©  Robin Fasseur

De laatste hete nacht in Rio Club: “Doodjammer dat het gedaan is. Maar thuis denken ze daar misschien anders over”

De legendarische discotheek Rio Club in het centrum van Sint-Katelijne-Waver staat te koop. Uitbater Willy Jacobs gaat met pensioen en dus komt er na 108 jaar mogelijk een einde aan het verhaal van de Rio. Iets meer dan 105 jaar na de opening van zaal Volkslust organiseerde Willy Jacobs, de kleinzoon van de stichter van de ondertussen al lang tot Rio Club omgedoopte discotheek, in maart 2019 de laatste avond voor het grote discotheekpubliek. Gazet van Antwerpen kon twee jaar geleden op dat feestje niet ontbreken.

Patrick Vincent

Om middernacht staat er een rij van minstens honderd meter voor de ingang van de Rio Club in Sint-Katelijne-Waver. Ze staan aan te schuiven tot een eind achter de hoek in de Duffelsesteenweg, klaar om nog één keer alle remmen los te gooien in de nachtclub van Willy Jacobs.

LEES OOK. Discotheek Rio Club wordt na 108 jaar verkocht: “Maar we blijven nog even feestjes organiseren”

De nacht van zaterdag op zondag is de laatste waarop Willy de deuren van zijn 105 jaar oude danstempel opengooit voor het grote publiek. Voortaan zal zijn Rio Club, al drie generaties in dezelfde familie, alleen nog te reserveren zijn voor feesten en partijen.

 

 ©  Robin Fasseur

Binnen is de sfeer broeierig. DJ Tom houdt er stevig het tempo in, maar op de legendarische draaiende vloer voor zijn neus komt niemand echt aan dansen toe. Daarvoor staat het publiek te veel op elkaar gepakt. In plaats van een dansvloer is het draaiplatform vandaag meer een zéér trage pretparkattractie. Er is net genoeg ruimte om af en toe een glas bier of een flesje water aan de lippen te zetten.

Boven op het rondomrondbalkon is er meer plaats voor beschaafd heupgeswing. Ook achter de bar, waar Nico Nonclercq met elegante zwier de dorstige dansers bedient. In de week werkt Nico voor Coca-Cola in Wilrijk, maar in het weekend staat hij al sinds 2005 op post in de Rio Club. “Ik heb hier zoveel fantastische feestjes meegemaakt en veel lol beleefd, zowel met de klanten als met de collega’s”, zegt Nico (45). “Doodjammer dat het gedaan is. Maar thuis denken ze daar misschien anders over.” Nico lacht. “Gewoonlijk kwam ik op zondag pas rond een uur of 8 ’s morgens thuis. Vanaf volgende week kan vader misschien eens met de kinderen naar Planckendael gaan.”

 

 ©  Robin Fasseur

Dansen op toog

Op de dansvloer zelf is geen plaats, dus heeft een trio meisjes zich boven op de toog ernaast geposteerd. Terwijl DJ Tom een vleugje Macarena door de speakers jaagt, staan ze beschaafd wellustig te kronkelen. Niet in lingerie, maar in een trui en een lange broek. Ook dat is de Rio Club.

Iets verderop hebben de tweelingbroers Eddy en Danny Gloris net een fles gin besteld. Ze komen hier al sinds 1981, ze hebben hier zelf ook allebei gewerkt en deze laatste nacht wilden ze, net als een hoop andere ex-werknemers en dj’s van de Rio Club, voor geen geld van de wereld missen.

“Het toffe aan de Rio is dat iedereen hier iedereen kent”, zegt Danny, die zijn zoon Kevin heeft meegebracht en met de rest van de familie intussen in de Cobra in Lichtaart werkt. “Vroeger was de muziek wel beter”, knipoogt hij. “Ah ja, ik ben nog meer van de tijd van Barry White en Level 42.” Hét sein voor DJ Tom om Samen van Wim Soutaer op te zetten en de volgepakte Rio massaal te laten meebrullen met het refrein.

 

 ©  Robin Fasseur

“Nu de Rio ermee stopt, is er voor discotheekgangers in de buurt alleen nog de Copacabana in Waarloos”, zegt Eddy. “Maar dat is toch niet hetzelfde. Kijk eens rond. Die verlichting: dat vind je toch nergens?”

Rhythm is a Dancer maakt plaats voor de Spice Girls met hier en daar een streepje Beyoncé en we zakken af naar de toiletten, waar zich aan de kant van de vrouwen al bijna een even lange rij heeft gevormd als buiten voor de inkom. Op wacht staat Yvonne Eyckermans uit Borsbeek. Ze is 67 en al 37 jaar de steun en toeverlaat van al wie met hoog water kampt in dit broeierigste stukje van Sint-Katelijne-Waver. “Al dat jong volk rond mij, dat houdt mij ook jong”, lacht Yvonne. “Die jonge mensen ga ik missen.”

Missen hoeft ze de Rio Club zélf straks gelukkig niet te doen. “Mensen zullen de zaal kunnen huren voor themafeesten of bruiloften. Ik heb aan Willy beloofd dat ik van de partij blijf op mijn plekje aan de toiletten.”

 

 ©  Robin Fasseur

Met pensioen

Uitbater Willy Jacobs gaat twee jaar later met pensioen en dus komt er na 108 jaar mogelijk een einde aan het verhaal van de Rio. “Maar tot wanneer er een koper gevonden is, blijven we gewoon feestjes organiseren”, zegt hij. Het allerlaatste feest in de Rio Club wordt Willy’s eigen huwelijksfeest. “Ik wilde graag een fantastisch trouwfeest met alles erop en eraan organiseren in de Rio”, zegt hij. “Maar door de coronacrisis is dat niet gelukt. Ik heb mijn vrouw Sonia daarom beloofd dat het allerlaatste feestje dat van ons wordt. Zo kunnen we in schoonheid stoppen.”