Vooruit is voorzichtig over standpunt van eigen schepenen in het college over Turnhoutsebaan. 

Vooruit is voorzichtig over standpunt van eigen schepenen in het college over Turnhoutsebaan. © Jan Van der Perre

Coalitiepartner Vooruit blij met fietsstraat Turnhoutsebaan

Antwerpen, Borgerhout -

Antwerps coalitiepartner Vooruit is op sociale media blij met de beslissing van Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) om van de Turnhoutsebaan in Borgerhout een zone 30 en fietsstraat te maken. De partij is alleen zeer voorzichtig over welk standpunt hun schepenen hierover gaan innemen binnen het schepencollege.

LEES OOK: Drastische ingreep op Turnhoutsebaan: drukke verkeersas wordt fietsstraat met zone 30

LEES OOK: Schepen Kennis: “Ik maak mij zorgen over beslissing om van Turnhoutsebaan fietsstraat te maken”

Vlaams minister Peeters verraste begin deze week het Antwerpse stadsbestuur met haar plannen voor de Turnhoutsebaan, die een gewestweg is. Mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) reageerde terughoudend.

“De keuze om van de Turnhoutsebaan een fietsstraat te maken is eigenaardig en ik maak me zorgen over deze beslissing”, zei hij in een eerste reactie.

Kennis herhaalde zijn bedenkingen in ‘Terzake’: “Als je weet hoe er daar gereden wordt, dan vind ik het ongelooflijk riskant om fietsers er als rem te gaan gebruiken voor automobilisten.”

Bij coalitiepartner Vooruit zijn ze minstens op sociale media minder terughoudend.

“Turnhoutsebaan wordt een pak veiliger; zone 30 en fietsstraat. Een grote stap in de juiste richting”, aldus de Facebookpost van Vooruit Stad Antwerpen.

Of dit dan ook inhoudt dat de Vooruit-schepenen er over waken dat schepen Kennis mee werkt met Vlaanderen om dit te realiseren, is Antwerps Vooruit-voorzitter en gemeenteraadslid Tatjana Scheck een pak voorzichtiger.

Tatjana Scheck.

Tatjana Scheck. © Victoriano Moreno

“Onze post op Facebook is geen aanval op een schepen”, zegt Scheck. “We zijn vooral blij met elke vooruitgang. De Turnhoutsebaan is nu echt wel een ramp. Elke verbetering juichen we dan ook toe. Het is nu belangrijk dat de minister en de mobiliteitsschepen verder praten over de invoering van zone 30 en de fietsstraat in de Turnhoutsebaan. Daarna moet dat ook binnen het schepencollege worden uitgepraat. Ik ga mij niet uitspreken over welk standpunt onze schepenen daar zullen innemen. We hebben dit intern ook nog niet besproken.”

Scheck deelt wel de kritiek van schepen Kennis dat de stad Antwerpen door de minister niet is betrokken in deze beslissing.

“We zijn allemaal verrast geweest”, zegt de Vooruit-voorzitter. “Het is niet echt beleefd van de minister om het stadsbestuur niet te betrekken bij deze beslissing. In het Antwerpse bestuursakkoord staat een engagement naar een heraanleg van deze baan.”  svw

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen