Leen en Freddy bundelen de krachten voor Bone4Kids. 

Leen en Freddy bundelen de krachten voor Bone4Kids. © Filip Spoelders

Hovese wielerclub steunt Bone4Kids met toertochten: “Middelen nodig voor onderzoek”

Hove -

WTC De Lustige Trappers uit Hove is blij dat het zich opnieuw kan inzetten voor Bone4Kids. Het fonds zamelt middelen in voor therapie en onderzoeken naar niet-helende breuken bij kinderen.

Filip Spoelders

De wielervereniging bouwde sinds 2012 een traditie op om Bone4Kids te steunen. Corona gooide de plannen door elkaar, maar voorzitter Freddy Smet wou dit goede doel niet laten vallen.

“Ik kwam in contact met de aandoening door een familielid van mijn vrouw. Zij lijdt aan pseudoartrose of niet-helende breuken. Toen ik er meer over te weten kwam, zei ik meteen dat we iets met onze vereniging moesten doen.” Dit werd de Bone4Kids-Day, die op zondag 10 oktober opnieuw zal doorgaan.

Leen De Bodt uit Berchem weet alles over pseudoartrose. Haar dochter van 11 weet sinds enkele jaren dat ze de aandoening heeft. Leen zet mee haar schouders onder de organisatie van De Lustige Trappers. “Pseudoartrose is niet breed bekend onder de mensen. We willen het meer aandacht geven zodat er meer middelen naar onderzoek en therapie kunnen gaan. In België komen er jaarlijks een dertigtal kinderen bij met deze aandoening, in Europa vijfhonderd.”

Zeven operaties

Haar dochter leeft ondertussen al de helft van haar leven met een niet-helende breuk. “Het gaat om een breuk van het scheenbeen die niet of niet goed geneest. Mijn dochter heeft ondertussen zeven operaties ondergaan. Zelfs wanneer het beter gaat, voelt ze dat haar been niet stabiel is. Nu is het belangrijk om haar been stevig te ondersteunen. Ze draagt dus doorlopend een brace. Het is een heel pittig kind, maar ze is erg bewust van wat ze wel en niet kan. Wat de toekomst brengt, blijft afwachten. Ook hoe dit haar leven en loopbaan zal beïnvloeden, weten we nog niet”, legt Leen uit.

Een campagnebeeld van Bone4Kids.

Een campagnebeeld van Bone4Kids. © RR

Voor verschillende kinderen is een amputatie soms de enige uitweg. Aan de KU Leuven loopt momenteel een onderzoek dat het aantal operaties drastisch kan verminderen en hoop geeft op een blijvende genezing. Maar hier zijn financiële middelen voor nodig.

Fietsen en barbecue

Op 10 oktober zijn er toertochten over 70 en 140 kilometer aangevuld met een gezinsfietstocht van 30 kilometer. Inschrijven kan tot op de dag zelf. ’s Avonds is er een barbecue waarvoor deelnemers zich tot 4 oktober via www.wtcdelustigetrappers.be kunnen aanmelden.

De Lustige Trappers organiseert fietstochten voor wielertoeristen en gezinnen.

De Lustige Trappers organiseert fietstochten voor wielertoeristen en gezinnen. © RR