Jos De Wachter (links) als trainer van Puurs Excelsior. 

Jos De Wachter (links) als trainer van Puurs Excelsior. © Puurs Excelsior

Oud-KV Mechelen-speler Jos De Wachter op 85-jarige leeftijd overleden

Puurs-Sint-Amands, Mechelen -

In Lippelo (Puurs-Sint-Amands) is zondag Jozef ‘Jos’ De Wachter op 85-jarige leeftijd overleden. De Wachter was onder meer oud-speler van FC Puurs Excelsior en KV Mechelen, waar hij meer dan vijftig wedstrijden voor speelde. “Met zijn doorzettingsvermogen was hij een voorbeeld voor de jeugd”, zegt oud-ploegmaat en vriend Leo Szapinszky.

Stijn Van de Sande

Jozef ‘Jos’ De Wachter werd op 30 oktober 1935 geboren in de Bornemse deelgemeente Hingene. Hij ging aan de slag als groothandelaar in vlees, maar zijn hart lag bij het voetbal. Zo speelde hij onder andere voor FC Puurs Excelsior en KV Mechelen en was hij trainer bij FC Wintam. “Jos was een goede rechtsbuiten”, zegt oud-Malinwa-speler Kamiel Van Damme. “Hij klom op vanuit de lagere reeksen en kwam eind jaren vijftig in Mechelen terecht.”

In drie seizoenen speelde De Wachter in totaal 52 wedstrijden voor KV Mechelen. Daarin scoorde hij acht keer. “Na zijn carrière is hij altijd supporter gebleven”, zegt Van Damme. “Hij kwam geregeld naar de wedstrijden kijken samen met enkele andere oud-spelers. Tot vorig jaar had hij een abonnement, maar dat verlengde hij niet toen hij naar een woonzorgcentrum verhuisde. Samen met enkele oud-ploegmaats wilden we hem daar gaan bezoeken, maar door de coronacrisis is dat nooit gelukt.”

Na zijn passage Achter de Kazerne ging De Wachter bij Puurs Excelsior voetballen. “De club was aan een opmars bezig en speelde in derde nationale”, zegt oud-schepen van Sport en voormalig ploegmaat Leo Szapinszky. “Dat er een speler van Mechelen naar ons kwam, gaf een boost. Jos had veel ervaring en was een voorbeeld voor de jongere spelers. Zijn doorzettingsvermogen was typerend. Als vleeshandelaar had hij geleerd om nooit op te geven en altijd door te blijven gaan.”

Onverwacht

Nadat hij stopte als voetballer werd Jos De Wachter trainer. “Ik ken niemand die zo veel van voetbal kende” zegt Szapinsky. “Vorige week woensdag was ik nog bij hem op bezoek. We hebben twee uur lang gepraat over het voetbal. Hij was een levend geschiedenisboek. Jos wist zelfs in welke wedstrijden en in welke minuut ik scoorde. Dat zijn dingen die ik zelf al lang vergeten ben. Toen ik zondag vernam dat hij overleden was, schrok ik heel erg. Vorige week was hij nog goed. Het komt dan ook erg onverwacht.”

Jos De Wachter, die ook ridder in de kroonorde was, zou eind oktober 86 jaar geworden zijn. Hij laat een dochter, drie kleinkinderen en een achterkleinzoon na. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 2 oktober om 12u in de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan in Kalfort (Puurs-Sint-Amands). (svds)

MEER OVER KV Mechelen