Het riksja-idee komt van leerkracht Anny Joossens. Tom De Backer (in de riksja) wil een freerunnigparcours realiseren. Achteraan: districtsschepen Mick De Maere (rechts) en districtsburgemeester Koen Palinckx. 

Het riksja-idee komt van leerkracht Anny Joossens. Tom De Backer (in de riksja) wil een freerunnigparcours realiseren. Achteraan: districtsschepen Mick De Maere (rechts) en districtsburgemeester Koen Palinckx. © Marc Wouters (W&F)

Eerste burgerbegroting Ekeren: riksja voor minder mobiele mensen en een parcours voor durvers

Ekeren -

Voor de eerste burgerbegroting reserveert het districtsbestuur van Ekeren 10.000 euro. Ondanks het bescheiden startbedrag is het resultaat toch bemoedigend. Ekerenaren konden zelf voorstellen doen en dat waren er meer dan tweehonderd. De aanschaf van een riksja voor minder mobiele mensen en een freerunningparcours voor durvers behaalden de meeste stemmen.

“Achtentwintig voorstellen voldeden aan de voorwaarden en werden in de stemronde aan de bevolking voorgelegd”, zegt districtsschepen Mick De Maere (Open Vld), verantwoordelijk voor de burgerbegroting. In totaal werden 752 stemmen uitgebracht. ”Een aantal dat ver boven onze verwachtingen uitsteeg.”

Het idee voor de aanschaf van een riksja komt van Anny Joossens en haalde driehonderd stemmen. Het was het populairste voorstel.

“Als leerkracht aan Moretus ben ik blij dat de school en met uitbreiding de woon- en zorgcentra mee aan de fietskar willen trekken”, zegt Joossens. Het is de bedoeling om minder mobiele mensen, jong en oud, de gelegenheid te geven om opnieuw te fietsen. Ze hoeven zelf niet te trappen, dat doet de man of vrouw in het zadel. In Zuidoost-Azie wordt een riksja voornamelijk gebruikt als taxi. “Het gebruik waaide over naar Denemarken. Het idee is nu al in 51 landen gelanceerd.”

Trainer Tom De Backer is een durver. Maar ook districtsschepen Mick De Maere laat zich niet kennen.

Trainer Tom De Backer is een durver. Maar ook districtsschepen Mick De Maere laat zich niet kennen. © Marc Wouters

Het tweede meest populaire voorstel met 210 stemmen is een freerunningparcours in het Hagelkruispark. “Freerunning – of parkour – is een sportieve discipline waarbij je creatief gebruikmaakt van een stadsomgeving terwijl je over muurtjes springt of aan buizen zwaait”, vertelt trainer Tom De Backer.

De Ekerse turn- en danskring Deugd en Moed biedt al een tijdje lessen freerunning aan. Enkele ouders en de trainer dienden daarom een voorstel in om een openluchtparcours te realiseren. “We hebben al 148 leden die freerunning beoefenen, vooral in de leeftijdsgroep van 9 tot 25 jaar.” Riksja en freerunning delen de 10.000 euro.

Met de goedkeuring en elk 5.000 euro op zak, zijn de projecten nog niet gerealiseerd. Dat beseffen de indieners maar al te best. Anny Joossens moet nog op zoek naar bijkomende fondsen. Een riksja kost al snel 6.000 tot 7.000 euro. En dan komt nog de verzekering om het hoekje gluren. Freerunning valt onder de Europese regelgeving voor speeltuinen. Er moet ook nog een plek in het Hagelkruispark worden gezocht. “Hoe dan ook de projecten zullen worden gerealiseerd”, belooft Mick De Maere. Marc Wouters

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio