Kristien Vanmeert werkte als jobstudente bij Mediahuis ©  Saar Van Olmen

Blinde match helpt jongeren met beperking aan werk: “Op mijn 28ste een eerste studentenjob”

Onbeperkt Jobstudent, een organisatie die jongeren met een beperking helpt om een studentenjob te vinden, heeft er zijn eerste zomer opzitten. De organisatie kon de voorbije maanden 16 jongeren aan het werk zetten aan de hand van een blinde match. Kristien Vanmeert, een 28-jarige jobstudente met een lichte vorm van autisme, ging aan de slag bij Mediahuis. “Ik heb eindelijk kunnen proeven van de arbeidsmarkt”, zegt ze trots.

Saar Van Olmen

“Jongeren met een beperking ervaren heel wat drempels tijdens de zoektocht naar een studentenjob”, zegt Ann Keuleers, één van de twee matchmakers bij Onbeperkt Jobstudent. “Als mensen een functiebeperking hebben, wil dat niet meteen zeggen dat ze geen job kunnen uitvoeren. Daarom proberen wij als matchmakers op te treden tussen de studenten en de bedrijven.” Volgens Keuleers krijgen de jongeren te maken met onzekerheid of specifieke noden op de werkvloer. Dat wil de organisatie oplossen door op voorhand alle vragen en vooroordelen die beide partijen hebben, te bespreken.

“Dat doen we door de jongeren en de bedrijven een formulier te laten invullen waarin ze hun noden en wensen aangeven. Van daaruit proberen we de partijen te koppelen via een blinde match. Met een kennismakingsgesprek bespreken we dan de opties.” De organisatie is ervan overtuigd dat hun formule werkt. “Als we de drempels en vooroordelen vooraf al kunnen wegwerken, door er goed over te praten, dan loopt het op de werkvloer best goed.”

Allereerste job

Dat vond ook jobstudente Kristien Vanmeert. “Ik heb altijd al een studentenjob willen doen, maar het was voor mij best lastig om er een te vinden. Een moeilijke schoolcarrière, pesterijen en onzekerheid waren allemaal hindernissen die ik moest zien te overbruggen. Maar via mijn begeleider op school kwam ik dan bij deze organisatie terecht, en ik voelde meteen dat het iets voor mij was.”

Kristien heeft eigenlijk dierenzorg gestudeerd, maar geraakte door haar ervaring deze zomer meer geïnteresseerd in grafisch design. “Zo mocht ik story’s maken voor Instagram, en dat was echt fijn om te doen. Het was voor mij vooral belangrijk om echte werkervaring op te doen, omdat mijn stages niet altijd vlot waren verlopen. Manueel werk is niets voor mij, en mijn theoretische kennis heb ik op mijn job eindelijk kunnen uitspelen.” Kristien is nu van plan om te webdesign te gaan studeren. “Alles loopt veel vlotter dan voorheen en ik heb echt zin in de toekomst.”

Meer informatie over de organisatie vind je via onbeperktjobstudent.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners