Theo De Cock is naast schapenboer tegenwoordig ook hondenboer. Zijn roedel telt al zes volwassen kangals en twaalf pups. 

Theo De Cock is naast schapenboer tegenwoordig ook hondenboer. Zijn roedel telt al zes volwassen kangals en twaalf pups. ©  kristin matthyssen

Welkom Wolf geen voorstander van Turkse berghonden als kuddebescherming

Kangals die schapen bewaken hebben twaalf pups

Ranst -

Welkom Wolf en Landschap vzw organiseren op 9 oktober een infoavond over kuddebeschermingshonden als extra ‘slot op de deur’ tegen wolven. Schapenboer Theo De Cock uit Ranst maakt al drie jaar gebruik van Turkse kangals om zijn kudde te beschermen. Momenteel lopen er zelfs twaalf pups in zijn schapenwei, die nu ze acht weken oud zijn wat meer in de kijker beginnen te huppelen.

Kristin Matthyssen

In 2019 werd Theo De Cock nog als rare snuiter bekeken omdat hij honden inzette om zijn schapen tegen wolven te beschermen. Intussen willen ook natuurbeschermers - na positieve evaluatie van de inzet van kuddebeschermingshonden op de Nederlandse Veluwe - Belgische veehouders begeleiden bij de eventuele aanschaf. Kuddebeschermingshonden drijven de schapen niet zoals border collies. Overdag liggen ze onopvallend in de wei achter het stroomraster. Het is vooral ’s nachts dat ze in actie komen om de schapen te bewaken en beschermen.

© kma

Theo De Cock kwam in 2019 in opspraak omdat hij zijn kangals had uitgerust met halsbanden met metalen pinnen, zodat ze geen halsbeten konden oplopen bij een aanval van de wolf. “In de Turkse bergen is dit normaal, maar hier zijn de mensen er niet mee vertrouwd”, zegt Theo. “Vandaar die felle reacties. De wijkagent heeft mij wel kunnen overtuigen. Wat als uw hond tegen een kind opspringt en het kind zo’n pin in zijn oogje krijgt?, zei de wijkagent. Dat risico had ik niet ingecalculeerd, en op dat vlak moest ik hem gelijk geven. Dus die halsbanden zijn sindsdien uit. Mocht ik een oproep krijgen om met mijn honden op verplaatsing bijstand te bieden bij een boer in wolvengebied, dan doe ik ze wel aan.”

De pups. 

De pups. ©  kma

De kangalpups. 

De kangalpups. ©  kma

Op die drie jaar waren er nog geen incidenten met de kangals van De Cock. De kangals die een hondje doodbeten in de Herentalsebaan in Ranst en die gerepatrieerd werden naar Turkije, zijn andere honden. “Ik kan alleen maar zeggen dat mijn kangals mensvriendelijk zijn en hun werk kennen. In juni hebben ze nog een aanval van een roofdier afgeweerd. Overdag liggen ze tussen de kudde en het fietspad in. Ze zitten achter een raster met vijf stroomdraden. Ik heb nu zes volwassen kangals en twaalf pups van acht weken oud, die door de roedel opgeleid worden. Ze zijn tussen de schapen in een hol geboren. Ik ben volop bezig met het socialiseren. Ze groeien zo natuurlijk mogelijk op, maar zijn verder wel gevaccineerd.”

De Cock wil ze zeker tot hun veertien weken houden. “Daarna zou het ideaal zijn als ze als kuddebeschermingshond aan de slag kunnen.”

De kangalpups zijn nu acht weken oud. 

De kangalpups zijn nu acht weken oud. ©  kma

“Vechthonden”

Jan Loos van Welkom Wolf is absoluut geen fan van de Turkse berghonden van De Cock. “Wij werken samen met Ray Dorgelo van Canine Efficiency uit Nederland. Die werkt uitsluitend met kuddebeschermingshonden uit bewezen werklijnen die ooit al een wolf getrotseerd hebben. De kangals zoals die van De Cock, komen hier uit de Turkse gemeenschap waar deze honden uit vechtlijnen worden gekweekt voor illegale hondengevechten in Turkse cafés. Daar distanciëren wij ons van. Herders zoals Bert en Yuna van De Hoeder die de Kalmthoutse Heide begrazen, hebben intussen ook kuddebeschermingshonden via Ray Dorgelo. Als er een lijst komt van kuddebeschermingshonden, zal de kangal de eerste zijn die geschrapt wordt. Het laatste dat we willen is conflicten tussen wandelaars en kuddebeschermingshonden”, zegt Loos.

De Cock met zijn roedel kangals met pups.  

De Cock met zijn roedel kangals met pups.  ©  kma

Volgens Theo De Cock komt zijn roedel ook uit een werklijn. “Dat organisaties als Welkom Wolf geen voorstander van kangals zijn, komt omdat een Turkse kangal de wolf afmaakt bij een confrontatie.”

Op zaterdagavond 9 oktober om 19u organiseert Landschap vzw en Welkom Wolf de info-avond over kuddebeschermingshonden in Buurthuis De Locht in Hechtel-Eksel. Aanmelden via activiteiten@landschapvzw.be.

De kangals van De Cock hebben pups. 

De kangals van De Cock hebben pups. ©  kma

Een van de reuen. 

Een van de reuen. ©  kma