©  REUTERS

Alleen Chinese toeschouwers toegelaten tijdens Winterspelen in Peking

Bij de Winterspelen in Peking (4-20 februari) zullen alleen toeschouwers die in China wonen toegelaten worden. Dat bevestigde het Internationaal Olympisch Comité woensdag na zijn bestuursvergadering.

Bron: BELGA

Tickets zullen alleen verkocht worden aan inwoners van China die zich aan strenge coronamaatregelen houden. Welke maatregelen dat dan precies zijn, moet nog bepaald worden en zal later meegedeeld worden. Spelen zonder publiek, zoals in Tokio, wil men alleszins vermijden.

Ook de atleten zullen zich aan strenge maatregelen moeten houden. Vanaf 23 januari en tot het einde van de Spelen zullen ze in een bubbel rond de wedstrijdlocaties moeten blijven. Binnen de bubbel mogen ze zich alleen verplaatsen voor trainingen en wedstrijden en dat via een eigen olympisch transsportsysteeem. Dagelijks zal er op corona getest worden. Atleten die volledig gevaccineeerd zijn mogen onmiddellijk tot de bubbel toetreden, anderen moeten eerst drie weken in quarantaine. 

Werkquarantaine

In Tokio mochten buitenlanders zich twee weken na aankomst nog vrij bewegen, in Peking is  er een werkquarantaine gepland voor de volledige duur van het  verblijf. Vertegenwoordigers van de media moeten verblijven in speciaal daarvoor aangeduide hotels, waar strikte coronamaatregelen gelden.

De Chinese organisatoren dringen erop aan dat de delegaties zo klein mogelijk worden gehouden. Men wil zich concentreren op de essentie. Daarom annuleerde het IOC zijn programma voor sponsors opnieuw. 

Dezelfde coronamaatregelen gelden voor de Paralympische Winterspelen. Die vinden van 4 tot 13 maart plaats.

De Chinese regering volgt een “zero COVID-strategie”. Dankzij avondklokken, massatests, contacttracering, quarantaine en strikte inreisbeperkingen heeft China het coronavirus grotendeels onder controle.Ondanks de strikte maatregelen zijn er in het land recent wel lokale uitbraken van de deltavariant.