© ATV

‘Verticaal bos’ in het midden van Antwerpen: “Corona toont noodzaak Palazzo Verde aan”

Antwerpen -

België heeft zijn eerste ‘verticaal bos’. Sterarchitect Stefano Boeri, die het idee van beboste flatgebouwen in 2015 in Milaan introduceerde, kwam in Antwerpen zijn nieuwste realisatie inhuldigen. “Het is mooier dan op papier”, vindt hij.

Frank Heirman

Palazzo Verde heet het jongste project dat projectontwikkelaar Triple Living op Nieuw Zuid oplevert. Het duurde ietsje langer om het revolutionaire concept te verkopen, maar nu hebben zo goed als alle 66 appartementen hun bestemmeling gevonden. Een rechter, gepensioneerden en investeerders, maar ook starters en jonge gezinnen kozen voor een appartement in het L-vormige gebouw met op de balkons, terrassen en daken liefst 86 bomen en meer dan 2.200 struiken en planten.

Palazzo Verde heeft 86 bomen en 2.200 struiken en planten op de daken en terrassen. © Dirk Kerstens

“Ik ben blij met het resultaat. De werkelijkheid is altijd mooier dan de plannen”, glundert architect Stefano Boeri bij de inhuldiging. Sinds hij in 2015 in hartje Milaan ‘Bosco Verticale’ bouwde, schoten zijn groene flatgebouwen overal op. En er zijn er nog meer op komst: in Utrecht en Eindhoven, in Caïro en Tirana, in Nanjing en Huanggang. Triple Living maakte bekend dat ze na Antwerpen ook in Brussel met Boeri aan de slag gaan. In Sint-Lambrechts-Woluwe zal hij een bestaand kantoorgebouw omvormen tot verticaal stadsbos.

Levenskwaliteit

“Elk nieuw project biedt de kans om ons te verbeteren”, weet Boeri, “nog scherper na te denken over de juiste inplanting van het gebouw, de variatie van woningen en de intelligente keuze van planten. Verticale bossen zijn geen versiering, maar noodzaak voor de levenskwaliteit en het geluk van stadsbewoners. De coronacrisis heeft dat versterkt. De nabijheid van groene ruimtes wordt steeds essentiëler.”

Alle bewoners van Palazzo Verde hebben een privébalkon of terrastuin, naast riante gemeenschappelijke groene daken en buitengebieden. Omdat iedereen ook van mekaars natuur geniet, tekenen alle bewoners een contract dat ze het groen, ook dat op hun eigen balkon, nooit verwijderen. Het onderhoud wordt uitgevoerd door een professionele firma en zorgt voor een meerkost van 100 euro per jaar, maar dat hadden de kopers er graag voor over.

Symfonie van kleuren

Door de natte zomer staat Palazzo Verde al volop in bloei. “Maar over drie jaar zal het een echte symfonie van groen en kleuren worden”, maakt Boeri zich sterk.

Palazzo Verde is het twintigste gebouw op een totaal van 38 voorzien in het masterplan van Nieuw Zuid. Momenteel zijn gebouwen van Max Dudler en Robbrecht & Daem in aanbouw. Voor de toekomst plant Triple Living creaties van toparchitecten Shigeru Ban, Peter Zumthor en David Chipperfield.

www.nieuwzuid-antwerpen.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen