte zaal met een podium, de nodige verlichting, zeteltjes.” Maar na meer dan een decennium werd ook dat te krap. “We hadden nood aan locatie die ons nog beter zou kunnen ondersteunen.”

In De Studio heeft ‘Nuff Said die locatie gevonden. En dat in samenwerking met de Arenberg. Op 1 oktober zal de eerste show er doorgaan in de grote zaal. “Corona heeft ons de tijd gebracht om andere pistes te verkennen. Voordien hadden we daar nooit de tijd voor. We werkten van show naar show.”

Mourad Bekkour in De Studio, de nieuwe locatie van ‘Nuff Said in Antwerpen.

Mourad Bekkour in De Studio, de nieuwe locatie van ‘Nuff Said in Antwerpen. © Joris Herregods

Nieuwe presentator Soe Nsuki

Naast een nieuwe locatie koos ‘Nuff Said ook voor een nieuwe huisstijl én voor een nieuwe presentator in Antwerpen. Johan Petit die al die tijd de artiesten zwierig aan elkaar bond met zijn vertelsels, wordt opgevolgd door Soe Nsuki. “Na elk jaar zei Johan me dat als ik iemand anders zou vinden, hij zijn plaats zou afstaan. Nu het zo ver was, was het afscheid toch even moeilijk”, vertelt Bekkour. “Maar met Soe kiezen we voor een jong, relevant gezicht. Bovendien is ze gewoon steengoed.” En dan al lachend: “er werken veel vrouwelijke vrijwilligers voor ‘Nuff Said en mijn vrouw is een feministe die doctoreert in de genderstudies. Nu kan ik hen tenminste de mond snoeren wanneer ze de line-up te mannelijk vinden.”

Want dat is precies het stokpaardje van ‘Nuff Said. Diversiteit. Zowel op het podium als in het publiek. “Daar kuipt het meeste tijd in. Het is belangrijk om een nieuw publiek aan te trekken. Anders stopt het op den duur.” Dat ‘Nuff Said in dat opzet met verve slaagt, toont het feit aan dat de show naast Antwerpen ook voet aan grond heeft in Vilvoorde, Genk, Turnhout, Rotterdam en Amsterdam.

Artiesten die het veertiende seizoen in De Studio aftrappen zijn comedian Wim Helsen, zangeres Judith Okon, schrijver-rapper Massih Hutak, woordkunstenares Sumaya Chekkali en Alex Agnew. “Agnew trekt een publiek dat waarschijnlijk niet naar Massih Hutak zou komen kijken en omgekeerd. Ik kan je trouwens op een blaadje geven dat een deel van het publiek niet opgezet zal zijn met de grappen die Alex Agnew zal maken. Maar goed, de klachten schuif ik naar hem door. Het zal hem uitdagen en dat kan zijn sets enkel ten goede komen.”

‘Nuff Said, vorige editie.

‘Nuff Said, vorige editie. © Nisran Azouaghe

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio