Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Federale regering maakt 1,2 miljard euro vrij voor hulp aan slachtoffers van watersnood

De federale regering maakt 1,2 miljard euro vrij voor een noodlening aan Wallonië na de verwoestende overstromingen van half juli. Dat hebben premier Alexander De Croo (Open VLD) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) donderdag bekendgemaakt op een persconferentie.

jvh

Het gaat om een lening van tien jaar voor de heropbouw na de overstromingen in juli. De lening zal een vaste rentevoet hebben en moet pas vanaf 2025 worden terugbetaald. Daarnaast komt er een verlaging van het btw-tarief tot 6 pct voor afbraak en wederopbouw en dat tot eind 2022. Ook eigenaars van de getroffen woningen zullen van deze maatregel gebruik kunnen maken.

De deal volgt op een voorstel van staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) voor een solidariteitsfonds van 1,2 miljard om de schade aan cruciale infrastructuur door de overstromingen te vergoeden. De helft daarvan, 600.000 euro dus, zou voor de rekening zijn van de federale overheid. Aan de haalbaarheid van dat voorstel werd getwijfeld, omdat het om de financiering van puur gewestelijke bevoegdheden ging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER