Serkan Bozyigit beschikt over geluidsopnames die zijn verhaal bevestigen 

Serkan Bozyigit beschikt over geluidsopnames die zijn verhaal bevestigen © Ward Bosmans

Politiek gekibbel in Willebroek escaleert, schepenen zitten zonder bevoegdheden

Willebroek -

De vertrouwensbreuk in de Willebroekse coalitie tussen enerzijds N-VA en Open VLD en anderzijds CD&V bereikte maandag een hoogtepunt. N-VA en Open VLD beslisten eenzijdig om de bevoegdheden van CD&V-schepenen Maaike Bradt en Murat Oner tijdelijk af te nemen. Ondertussen staaft ex-raadslid Serkan Bozyigit (Vooruit) zijn beweringen over geheime afspraken met geluidsopnames.

Ward Bosmans

Er was al langer ruis op de relatie tussen de coalitiepartners maar toen Vooruit-raadslid Serkan Bozyigit vorige week zijn ontslag indiende, escaleerde de situatie. In zijn persbericht beweert Bozyigit dat zijn partij gesprekken had met CD&V om de huidige coalitie omver te werpen. Men zou hem zelfs een schepenzetel hebben aangeboden als het plan zou slagen.

DruppelVoor N-VA en Open VLD was dat de druppel die de emmer deed overlopen. “We hebben een herschikking van de bevoegdheden binnen het College van Burgemeester en Schepenen doorgevoerd”, zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA). “Het gaat om een tijdelijke herverdeling. We doen dat om de continuïteit van het beleid te garanderen en om op een serene manier door te werken in het belang van de Willebroekenaren. We vinden het jammer dat een constructieve dialoog met CD&V onmogelijk is. We hebben gekozen voor sereniteit en we zullen bekijken hoe het nu verder moet.”

Teleurgesteld

Eerste schepen Maaike Bradt van CD&V is verbaasd dat deze keuze is gemaakt. “Wij waren er niet op voorbereid en het is een beslissing die genomen is op basis van geruchten en leugens. Denk je dat ik zo fel zou reageren als er iets van waar zou zijn? Ik ben teleurgesteld, dit is een situatie waar niemand beter van wordt. Hoe het nu verder moet? We hebben afgesproken om nog deze week rond de tafel te gaan zitten met onze coalitiepartners. Ik hoop dat we kunnen praten als volwassen mensen. Discussies binnen een coalitie moeten kunnen, zolang er maar een consensus gevonden wordt.”

Ook Vooruit reageerde dinsdag op de nieuwe ontwikkelingen. Secretaris Anita Moens houdt vol dat er geen gesprekken geweest zijn met CD&V. “Serkan mag zeggen wat hij wil, er zijn geen afspraken gemaakt met CD&V. Wat er verder ook gebeurt, Vooruit blijft zijn rol spelen in de oppositie en denkt er niet aan om andere partijen te depanneren bij een eventuele vorming van een nieuwe coalitie.”

Geluidsopnames

Serkan Bozyigit (ex-Vooruit) is buiten zijn wil om de speelbal geworden in het geruzie van de meerderheid. Hij wordt door de enen geprezen voor zijn moed om dit naar buiten te brengen en door de anderen met de vinger gewezen als leugenaar.

“Ik heb hier geluidsopnames die duidelijk bewijzen dat er plannen waren. Er waren gesprekken tussen CD&V en twee mensen uit de lokale partijtop van Vooruit, ook al hadden ze daar geen mandaat voor. In de geluidsopname kan je horen hoe ze mij een schepenambt aanbieden en dat er gezegd wordt dat de plannen al bijna rond zijn. Ze voegden er zelfs aan toe dat ik in 2024 misschien burgemeester kon worden. Die geluidsopnames zijn er, daarom vind ik het ongelooflijk dat men blijft ontkennen en mij van leugens beschuldigt. Ik ben directeur van een school. Ik vertel de leerlingen dat ze altijd de waarheid moeten spreken, denk je dan dat ik zelf ga liegen?”

Bozyigit is echt teleurgesteld in de politiek. “Ik moet er soms van kotsen. Het enige akkoord dat ik heb, is dat met mijn kiezers. Die heb ik beloofd dat ik altijd correct zou handelen. Toen ik hoorde van de gesprekken om de coalitie omver te werpen heb ik meteen gezegd dat ik daar niet aan mee deed. Dat is mijn stijl niet. Je gaat niet achter de rug van alles afspreken.”

Volgens Serkan Bozyigit die nu als onafhankelijke zetelt in de Willebroekse gemeenteraad, is de romance tussen CD&V en Vooruit begonnen toen CD&V in het voorjaar samen met de oppositie tegen een voorstel van de meerderheid stemde om drie huizen aan te kopen.

Het wordt dus afwachten of de scherven binnen de coalitie nog kunnen gelijmd worden of dat de vertrouwensbreuk uitdraait op een scheiding.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio