©  REUTERS

Nieuwe stunt voor Club Brugge: Duitse vicekampioen RB Leipzig met 1-2 geklopt

Twee wedstrijden, twee stunts. Club Brugge voert “de groep des doods” aan na een 1-2-zege in Leipzig die de Belgische kampioen vleugels geeft. Hans Vanaken - met zijn vierde goal in vier Champions League-wedstrijden - en Mats Rits - een eerste Europese goal in 25 wedstrijden - legden de wedstrijd in de plooi in een zinderende eerste helft.

Bart Lagae

De eerste Champions League-thuiswedstrijd voor fans in twee jaar tijd. RB Leipzig had naar de wedstrijd tegen Club uitgekeken zoals blauw-zwart twee weken geleden tegen PSG. Filmpjes maken tijdens de Champions League-hymne, met volle borst het clublied meezingen, sjaal om de vuist en zwaaien maar. De Red Bull Arena ontving Club Brugge alsof PSG of Manchester City op bezoek was.

Helaas voor die Roten Bullen spéelde Club ook alsof het PSG of Manchester City was. Of om nog preciezer te zijn: Club Brugge speelde zoals RB Leipzig. De energie, hoge druk en precieze passing die we van de Oost-Duitsers hadden verwacht zagen we terug bij de bezoekers uit België. Leipzig-coach Jesse Marsch keek met afgrijzen toe. Hij voelde zich als een generaal die zijn troepen ten onder zag gaan door een zelf bedachte tactiek.

Leipzig had het geluk dat het na vijf minuten op voorsprong kwam. Het doelpunt van Christopher Nkunku – ook al tegen Manchester City aan het kanon – leek buitenspel, maar werd na tussenkomst van de VAR goedgekeurd. Het was Simon Mignolet die met een slechte uittrap aan de basis had gelegen van de tegengoal.

 

 ©  Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa

Maar net als twee weken geleden tegen PSG liet Club Brugge zich door de vroege achterstand niet uit het lood slaan. Een ontketende Hans Vanaken en Charles De Ketelaere combineerden complexloos op de helft van de tegenstander. Peter Gulacsi, een van de beste doelmannen van de Bundesliga, pakte uit met een save toen De Ketelaere Vanaken voor doel had afgezonderd.

Comeback

Halfweg de eerste helft vond De Ketelaere opnieuw Vanaken voor doel. Deze keer ging de bal wel tegen de touwen maar stak de lijnsman aan de overzijde zijn vlag in de lucht. Het leek buitenspel, maar opnieuw kwam de VAR tussenbeide in het voordeel van de aanvallende ploeg. Door zijn goal werd Hans Vanaken de eerste Belg die erin slaagde in vier Champions League-wedstrijden op rij raak te treffen.

De 1-1 gaf Club Brugge vleugels. Leipzig verloor de duels en zag hoe blauw-zwart boven zichzelf uitsteeg. Noa Lang liet Clinton Mata voorzetten, Hans Vanaken legde af, en via de voeten van Nordi Mukiele zette Mats Rits de 1-2 op het bord. In zijn vijfentwintigste Europese wedstrijd voor Club scoorde de Mechelaar zijn eerste doelpunt.

 

 ©  AP

Leipzig kon alleen maar dreigen via stilstaande fase – de Deense international Yussuf Poulsen kopte een vrije trap van Dominik Szoboszlai over het doel van Mignolet. De Brugse overmacht werd geïllustreerd bij het ingaan van de rust toen Hans Vanaken zijn tegenstander Kevin Kampl te kijk zette met een heerlijk poortje.

Drukke VAR

Na de rust ging Club steeds meer zijn voorsprong verdedigen in plaats van op zoek te gaan naar een derde goal. Leipzig voerde de druk op, maar Simon Mignolet had geen enkele moeite met een kopballetje van de Zweedse international Emil Forsberg. Marsch besloot de fluwelen Szoboszlai te offeren voor het Torinstinct van André Silva.

De VAR bleef het intussen druk hebben. Leipzig claimde een penaltyovertreding van Kamal Sowah op Christopher Nkunku maar die was niet duidelijk genoeg. Sowah werd wel onmiddellijk vervangen door Clement. Aan de overkant scoorde Noa Lang, maar nazicht leerde dat de Nederlander net buitenspel had gestaan. En nadien hoopte Nkunku opnieuw op een penalty toen Mignolet uit zijn doel was gerend. De Brugse goalie was echter eerst bij de bal.

 

 ©  AP

In het slotkwartier bleef Club Brugge solidair zijn werk doen. Net als twee weken geleden tegen PSG bogen maar barstten de Bruggelingen niet. Fysiek zijn de troepen van Philippe Clement ijzersterk. Ze hielden hun concentratie en scherpte negentig minuten vol.

Leipzig kleurde dinsdag blauw. Eerder op de dag hadden ook de Brugse beloften met 1-4 in de Youth League. De Brugse fans hadden zich vocaal laten gelden op het marktplein en toen scheidsrechter Slavko Vincic het laatste fluitsignaal liet klinken waren er al heel wat fans naar huis vertrokken.

Coach Philippe Clement had voor de wedstrijd drie stunts in de Champions League beloofd. Na twee wedstrijden staat de teller nu al op twee. Club voert samen met Paris Saint-Germain de “groep des doods” aan en heeft al vier punten voorsprong op Leipzig. In wedstrijden drie en vier staat een dubbele confrontatie met Manchester City op het programma. Niet doorgaan in de Champions League zou nu al een ontgoocheling zijn.

  • Uitmuntend Club Brugge stunt in Leipzig en wint met 1-2 
  • Vroege goal Nkunku wordt door Vanaken en Rits uitgewist 
  • Doelman Mignolet geeft geen krimp en stelt de zege veilig
 • Club Brugge-fans genieten in Leipzig

  De meegereisde fans van Club Brugge hebben het ruim voor de aftrap al naar hun zin in Leipzig. Er wordt goed gegeten en gedronken op de lokale terrassen, en wanneer 'Sweet Caroline' door de boxen galmt wordt er duchtig meegzongen. 
 • https://media.scribblelive.com/2021/9/28/62771985-9d27-45b1-88f1-bbd3839037fd.xml
 • https://media.scribblelive.com/2021/9/28/8cbaa41c-0627-4d3c-86fc-8a08759c5bf2.xml
 • https://media.scribblelive.com/2021/9/28/d8e21cc2-c03b-4282-9ef3-8668f9aa2e2f.xml
 • Het gaat er gezellig aan toe in de binnenstad van Leipzig.
 • De Red Bull Arena van Rasen Ballsport Leipzig

  De Red Bull Arena van Rasen Ballsport Leipzig

  De Red Bull Arena van Rasen Ballsport Leipzig
 • De aankomst van Club Brugge. We zien twee bussen als gevolg van de coronamaatregelen
 • 19u15

  Club NXT geeft het goede voorbeeld: groepsleider in de UEFA Youth League na ruime 1-4-zege in Leipzig

  De U19-ploeg van Club Brugge heeft dinsdagnamiddag met 1-4 gewonnen op bezoek bij RB Leipzig op de tweede speeldag in groep A van de UEFA Youth League.

 • Ruud Vormer en co. inspecteren de grasmat

  Ruud Vormer en co. inspecteren de grasmat

  Ruud Vormer en co. inspecteren de grasmat
 • 19u38

  Club met dezelfde elf als tegen PSG

  Club Brugge: Mignolet, Mata, Hendry, Nsoki, Sobol, Vanaken, Rits, Balanta, Sowah, Lang en De Ketelaere 

  Geen verrassingen bij Blauw-zwart. Coach Philippe Clement kiest voor dezelfde die 1-1 speelden tegen PSG. Mats Rits krijgt op het middenveld opnieuw de voorkeur op Ruud Vormer. Achterin behouden Hendry en Nsoki het vertrouwen van de Brugse trainer. Voor doelpunten wordt gerekend op het talentvolle trio Lang, De Ketelaere en Sowah. 

 • 19u45

  Elf van RB Leizpig

  RB Leipzig: Gulácsi, Klostermann, Simakan, Orbán, Mukiele, Kampl, Laimer, Szoboszlai, Forsberg, Nkunku en Poulsen 

  Coach Jesse Marsch kan vanavond niet rekenen op de geblesseerden Halstenberg en Olmo. Angelino pakte tweede gele kaarten tegen Manchester City en moet een speeldag brommen. Achterin komt Simakan in de ploeg. Ook de Oostenrijker Laimer staat aan de aftrap. Henrichs en Gvardiol verhuizen naar de bank. Voorin is het uitkijken naar de speerpunten Forsberg, Poulsen en man-in-vorm Nkunku. 

 • 20u05

  Sloveense Scheidsrechter

  Slavko Vincic krijgt de eer om deze partij in goede banen te leiden. De 41-jarige Sloveen is sinds 2010 in dienst van UEFA en FIFA. Vorig jaar floot hij in Leuven de interland tussen België en Nederland in het kader van de Nations League. De Rode Duivels wonnen deze wedstrijd met 4-2. 

 • Hoe ziet u de kansen van Club Brugge vanavond?

  • Club keert met de drie punten terug naar Brugge

   28%
   72 stemmen
  • Blauw-zwart sleept een puntje uit de brand

   30%
   77 stemmen
  • Dit RB Leipzig is te sterk voor de Bruggelingen

   42%
   106 stemmen