Dochter van schepen in Schilde heupwiegend naar golden seat van ‘K2 zoekt K3’: “Ik hou ook van punk”

‘s-Gravenwezel, Schilde, Antwerpen -

Kato Vanlouwe (25) heeft haar entree in ‘K2 zoekt K3’ niet gemist: heupwiegend als een Cubaanse salsadanseres, schijnbaar moeiteloos de juiste toon aanhoudend en met die Julia Roberts-ogen en grote sensuele mond van haar contact makend met publiek en jury. Een topscore en favorietenrol zijn het gevolg. “Mocht ik Klaasje mogen opvolgen, wil ik ook ernstige thema’s bespreekbaar maken voor ons doelpubliek”, zegt de swingende klinisch psychologe en dochter van schepen Kathleen Krekels uit ‘s-Gravenwezel.

Met meer dan 22.000 waren ze; de jonge mannen, vrouwen en transgender personen die allemaal in de muiltjes van Klaasje Meijer wilden stappen. Daar schieten er na de preselecties nog een kleine zeventig van over. Verspreid over vijf auditieshows proberen zij sinds 11 september jury en publiek in Vlaanderen en Nederland in te pakken en door te stoten tot de ultieme selectie in november.

Kato is niet blond om op Klaasje te lijken. Daar is een bijzondere reden voor.

Kato is niet blond om op Klaasje te lijken. Daar is een bijzondere reden voor. © VTM

‘Tele-Romeo’

Met liefst 414 toebedeelde ‘sterren’ heeft Kato Vanlouwe zich vorige week stevig in haar ‘golden seat’ genesteld. Voorlopig doet alleen landgenoot en veel meer ervaren musicalacteur Remi De Smet beter. Van podiumvrees leek Kato, die haar voornaam heus niet liet veranderen voor deze wedstrijd, anders ook geen last te hebben.

“Klopt”, zegt Kato. “Op familiefeesten trad ik geregeld op met mijn broers Hannes en Sander en toen ik op de universiteit zat, zong ik in een coverband. Voor danslessen moet ik al teruggaan naar mijn kindertijd en de balletles. Of naar de danspassen die ik zet in mijn appartement op Zurenborg na m’n werk in het Middelheim Ziekenhuis.”

“Als klinisch psychologe verleen ik bijstand aan jongeren in crisissituaties. Dat kan gaan over acute zelfmoordneigingen, toestanden thuis en allerlei. Ik hoef je niet te vertellen dat het heftig kan zijn. Om die problemen na werktijd los te laten, helpt het om de muziek luid te zetten en in m’n eentje uit de bol te gaan. Soms ook op K3 ja. Die muziek en zeker ‘Oya Lélé’, dat ik zong op de auditie, is een ideale uitlaatklep.”

Kato als haar spontane zelf, ondanks de zonnebril ver van de spotlights.

Kato als haar spontane zelf, ondanks de zonnebril ver van de spotlights. © RR

Kato bekent zonder blozen dat ze al van haar kindertijd zelf fan is van K3. “Ik had alle stripalbums en heb hen één keer live gezien in de originele bezetting: helemaal betoverd op de schouders van papa. ‘Tele-Romeo’ was m’n favoriet. Over m’n deelname aan deze wedstrijd, heb ik vooraf goed nagedacht en overlegd met m’n broers en vriendinnen Sofie en Julie, die als zussen voor me zijn. Aan m’n ouders heb ik het pas verteld toen de teerling geworpen was. Die zouden anders veel te bezorgd geweest zijn.” (lacht)

Punk

Universitair geschoolde Kato ziet er niet tegenop om hele dagen in regenboogkleedjes rond te hossen. “Ach, dat is maar een uniformpje dat je ’s avonds uittrekt, toch? Nee, Ik wil me echt volledig smijten en moet mezelf daarvoor niet verloochenen. Ook de liedjes vind ik nog altijd leuk. Mijn muzikale smaak is heel breed. Eén van de laatste concerten die ik heb bijgewoond, was dat van Captain Kaiser, een echte punkband uit de Kempen. Rustige jazz of blues kunnen me ook best bekoren.”

Op de auditieshow gingen niet alleen het publiek en de juryleden Gordon en Ingeborg uit hun dak, maar zeker ook Kato’s eigen ‘harde kern’ in de coulissen. Daar herkenden we onder meer Kathleen Krekels, N-VA-politica die zelf al twee keer verkozen werd. Niet tot lid van een meidengroep, maar tot Vlaams Parlementslid. Krekels is ook aan haar tweede termijn bezig als schepen van onder meer Cultuur in Schilde.

Kathleen Krekels, broer Sander, vriendin Sofie en de oma gaan uit de bol wanneer Kato’s hoge score  bekend wordt gemaakt.

Kathleen Krekels, broer Sander, vriendin Sofie en de oma gaan uit de bol wanneer Kato’s hoge score bekend wordt gemaakt. © VTM

“Ja, mama leeft erg mee”, weet Kato. “Over politiek neem ik geen standpunt in, maar uiteraard heb ik haar bij de jongste verkiezingen mee gesteund door flyers uit te delen. Die campagne viel gelijk met haar behandeling tegen borstkanker. Ons hele gezin heeft toen geholpen om haar opnieuw verkozen te krijgen. Ik ben trots op die krachttoer van mama en nu is zij natuurlijk trots op mij.”

Julia Roberts

Haar mogelijk toekomstige collega’s Hanne en Marthe vinden dat Kato trekken heeft van Hollywood-actrice Julia-Roberts. “Die vergelijking wordt wel vaker gemaakt”, lacht Kato verlegen. “Misschien komt het door mijn ogen, maar vooral door die grote mond van me. Letterlijk dan hé (lacht). Die blonde haren zijn niet om op Klaasje te lijken. Ze hebben te maken met Vitiligo, een auto-immuunziekte waardoor ik lichte vlekken op m’n huid kreeg en later ook in m’n haar. Het is onschuldig, maar ik moet opletten in de zon en smeer veel crèmes. Om van de vragen over die vlekken in m’n haar af te zijn, heb ik het laten blonderen want normaal heeft m’n kapsel een eerder bruine tint.”

Kato tijdens een recente vakantie

Kato tijdens een recente vakantie © RR

Kato heeft haar job in het ziekenhuis nog niet opgezegd. “De kans dat ik het word, blijft natuurlijk klein”, beseft ze. “Mocht dat toch het geval zijn, dan weet ik nu al dat ik vanuit mijn beroepservaring aan de vrolijke toon van K3 een meer ernstige noot wil toevoegen. Ook K3 kan een rol spelen om mentaal welzijn, armoede en andere taboeonderwerpen al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken. We kunnen daarin echte ambassadeurs worden en nog intenser deelnemen aan de Rode Neuzen Dag, die knappe actie van VTM om jongeren en kinderen te helpen weerbaar maken. Dat daar nood aan is, ondervind ik dagelijks in mijn job.” (jaa)

Herbekijk de auditie van Kato in ‘K2 zoekt K3’ op VTM

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio